23 Mart 2022 Çarşamba

TEKFUR SARAYI MÜZESİ.

           Bizans'ın Ayakta Kalan Tek Sarayı.

tekfur sarayı müzesi

Tekfur Sarayı Müzesi,İstanbul Fatih ilçesi Edirnekapı semtinde yer almaktadır.Bizans'ın ayakta kalmayı başarabilen tek sarayıdır.



Bu tarihi mekanın kim tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinmemektedir.Sadece,14. yüzyılın başlarında "Blaherne Saray Kompleksinin bir parçası olarak yapıldığı bilinmektedir.Yapı,16.yüzyılda Kostantin Sarayı,Taç Sarayı ve Porfigerenetos Sarayı isimleriyle de anılmıştır. 


Yapı ili ilgili ilginç bilgilerden biri meşhur "Kaşıkçı Elması" bu sarayın çöplüğünde bulunmuş olmasıdır.Ayrıca Saray Piri Reis tarafından 16. yüzyılda çizilen bir İstanbul resminde gözükmektedir.

                                         Sarayın Mimari Özellikleri.





Saray,keskin bir sur burcu ile dikdörtgen kalın kule arasında,iç duvar ile dış duvar arasına inşa edilmiştir.Saray,dikdörtgen bir plana ve avlulu bir yapıya sahiptir.Yapı malzemesi olarak beyaz küfeki taşı ve tuğla kullanılmıştır.Sütünle kemerlerle avluya açılan katın üzerinde 2 kat daha bulunmaktadır.Sarayın şehre bakan cephesindeyse önceden bir balkon olduğu da düşünülmektedir.



                                       Bizans Dönemi Tekfur Sarayı.

tekfur sarayı müzesi

Yapı hem Bizans imparatorluk sarayı hem de Prens evi olarak kullanılmıştır.Tekfur Sarayının çevresine hakim bir konumda,şehir burçlarının muhafazası altında yapılmış olması,olası bir isyanda İmparatoru korumak için tasarlanmış bir saray olduğunu akıllara getirmektedir.Saray,57 yıl süren Latin istilasında yerle bir olmuştur.

                                Osmanlı Döneminde Tekfur Sarayı.





Yapı,Osmanlı devleti zamanında bir kısmı fil ahırı ve hayvanat bahçesi olarak kullanılmıştır.Saray 18 yüzyılın başlarında cam ve çini atölyesine dönüştürülmüştür.Dünya çapında bilinen "İznik" çinilerinden Türkiye'deki bilinen birçok camiden "Louvre Müzesi" kadar birçok yapı için çiniler üretilmiştir.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder