22 Ocak 2022 Cumartesi

"AMİŞLER" İLGİNÇ AMERİKAN TOPLULUĞU.

                    Teknolojiyi Reddeden Topluluk"Amişler.


amiş



Günümüzde çok fazla kişinin merak ettiği ama hakkında çok fazla bilgiye sahip olmadığı Amişlerle ilgili merak edilenleri ve yaşayışları hakkındaki bilgileri söyle bir özetleyelim.Hristiyan  bir topluluk olan Amişler 18 ve 19. yüzyılda dini baskılardan kaçarak Amerika'ya yerleşmişlerdir.Temel yaşam prensibi olarak sade bir yaşam yaşayan dini bir tarikattirler.Onları ilgi çekici yapan ise teknolojiyi reddedip,hayatlarının  hiçbir alanında kullanmamalarıdır. Amişlerin kurucusu Jakop Ammandır.Yaklaşık 1 milyon nüfusa sahip olan Amişler ,Pensilvanya Almancasını konuşmaktadırlar.


Amişler ve İlginç Özellikleri.

buggi


Günlük hayatlarında araba yerine "Buggi"yi kullanmaktadırlar.


mavi

Evlilik teklifinde genelin aksine yüzük yerine porselen ya da saat hediye ederler.Bekar kızlar evlenene kadar siyah şapka evlendikten sonra beyaz şapka takarlar.Genelde 20 yaşında evlenen Amişlerde topluluk içi evlilik yaparlar.Dışarıdan biriyle evlenmek ise yasaktır.Genelde 4-5 çocuk sahibi olmalarıyla ünlülerdir. Mücevher kullanması ve erkeklerin ise sakal bırakması yasaklanmıştır.Evli erkekler ise  sakal bırakabilir.


sade

Kıyafet olarak sadeliği tercih ederler.Baskılı  ve çok renkli kıyafetlerden uzak duruyorlar.İlginçtir düğme kullanmıyorlar yerine çengel kullanıyorlar. Erkekler koyu renk ve uzun kollu giyinmeyi tercih ediyor.

OYUN



Müzik dünyevi bir şey olduğu için yasaktır.Çocukların oyuncaklarında  surat yoktur.


cenaze

Cenazelerini  3 gün süren bir törenle uğurlarlar.Cenazelerde herkes beyaz giyer.Mezarları sadedir ve çiçek bırakmak yasaktır.Kadınlar öldükten sonra düğün elbiseleriyle gömülürler.

din



Amişlerde kurallara uymayanlar aforoz edilirler.Kuralları çiğneyenler çiftliklerinden kovulurlar.İbadetleri diğer Hristiyanlardan farklıdır.2 haftada bir kiliseye gidip sonrasında birlikte yemek yerler.


amiş

Evlerinde elektrik kullanmayan  Amişler,mum ve gaz lambası kullanırlar.

tarım

Geçim kaynağı olarak tarımı seçmişlerdir.Tarımda  traktör gibi teknolojik ürünleri kullanmazlar.Eski usullerle toprağı işlerler.



eğitim


 Çocuklar okulda İngilizce eğitim görürler ve sadece 8 sene eğitim alırlar.Lise ve üniversite eğitimine karşıdırlar.



büyük

Amişler savaşa karşıdırlar ve askere gitmezler.















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder