9 Şubat 2022 Çarşamba

GÖKYÜZÜ ŞEHRİ"MACHU PICCU"

               " Machu Pıccu" Muhteşem Bir Kültür Mirası


Machu Pıccu
 
İnka medeniyetinin insanlığa bıraktığı büyük kültür mirası Machu Pıccu.Dünyada insan eliyle inşa edilen muhteşem yapılardan olan Machu Pıccu,bulutların arasında gökyüzüne uzanan bir dağın tepesinde kurulmuştur.Etrafı derin kanyonlarla çevrili sarp kayalıklar üzerinde,tek başına kurulan bu tepe,nasıl oldu da bir yerleşim yerine dönüştürüldü?.Depremlerden,sellerden,heyelanlardan etkilenmeden günümüze kadar nasıl gelebildi?.Bilinmiyor.

                         Machu Pıccu Antik Kenti(Yaşlı Zirve)

Machu Pıccu"

MACHU PICCU



2.430 metre yükseklikte kurulu olan şehir Qechua(Keçuva) dilinde Yaşlı Zirve anlamına gelmektedir.1450'li yıllarda İnka İmparatoru Pachacutec Yupanqui tarafından yaptırılmıştır.Yapımı yaklaşık 25 sene sürmüştür.Machu Pıccu'nın yapılış nedeni net olarak bilinmemektedir.Ama  Pachacutec tarafından eski imparatorların gücünü göstermek için bir zafer anıtı olarak yapıldığı düşüncesi ağır basmaktadır.

machu pıccu




İnkalar'a başkentlik yapmış, Dünyanın Yedi Harika'sından olan Peru'da bulunan  ve mühendislik harikası olan Antik Kentin nasıl inşa edildiği bilinmiyor.100 yıl kadar yaklaşık 1000 kişinin yaşadığı Kent ,1530 yılında İspanyollar tarafından işgale uğramış daha sonra  şehir terk edilmiştir.1911 de ABDli Tarihçi Hiram Bingham tarafından keşfedilmiştir.

                            Şehrin Yapısı Ve Bölümleri



Antik Kentin



 Şehir 200 den fazla merdiven sistemiyle birbirine bağlı olan taş yapılardan oluşur.Şehrin 3000 basamağı vardır ve basamaklar hala iyi durumdadır.Machu Pıccu iki kısımdan oluşmaktadır.Zirvede yer alan yerleşim yeri ve şehrin etrafını çeviren yüksek basamaklardan oluşan teraslı bölüm.

                                                   Teraslı Bölüm

                     


Teraslar işlev olarak şehrin kaymasını engellemiş ve zamanında tarım arazisi olarak kullanılmıştır.Mükemmel bir sulama sistem mevcuttur.Çatılar yoğun yağıştan etkilenmesin diye eğimli yapılmıştır.

                                                       Yerleşim Bölümü      

               
machu pıccu

Yerleşim bölümünde yaklaşık 200 hane bulunmaktadır.Bunların içinde Güneş Tapınağı,Kral Mezarı,Üç Pencereli Oda,Ana Tapınak,Adak Yeri gibi kutsal mekanlar bulunmaktadır.Intihuatana(Güneş Taşı) vardır.Bu taş güneşin hareketlerine göre hem takvim olarak kullanılmış hem de dini ritüellerde önemli bir yer tutmuştur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder