14 Ocak 2022 Cuma

RENK NEDİR?RENKLERİN BİZE İFADE ETTİKLERİ NELERDİR?

              Renk Nedir?Renklerin Anlamı Herkes İçin Aynı mıdır?

Renkler


Renk nedir? diye sorarken rengin ansiklopedik tanımından çok, renklerin herkesin ortak duygularına mı seslendiğini ya da tamamen kişiye özel bir tanımı mı var biraz bunlardan bahsedeceğiz.

                       Renklerin Kişilere Ve Kültürlere Göre İfade Ettikleri.

Beyaz


Renkler insanlar için ortak ifade ettiği olgular vardır.Hepimizin  kendine göre bir renk tanımı da vardır..Ama renkler herkeste ortak bir duyguyu ya da düşünceyi betimler mi orası tartışılır.Renklerin ifade ettiklerinin  topluma ,kişiye, ülkeye ,dinlere ve benzeri birçok duruma göre değişebileceğini düşünenlerdenim.Örneğin, beyaz rengi ele alalım çoğu toplumda beyaz düğünlerde tercih edilirken,Hint kültüründe beyaz düğünlerde değil cenazelerde tercih edilir ve giyilir.Ya da Hristiyan kültüründe Hint kültürünün aksine cenazelerde siyah giyilir.Daha kişisel olarak  örneklendirirsek, Siyah bir kişi için  karanlığı ve  kötü duyguları ifade ederken başka bir kişi için siyah, bir  gülde gördüğü güzelliği ifade eder. Ya da mavi renk bir kişide gökyüzünü ifade ederken diğer bir kişi için denizi ifade eder.

Toparlamak gerekirse renklerin kişilere ifade ettiği anlamlar genel olmaktansa daha özneldir. Bu öznellikte kişiye,ülkeye,dine ve birçok etmene göre değişir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder