26 Ekim 2023 Perşembe

İSTANBUL'UN YAŞAYAN EN BÜYÜK KÜTÜPHANESİ"RAMİ KÜTÜPHANESİ".

   Geçmişin Tanığı,Geleceğin Kaynağı"Rami Kütüphanesi"



Geçmişi 18. yüzyılın ortalarına dayanan Osmanlı Devletinin  İstanbul'da bulunan   en güzel eserlerinden biri "Rami Kütüphanesi.Geçmişte kışla olarak kullanılan günümüzde ise restore edilerek yaşayan kütüphane olarak hizmet veren yapı,Türkiye'nin en büyük kütüphanesi ve dünyanın en büyük peyzajlı kütüphanesi unvanları ile anılmaktadır.Sahip olduğu özellikler ile dikkat çeken Rami Kışlası Kütüphanesine yakından bakalım.


                                  Rami Kütüphanesi Hakkında


 
İstanbul Ramide
 bulunan Rami Kütüphanesi,Kültür Bakanlığı tarafından yapılan restorasyon,renovasyon ve yeniden inşa çalışmaları ile İstanbul'un  en büyük yaşayan kütüphanesi olmuştur.Kütüphane içerisinde bireysel ve grup okuma salonları,etkinlik alanları,atölye mekanları,seminer ve sergi alanları ve engelli bireylere uygun hazırlanan engelli merkezi ile çok kapsamlı bir kampüs olarak hizmet vermektedir.Şuan Kütüphane,geçmişte ise kışla olarak hizmet veren yapının geçmişi 250 yıl öncesine dayanıyor.Osmanlı Devleti  padişahlarından III. Mustafa zamanında kışla olarak inşa edilen yapı zamanla farklı amaçlarla kullanılmıştır.19.yüzyılda kışla içerisinde bir hastane,askeri okul ve silah deposu bulunmaktaydı.Cumhuriyet döneminde ise askeri amaçlarla kullanılan kışla 1970'li yıllarda ise kışla  terk edilmiş ve harabe haline gelmiştir.



                                  Rami Kütüphanesi ve Özellikleri



Rami Kışlası Kütüphanesi;
  • Avrupa'nın en büyük kütüphane kompleksidir.
  • Türkiye'nin ilk Biosphere Sürdürülebilir Müze Sertifikasına sahip yapıdır.
  • Türkiye'nin en büyük kütüphanesidir.
  • İstanbul'un yaşayan en büyük kütüphanesidir.
  • Dünyanın en büyük peyzajlı kütüphanesidir.





Çocuklardan gençlere,üniversite öğrencilerinden akademisyenlere kadar herkese hitap eden bir  kamusal alan olan komplekste 7/24 açık olan kütüphanesi ile toplumun her kesimine hizmet vermektedir.Yapı,220 dönüm toplam alanı içerisinde 36 bin metre kapalı alan ve 51 bin metre kare peyzaj alanına sahiptir.36 bin metrekare alana sahip kütüphanede 4 bin 200 kişi aynı anda oturma imkanına sahiptir.Ayrıca içerisinde yapay bir gölet bulunmaktadır.


 Gün içerisinde çorba ,çay ve kek gibi ikramlarında yapıldığı kütüphane,aynı zamanda bir yaşam alanı olarak hizmet vermektedir.Rami Kütüphanesi seminer,sergi,atölye,mültimedya bölümü,kafeler,kitap satış alanları ,millet bahçesi ve çocuklar için oyun parkları ile yaşayan kütüphane unvanını hakkını vermektedir.


Kütüphaneler


  • Yazma Eserler Kütüphanesi:Türk ve İslam dünyasına ait birçok el yazması eserlerin okuyucu ve araştırmacılarla buluştuğu alandır.
  • Şifahane: Kütüphanede bulunan el yazması ve nadir matbu eserlerin onarımları yapılmaktadır.
  • Bebek ve Çocuk Kütüphanesi:0-3 yaş arası bebek ve 3-6 yaş arası çocuklar için uygun kitaplar,oyuncaklar ve materyallerin bulunduğu  bir alandır.Ayrıca çocuklar için atölyeler,gösteriler ve etkinlikler yapılmaktadır.


  • Atatürk İhtisas Kütüphanesi:Kütüphanede Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatı,Türkiye Cumhuriyeti Tarihi ve Türk Dili ve Eserleri ile ilgili eserler bulunmaktadır.
  • Yetişkin Kütüphanesi:Kütüphane,Lisans ve Lisansüstü öğrenciler ve akademisyenler başta olmak üzere 18 yaş üstü ziyaretçilerin haftanın her günü 24 saat yararlanabildiği okuma ve çalışma alanları ile hizmet vermektedir.

  • Gençlik Kütüphanesi:Ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik tasarlanmış,öğrencilerin ihtiyaç duyduğu çalışma alanlarının yer aldığı alandır.
  • İhtisas Kütüphaneleri:Belli konularda yönelik uzmanlaşmak isteyen kişilerin yararlanabileceği eserler bulunmaktadır.İçerisinde 10 ayrı İhtisas Kütüphanesi bulunmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder