4 Şubat 2022 Cuma

İSPANYADA BİR VAHA"KURTUBA CAMİ"

                           Medeniyetleri Buluşturan Yapı


kurtuba cami



Kurtuba Camii İspanyolların deyimiyle "Mezquita"(Mescit).Bir mücevher gibi ışıldayan bu yapıda Roma,Arap,İslami Vizigot  mimarinin ortak özelliklerini görüyoruz.786-1146 yıllarında çeşitli eklemeler yapılarak cami olarak kullanılan yapı şuan katedral olarak kullanılıyor.


kurtuba camii

İspanyanın Kurtuba şehrinde bulunan cami Vadil- Kebir nehri kenarına inşa edilmiştir.Endülüs Emevilerden bize miras kalan  cami 1984 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi. 

Caminin Yapılış Hikayesi

kurtuba camii

Emevi Sultanı I.Abdurrahman  devletinin gücünü ve ihtişamını yansıtacak ve Abbasilerin camilerinin ihtişamını bile geride bırakacak bir cami yaptırmak istiyordu.Bunun içinde Kurtuba da  Vadil-Kebir nehrinin kenarında Hristiyan bir vatandaşın arazisini satın alarak cami inşasına başladı. Abdurrahman'ın başlattığı ve  10 yıl süren cami inşaatını tamamlayan ise oğlu  I.Hişam oldu.


Medeniyetleri Buluşturan Caminin Mimari Özellikleri




Caminin mimarları; Hernan Ruiz,Hernan Ruiz III,Diego de Ochoa PravesiJuan de Ochoa Pravestir.



İslam'ın en büyük 3'cü camisi olarak anılan Kurtuba Camisi 180x150 metrelik bir alana ve10 m yüksekliğinde ve 1419 sütuna sahiptir.Ancak İspanyolların 1523 yılında camiyi tahrip etmeleri sonucu bu sayı şuan 860 düşmüştür.


kurtuba cami


Dıştan bakınca çok sade  görünen cami içine girilince muhteşem bir ihtişamla karşılıyor. Roma,Arap,Hristiyan mimarisinin özellikleri ile yapılan camide,Arap,Gotik ve Rönesans esintileri de görülüyor.Cami için Dünyanın farklı yerlerinden özel taşlar ve mermerlerle getirilmiştir.


kurtuba camii

Mekanı güzelleştirmek,rahat ve ferah bir ortam yaratmak için çeşitli ağaç türleri getirilip  büyük bahçeler oluşturulmuştur.




Kırmızı tuğla ve Beyaz taşlarla iki kat örülen Cani ,çerisinde;360 tanesi atnalı şeklinde sütunlar bulunmaktadır.


kurtuba cammi

18 tane kapı inşa edilmiş ve kapıların önlerine portakal  bahçeleri kurularak ferah bir ortam oluşturulmuştur.






Caminin etrafına havuzlar,fıskiyeler ve bahçeler eklenmiştir.Duvarlar ve tavanlarda oymalar,işlemeler ,gazeller konmuştur.



minber




Bu yapının en güzel yeri olarak minber gösteriliyor.Minber;öd ağacı,saç ağacı,abanoz, ve bakkamdan yapılmıştır.







Kaynaklara  göre;Cami işgale((içindeki değerli taşlar yağma edilmiş ve cami büyük tahribata uğramıştır) uğradıktan sonra imparator Şarlkenden izin isteniliyor. İmparator başta bu duruma karşı çıksanda kardinallerin baskısına dayanamayıp izin veriliyor.Cami Kiliseye çevriliyor.Kiliseye çevrildikten sonra Şarlken yapıyı ziyaret ediyor ve yapılan kiliseden hiç hoşlanmadığını ve kilise yapımına izin verdiği için pişman olduğunu dile getiriyor.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder