26 Ekim 2023 Perşembe

İSTANBUL'UN YAŞAYAN EN BÜYÜK KÜTÜPHANESİ"RAMİ KÜTÜPHANESİ".

   Geçmişin Tanığı,Geleceğin Kaynağı"Rami Kütüphanesi"



Geçmişi 18. yüzyılın ortalarına dayanan Osmanlı Devletinin  İstanbul'da bulunan   en güzel eserlerinden biri "Rami Kütüphanesi.Geçmişte kışla olarak kullanılan günümüzde ise restore edilerek yaşayan kütüphane olarak hizmet veren yapı,Türkiye'nin en büyük kütüphanesi ve dünyanın en büyük peyzajlı kütüphanesi unvanları ile anılmaktadır.Sahip olduğu özellikler ile dikkat çeken Rami Kışlası Kütüphanesine yakından bakalım.


                                  Rami Kütüphanesi Hakkında


 
İstanbul Ramide
 bulunan Rami Kütüphanesi,Kültür Bakanlığı tarafından yapılan restorasyon,renovasyon ve yeniden inşa çalışmaları ile İstanbul'un  en büyük yaşayan kütüphanesi olmuştur.Kütüphane içerisinde bireysel ve grup okuma salonları,etkinlik alanları,atölye mekanları,seminer ve sergi alanları ve engelli bireylere uygun hazırlanan engelli merkezi ile çok kapsamlı bir kampüs olarak hizmet vermektedir.Şuan Kütüphane,geçmişte ise kışla olarak hizmet veren yapının geçmişi 250 yıl öncesine dayanıyor.Osmanlı Devleti  padişahlarından III. Mustafa zamanında kışla olarak inşa edilen yapı zamanla farklı amaçlarla kullanılmıştır.19.yüzyılda kışla içerisinde bir hastane,askeri okul ve silah deposu bulunmaktaydı.Cumhuriyet döneminde ise askeri amaçlarla kullanılan kışla 1970'li yıllarda ise kışla  terk edilmiş ve harabe haline gelmiştir.



                                  Rami Kütüphanesi ve Özellikleri



Rami Kışlası Kütüphanesi;
  • Avrupa'nın en büyük kütüphane kompleksidir.
  • Türkiye'nin ilk Biosphere Sürdürülebilir Müze Sertifikasına sahip yapıdır.
  • Türkiye'nin en büyük kütüphanesidir.
  • İstanbul'un yaşayan en büyük kütüphanesidir.
  • Dünyanın en büyük peyzajlı kütüphanesidir.





Çocuklardan gençlere,üniversite öğrencilerinden akademisyenlere kadar herkese hitap eden bir  kamusal alan olan komplekste 7/24 açık olan kütüphanesi ile toplumun her kesimine hizmet vermektedir.Yapı,220 dönüm toplam alanı içerisinde 36 bin metre kapalı alan ve 51 bin metre kare peyzaj alanına sahiptir.36 bin metrekare alana sahip kütüphanede 4 bin 200 kişi aynı anda oturma imkanına sahiptir.Ayrıca içerisinde yapay bir gölet bulunmaktadır.


 Gün içerisinde çorba ,çay ve kek gibi ikramlarında yapıldığı kütüphane,aynı zamanda bir yaşam alanı olarak hizmet vermektedir.Rami Kütüphanesi seminer,sergi,atölye,mültimedya bölümü,kafeler,kitap satış alanları ,millet bahçesi ve çocuklar için oyun parkları ile yaşayan kütüphane unvanını hakkını vermektedir.


Kütüphaneler


  • Yazma Eserler Kütüphanesi:Türk ve İslam dünyasına ait birçok el yazması eserlerin okuyucu ve araştırmacılarla buluştuğu alandır.
  • Şifahane: Kütüphanede bulunan el yazması ve nadir matbu eserlerin onarımları yapılmaktadır.
  • Bebek ve Çocuk Kütüphanesi:0-3 yaş arası bebek ve 3-6 yaş arası çocuklar için uygun kitaplar,oyuncaklar ve materyallerin bulunduğu  bir alandır.Ayrıca çocuklar için atölyeler,gösteriler ve etkinlikler yapılmaktadır.


  • Atatürk İhtisas Kütüphanesi:Kütüphanede Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatı,Türkiye Cumhuriyeti Tarihi ve Türk Dili ve Eserleri ile ilgili eserler bulunmaktadır.
  • Yetişkin Kütüphanesi:Kütüphane,Lisans ve Lisansüstü öğrenciler ve akademisyenler başta olmak üzere 18 yaş üstü ziyaretçilerin haftanın her günü 24 saat yararlanabildiği okuma ve çalışma alanları ile hizmet vermektedir.

  • Gençlik Kütüphanesi:Ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik tasarlanmış,öğrencilerin ihtiyaç duyduğu çalışma alanlarının yer aldığı alandır.
  • İhtisas Kütüphaneleri:Belli konularda yönelik uzmanlaşmak isteyen kişilerin yararlanabileceği eserler bulunmaktadır.İçerisinde 10 ayrı İhtisas Kütüphanesi bulunmaktadır.


18 Ekim 2023 Çarşamba

DÜNYADA AZ BİLİNEN ÜLKELER SERİSİ"BHUTAN".

  Geleneksel Bir Ülke"Bhutan Krallığı".



Bhutan,Butan veya resmi adıyla Bhutan Krallığı bir Güney Asya ülkesidir.Doğu Himalayalar'da yer alan ülkenin batısında ve güneyinde Hindistan,kuzeyinde ise Çin yer almaktadır.Yıllar boyu izole olarak yaşayan ülkede haliyle geleneklerde hiç bozulmamış ve yaşamaya  devam etmiştir.Anaysal monarşi ile yönetilen ülkenin başkenti Thimphu'dur.


Yaklaşık 800 bin nüfusa sahip olan Bhutan,"Mahayana Budizmi"ni benimsemiş ulusal bir kimliğe sahiptir.

Bhutan Ülkesi ve İlginç Özellikleri.



Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Bhutan'nın sembol hayvanı Doğu Himalayalar'da yaşayan Takindir.Dünyada tırmanılmamış en yüksek nokta olan Gangkhar Puensum Zirvesi burada bulunmaktadır.21 farklı dilin kullanıldığı ülkede resmi dil  Dzongkadır.

.


Ülkede soyadı kullanılmıyor.Aynı isimdeki  kişiler doğum yeri,baba adı ve meslekleri aracılığıyla birbirinden ayrılıyorlar.Ülkede soyadı kullanan tek kişi ise kral.



Ülke için çok önemli olan kadınlar ve kızlar çoğu zaman aile mirasının sahibi oluyorlar.Geleneksel kıyafetlerin giyildiği Bhutan'da kadınların giydiği kıyafete'Kira" erkeklerin giydiği kıyafete "Gho" deniliyor.


Geleneksel inançlarına göre ekolojik alanların tanrıların ve koruyucu ruhların evi olduğuna inanılıyor.Bu alanları bozmanın felaket getireceğine inanılıyor.



Bhutan'da insanların iç huzurunu ve mutluluğunu korumak için 2008 yılında gayri Safi Milli Mutluluk Komitesi kurulmuş.Ülkede evsizseniz evinizi,ekip dikmek için toprağınızı devlet veriyor.

bhutan festival

Ülkede festivaller önemli bir yer tutmaktadır.Budizm kökenli olan festivallerin çoğunluğu doğaya sevgilerini ifade etmektedir.

festival of bhutan

                         Bhutan'da Gezilecek Yerler.


bhutan

                                                1-Kuensel Phonrag Doğa Park

Güzel bir tepede bulunan  bu parktan şehrin kuş bakışı manzarasını seyredebilirsiniz.Parkın içinde yer alan dünyanın en büyük Buda heykellerinden kabul edilen Büyük Buda Heykeli,bronzdan yapılmıştır ve yaklaşık 51-5 metre yüksekliğindedir.Heykelin içinde ise 120 binden fazla küçük Buda heykeli vardır.

tapınak

2-Taktsang Manastırı

Şehrin müthiş manzaralarının seyredilebildiği ve Budizm Tapınaklarının  en güzel örneklerinden olan Manastırda,ayinleri seyredebilir ve muhteşem doğayı keşfedebilirsiniz.



manastır


tapınak-temple


3-Rinpung Dzong Tapınağı

Ülkenin en büyük ve gösterişli yapılarından olan tapınak,Paro şehrinde bulunmaktadır.Bhutan'ın  2. Kralı zamanında yapılmıştır.Tapınağa kısa kollu tişört ve şortla girmek yasaktır.





16 Ekim 2023 Pazartesi

MİTHRAS TAPINAĞI-DİYARBAKIR.

         Doğudaki İlk Mithraizm Tapınağı.



Mithras Tapınağı birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde Zerzevan Kalesinde  bulunmaktadır. Roma İmparatorluğunun Hristiyanlıktan önceki dini  Mithraizmin Doğudaki ilk tapınağı olan tapınak yaklaşık 1800 yıllık geçmişe sahiptir.Rotschild ve Rockefeller gibi ailelerin dikkatini çeken ve Morgan Freeman gibi oyuncuların belgesel çekmek istediği bu gizemli tapınağa yakından bakalım.

-

                 Mithras Tapınağı ve Özellikleri.


diyarbakır

Zerzevan Kalesi içindeki sığınağın hemen kuzeyinde ana kaya oyularak inşa edilen tapınak MS 2 ve 3. yüzyılda Roma İmparatorluğunda özellikle daha yaygın olan Mithras dinine aittir .Anadolu'da bulunan 2 mithras tapınağından biri olan yapı 2017 kazılarda tesadüfen bulunmuştur.Bazı iddialara göre İllimünati gibi gizli örgütlerin bu tapınakta doğduğu söylenmektedir.




Yaklaşık 1800 yıllık olduğu tahmin edilen tapınak 7 metre uzunluğunda,5 metre genişliğinde ve 2.5 metre yüksekliğindedir.Tapınağın doğu tarafında ana kayaya oyulmuş sütunlar ve ortada büyük,yanlarda iki küçük niş bulunmaktadır.Ortadaki  büyük niş etrafında iki sütunun üzerinde yükselen kuşak üzerinde boya kalıntıları gözlenebilmektedir.


Doğu duvarda ışın tacı motifi günümüze kadar korunmuştur.Küçük nişlerden birinde oldukça düzgün oyulmuş su çanağı ve hemen önünde yapının zemininde  havuz bulunmaktadır.Ayrıca tavan kısmında simetrik olarak yapılmış 4 adet hayvan bağlama yeri bulunmaktadır.Tapınağın giriş kapısında ise yazıt ve semboller açık şekilde görülmektedir.



Ayrıca tapınağa açılan ritüel amaçlı  iki adet koridor bulunmaktadır.



15 Ekim 2023 Pazar

DOĞU ROMA İMPARATORLUĞU ESERİ"ZERZEVAN KALESİ"

    Diyarbakır'da Bir Roma Sınır Garnizonu"Zerzevan Kalesi"



Bünyesinde birçok tarihi ve doğal güzelliği barındıran ve medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir şehir Diyarbakır.Yer altında ve yer üstünde birçok eşsiz esere ve kültürel ögeye ev sahipliği yapan Diyarbakır son yıllarda kazı çalışmaları ile gün yüzüne çıkan ve adı sık sık duyulmaya başlayan Zerzevan Kalesi ile dikkat çekmektedir.Birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış ve farklı birçok dini bünyesinde barındıran Zerzevan Kalesine ve kalenin içinde bulunan Mithraizmin doğudaki ilk tapınağı olan "Mithras Tapınağına" yakından bakalım.



                                     Zerzevan Kalesi ve Geçmişi.



Zerzevan Kalesi geçmişteki işleviyle Doğu Roma Garnizonunun geçmişi yaklaşık 3 bin yıl öncesine dayanmaktadır.Restore çalışmalarıyla gün yüzüne çıkan tarihi ve askeri yerleşim alanı olan kale,Diyabakır ve Mardin arasında Demirölçek mahallesi sınırlarında yer almaktadır.Roma döneminde sınır garnizonu olarak kullanılan kale Diyarbakır'ın en önemli Doğu Roma eserlerinden kabul edilmektedir.Zerzevan Kürtçedeki altın kelimesinden türetilmiştir.


2020 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne giren kale, 60 bin metre kare ve 124 metre yüksekliğinde bir tepenin üzerine inşa edilmiştir.Etrafı burç ve surlarla örülmüş askeri bir şehir konumunda olan kalede  surların yüksekliği 12,uzunluğu ise  bin   200 metreyi bulmaktadır.

diyarbakır

İlk inşa dönemi kesin olmamakla birlikte Zerzevan'da  Asur döneminde Kinabu olarak adlandırılan bir kalenin varlığından  söz edilmektedir.Pers döneminde de kullanıldığı düşünülen bu kale Zerzevan Kalesidir.Kalenin antik ismi Samachi olarak düşünülmektedir.Mevcut mimari yapılar Roma İmparatorluğu döneminde onarılmış ve bazıları ise yeniden yapılarak yapı son halini almıştır.Su bakımından zengin ve verimli bir bölgede olan kale askeri alan dışında sivillerinde yaşadığı bir yer olarak düşünülmektedir.Stratejik bir konumda ve ticaret yolları üzerinde olan kale İslam ordularının fethinden sonra jeopolitik önemini kaybetmiştir.



                                    Zerzevan Kalesi ve Bölümleri.


DOĞU ROMA İMPARATORLUĞU ESERi

2014 yılındaki kazılarda 12 metre yüksekliğinde,1200 metre yüksekliğinde sur kalıntıları,22 metre yüksekliğinde gözetleme kulesi,kilise,saray,konut,kaya mezarları,hamamlar,tahıl ve silah depoları ile 54 su sarnıc
ı ortaya çıkmıştır.2017 ise Mithras Tapınağı bulunmuştur.

kilise


Kalede güneyinde kamu yapıları,gözetleme ve savunma kulesi,kilise,yönetim binası,arsenal,kaya sunağı kalıntıları yer alır.
Kuzeyinde ise cadde-sokaklar ve konutların izleri vardır.Konutların bulunduğu alanda su sarnıçları,yeraltı ibadethanesi,yeraltı sığınağı ve işlevi binmeyen yapılar vardır.


                                                     Mithras Tapınağı.



2017 yılında Zerzavan Kalesinde tesadüfen keşfedilen tapınak,Mithraizmin doğudaki ilk tapınağıdır.Tapınak yaklaşık 1800 yıllık olduğu tahmin edilmektedİr.Yer altına ana kaya oyularak inşa edilen tapınak,7 metre uzunluğunda,5 metre genişliğinde ve 2,5 metre yüksekliğindedir.




13 Ekim 2023 Cuma

ANADOLU'DA YAŞAYAN EN ESKİ HALK"LUVİLER".

         Anadolu'nun Işık İnsanları"Luviler"


Anadolu'da Yaşayan En Eski Halk"Luviler"

Bereketli toprakları,yer altı ve yer üstü birçok hazineyi bünyesinde barındıran Anadolu, birçok halka ve medeniyete ev sahipliği yapmıştır.Bu halk ve medeniyetlerden bazılarının isimlerini,bıraktığı eserleri ve tarihe iz bırakan özelliklerini birçoğumuz biliyoruz.Ama Anadolu'da yaşamış en eski halk olan ve kültürel geçmişimize iz bırakan ve bazı kavimlerin atası olan Luvi halkını birçoğumuz bilmiyoruz ya da çok azımız duymuştur.Hakkında pek fazla bilgiye sahip olmadığımız Anadolu'nun bu gizemli halkına yakından bakalım.



                       Gizemli Deniz İnsanları"Luviler".


anadolu halkı

"Işık İnsanlar,Gizemli Deniz İnsanları" gibi adlarla anılan ve kültür,bilim ve sanatta ileri olan Luviler, M.Ö 2000 yılı başlarında yerleşik yaşama geçtikleri tahmin ediliyor.Merkezi bir devlet kurmayan Luvilerin çoğunluğu Batı Anadolu olmak üzere geniş bir alana yayılmışlardır.Pisidya bölgesinde Arzava'da yaşayan  Luvi Krallığının başkenti Apasa olarak tahmin edilmektedir.Batı Anadolu'da Luvilere ait 340 yerleşim yeri belirlenmiştir.Verimli topraklara sahip bölge zengin ,bakır,gümüş,altın ve tunç madenlerine sahipti.



Anadolu'da birçok ırkın kökeni olan halk Hititlerle etkileşimi çok fazla olmuştur.Hititler bu halk için ışık insanı anlamına gelen Luvi kelimesini kullanmıştır.Luvi dilini konuşan halkların yaşadığı bölgeye "Luviya" denilmiştir.Hint-Avrupa dil ailesine ait bir dil kullanmışlardır.Birçok dilde de ışık kelimesi Lu kökünden türemiştir;İngilizce'de light,Almanca'da lich,İspanyolca'da Luz gibi.



Yaşadıkları bölgeyi ve halkları birçok yönden etkileyen Luviler;
  1. Anadolu' yaşayan en eski halktır.
  2. Luvi  dili Anadolu'da kullanılan en uzun dildir.
  3. Luviler Anadolu'da en uzun yaşayan halktır.
  4. Luviler Hiyeroglif ve Çivi yazısını kullanmışlardır.
  5. Mühürleri çok meşhurdur.
  6. Yapı işçiliğinde usta olan Luviler ,ileri bir matematik ve mühendislik bilgisiyle birçok şehir kurmuşlardır.

anadolu halkı luviler

                                         Luvi Dini  Özellikleri ve Mitoloji.





Luvilerin dini inançlarını,bilinen en eski yazılı belgelerden olan Kizzuwatna'da bulunan"Puduhepe Tabletleri"gibi yazılı kaynaklardan öğreniyoruz. Luvilerin dini inançları doğaya saygı ve doğa olaylarının tanrısal güçlerle ilişkilendirilmesi gibi unsurlar içermektedir.Dini inançlarındaki en önemli unsur,kutsal alanlara ve özellikle dağlara saygıydı.Çünkü dağların tanrıların yaşadığı yer olduğuna inanılıyordu ve bu yüzden dağlar onlar için kutsal mekanlardı.Bu yüzden dini ritüeller dağlarda gerçekleştirilirdi.Din ve Mitolojinin iç içe geçtiği  Luvidinde tanrı ve tanrıçalar çok önemliydi.Tanrılar doğaüstü güçlere sahipti ve insan hayatı ve doğa olaylarını kontrol ediyorlardı. En önemli Tanrıçaları"Hannahan"idi.O,Luvilerin ana tanrıçası olarak kabul  edilirdi ve doğurganlık,bereket ve anaçlık gibi özelliklere sahipti.