1 Şubat 2022 Salı

"DEMİR KİLİSE" YAŞAYAN TARİH,BAĞIMSIZLIK SİMGESİ.


Demir Kilise Gerçek Adıyla "Stevie Stefan" Kilisesi.


kilise


Zamanında Dünya üzerinde 3 tane Demir Kilise varmış.Bu Kiliselerin 2'si  yıkılmış. Günümüze kadar ayakta kalanı ise, İstanbul Haliç- Balatta bulunan "Stevie Stefan"(Aziz Stefan) kilisesidir. Nam-ı değer "Demir Kilise".Peki bu kiliseyi bu kadar özel ve önemli yapan nedir?

 Kilisenin Tarihçesi ve Verilen  Bağımsız Olma Mücadelesi.



                         demir kilise

1800'lerde İstanbul'da  yaşayan  Bulgarlar Ortodoks Kilisesi altında Rumca ibadet yapmaktadırlar. Bu durumdan memnun olmayan İstanbul Bulgarları kendi Kiliselerini kurmak isterler.Ancak Fener Rum Patrikhanesi bu isteğe karşı çıkar.O dönem  İstanbul Bulgar Cemaati üyesi ve Milletvekili olan  Stefan Vagoridas "Bab-Aliden" kilisenin yapılması için izin alır.Demir Kiliseye adını da verecek olan Vagoridas 25 odalı evini kilisenin yapımı için hibe eder.Bulgarlar Rum Kiliselerinden ayrılarak kendi bağımsız kiliselerini kurmuş olurlar.Böylece ilk Bulgar Eksarhlığı(Önderliği) kurulmuş olur.


                                                     Kilisenin İçin Açılan Yarışma.


ikon



Kilise yapımı için Bulgarlar bir yarışma açarlar .Yarışmayı Ermeni mimar Hovsep Aznavur, ihaleyi ise Avustralyalı  Rudolf Waagner şirketi kazanır.Kilisenin yapımı 1,5 yılda tamamlanmıştır.Kilisenin yapımında kullanılan tüm malzemeler dayanıklı olsun diye demirden yapılmıştır.

                         Kilisede Kullanılan Malzemeler Ve Teknikler.

                 

              demir kilise

Kilise denize çok yakın olduğu için, aşınmayı önlemek amacıyla beton yerine  demirden yapılmıştır.Waagner şirketi deneme amaçlı yapıyı önce kendi bahçesine kurmuştur. Parçalar Karadeniz üzerinden İstanbul'a getirilmiştir.500 ton ağırlığındaki kilise vidalarla denizin üzerinde monte edilmiştir.İlginç olan bir özelliği ise kilisenin üzerine kurulduğu ağaçlar suyun içinde yaşayabilen bir ağaç türü olmasıdır.İleride bu ağaçlar kilisenin  önünde yol olduğu için su ile temas edememiştir.Kilise  belli bir süre sonra denizin üzerinde olduğu için korozyon oluşmuş ve yapı erimeye başlamıştır.2018 yılında yapı restorasyona girmiş ve tekrar ibadete ve ziyaretçilere açılmıştır.

Kilisenin Mimari Yapısı.


kilise

Kilise Neo gotik ve Neo batik tarzında inşa edilmiştir. Kilise 40 metre yüksekliğinde bir çan kulesine ve 3 kubbeye sahiptir.


demir kilise

Kiliseye üsten bakıldığı zaman kilise haç şeklindedir.Kilisenin sadece mihrap kısmı ağaçtan yapılmıştır ve altınla kaplanmıştır.İkonları ise Rus ressam Lebedev yapmıştır.

















































 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder