3 Şubat 2022 Perşembe

SİLLETTO ÖDÜLLÜ MÜZE"KENAN YAVUZ ETNOGRAFYA MÜZESİ".

     Topraktan Aldıklarını Toprağa Verenlerin Hikayesi.


KENAN YAVUZ MÜZESİ

Topraktan aldıklarını toprağa verenlerin hikayesi diye başladık yazmaya.Çünkü müzenin kuruluş amacı,misyonu,yaşattıkları ve bugüne kadar gelen hikayesi bu düşünce etrafında şekillendi.Kendi deyimleriyle müzenin mottosu:"Yaşayan müze  konseptiyle, eski hayatı muhafaza edip yeni hayat içerisinde yaşanır kılmak "olarak ifade ediyorlar.

            Doğulan Topraklara Dönüş Ve Vefa Borcu.


 kenan yavuz müzesi

Müzenin kurucusu olan İş insanı Kenan Yavuz'un .Doğduğu topraklara (Bayburt-Beşpınar) dönüşü  ve bir evin restorasyon çalışmasıyla başlayan hikaye;sergi alanları,kültürel alanlar,şenlikler ve 2021 yılında aldıkları Avrupa'nın en prestijli müze ödüllerinden olan "Siletto Ödülü" ile taçlanıyor.Müze 2020 yılında en çok ziyaret edilen müze unvanı almasıyla da bu hikayenin ne kadar çok insana ulaştığını gösteriyor.Kenan Yavuz Beyde aldıkları bu ödülle memleketine olan vefa borcunu ödediğini dile getiriyor.


köy


Müzenin kurucuları müzenin kuruluş amacı olarak;
Değişmemesi gereken güzellikleri yaşatmak, Toplumsal hafızaya nakşetmek, Kültürel zenginliklerimizi geleceğe taşımak, olarak tanımlıyorlar.

kenan yavuz müzesi

Müze saydığımız mottolarına ek olarak yaşayan müze konseptiyle Bayburt-Beşpınar köyünde 26 farklı mekandan oluşan ve 15 bin metrekarelik bir alana yayılan bir köy kuruluyor.


kenan yavuz etnografya müzesi

Müzedeki yapılarda kullanılan tüm malzemeler bölgenin dokusu ve mimari özelliklerine uygun olarak, civardaki harabe  ya da kullanılmayan Mekanlardaki taşlar,ahşaplar ve benzeri malzemelerden oluşturuluyor.

 
kenan yavuz müzesi

Müze oluşturulurken  amaç sadece yapılar oluşturmak değil.Bu yapılarda modernleşme ve göç olgusu ile başlayan mimarı hasara karşı bir farkın dalık oluşturmak, unutulmaya başlayan geleneksel hayatı yeni nesillerde yaşatmak olarak amaçlanıyor.


kenan yavuz müzesi



 Köy Evi,Su Değirmeni,Bezir Yağı Değirmeni,Anfi Tiyatrove Açık Hava Sineması,Köy Meydanı,Dede Korkut Türk Kimliği Kütüphanesi,Mescit,Tandırlık,Daimi Çinimaçin,Sergi Alanı,Kapalı Sergi Salonları,Açık Sergi Alanları,Salıncak Bayburt Güvercin Kuşu Evi,Aşhane ,Gecekondu, Konaktan oluşmaktadır.










kenan yavuz müzesi

Müzede unutulmaya başlanmış gelenek ve görenekleri çocuk oyunları,folklorik oyunlar,masallar,ağız barı geleneği,düğün,kına geceleri,endemik bitkilerin tanıtımı gibi organizasyonlarla güncel tutmaya çalışılıyor.


müze

Tırpan ile ot Biçme Şenliği,Tandır Şenliği,Harman Şenliği gibi birçok şenlikle kültürel miras günümüze ve gelecek nesillere aktarılmaya çalışılıyor.



Bayburt güvercinleri de unutulmamış.


Doğal bir köy ortamı,eskiyle yeninin buluşmasını,kültürel aktiviteleri yaşamayı isterseniz Kenan Yavuz Etnografya Müzesini mutlaka ziyaret etmelisiniz.


Ayrıca bu güzel mekanda Konaklamak isteyenler Loru han da konaklama imkanı bulabilirler.



loruhan




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder