16 Ocak 2022 Pazar

Dünyada Az Bilinen Dinler Serisi "SABİİLİK"

 

Dünyadaki İlk Dinlerden Biri"Sabiilik"





Sabiilik


    Dünyada çok az kişinin bildiği veya adını hiç duymadığı dinlerden biridir "Sabiilik.Sabiilik günümüzde de varlığını sürdüren bir dindir ve İslam'a göre Ehlî  Kitap dinler arasındadır.Sabi iliğin dinlerin ilk tipi olduğu Hz. Adem ile ortaya çıktığı ve Kutsal kitabı Ginza  dendiğini biliyoruz. Etimolojik olarak kelime anlamı ise "dönmek" ,"değişmek", "meyletmek" anlamlarına geliyor.Sabiiler,   günlük hayatlarında  Arapçayı ,ibadet  dili olarak Mandeceyi tercih ediyorlar. 






Sabiliğe genel anlamda şöyle bir bakacak olursak , M.Ö .2000 öncesinde varlığını sürdürdüğünü ve ilk çıktığı yerin Harran,İran ve Suriye çevresi olduğunu görüyoruz.Günümüzde ise Sabiiler dünyaya yayılmış ve sayılarının 60.000 -70.000 civarında olduğunu tahmin ediyoruz.İnanış olarak monizm benimsemiştir.Yaratıcılarına verdikleri isim Mara Drabata (Büyüklüğün rabbi) veya "Baiye "(Hayat) anlamına gelmektedir.


İnançEsasları 

Sabi ilikte bütün varlıkları var eden bir "Yüce Varlık" inancı vardır.Bu yüce varlık tüm sabiilik öğretesinin temelidir.Hayat inancı dinin özünü oluşturur. İki farklı güç vardır ve bunlar birbirine zıttır .Bunlar Karanlıklar Alemi  karanlığı,yokluğu ve  kötülüğü temsil ederken,Işık Alemi  ise ışığı,hayatı ve verimliliği temsil eder.Sabiilikte enteresandır tanrıya duyulan saygı nedeniyle tanrı adı direk anılmıyor onun yerine tanrının  aracıları kabul  edilen ve  yıldızlarda yaşadıkları kabul edilen meleklere sesleniyorlar.Sabiilikte diğer büyük dinlerde ki gibi bir peygamber inancı yoktur ama Hz.Yahya  önemli bir yer tutar.Ölümden sonraki hayat inancında ise şöyledir, bedenden ayrılan ruhun  45 gün süren bir yolculuğa çıktığı ve  işlediği günah ölçüsünde ceza çektiği  ve daha sonra cezaları bitince vaftiz olduktan sonra Işık alemine gittiğine inanılıyor.

Mabet Ve İbadet Uygulamaları






Mandi


Mabetlerine Mandi ve Manda demektedirler.Bu mabetler kulübeler şeklindedir.Mabetler  ırmak kıyısında ve  yönü kuzey olmalı, kapısı güneye bakmalı ve penceresiz olmalıdır.Din insanı olarak rahip e rahibeler vardır.




Vaftiz

İbadet olarak ise  sabiilikte insanı kurtuluşa götürecek olanın  İlahi bilgi olduğunu,İlahi bilgiye ise ibadetlerle ulaşabileceğine inanılıyor.Bu ibadetler ,Vaftiz(en belirgin özellikleridir),Ayin ,Yemekler ,Oruç, Dua ve Kurbandır .İbadet olarak vaftiz sabiilikte önemli bir yer tutar.Vaftiz nehir kenarında olmalıdır.Vaftizden de kasıt islamda var olan Boy Abdestine denk gelir.

Ek Bilgiler

Son olarak Sabiilikle ilgili ek birkaç bilgi verecek olursak;
Sabiilikte  Mandeen bir aileden doğan herkes sabiidir.Yahudilik inancında olduğu  gibi bu dine dışarıdan üye kabul edilmemektedir.Enteresandır Sabilerin bir dini bir de dünyevi isimleri vardır.Her sabbii kutsal elbisesi olan rasta(Beyaz)  giymek zorundadır.Bayramları Panja (bahar bayramı ve Dibha Rabba(nevruz) ve Dibha Hnina dır. Gene islam inancına benzer olarak Sabiilikte Alkol ve  kendiliğinden ölen veya başka hayvanın öldürdüğü hayvanın etinin yenmesi yasaktır.Sabii olmayan biri tarafından kesilen etin yenmesi yasaktır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder