11 Şubat 2022 Cuma

ÇAĞIN ÖTESİNDE BİR TOPLULUK"İNKALAR"

       Çağın En Gelişmiş Topluluğu"İnkalar"

inkalar


Günümüzde en çok merak edilen ve gizemi çözülemeyen topluluklardan biri "İnkalar"dır.İnka Medeniyeti Tıp,Mimari,Mühendislik,Sanat gibi birçok alanda kendilerini  geliştirmişlerdir.İnsanlık tarihine birçok eser bırakan İnkalar'ın  bilinen en önemli eseri Machu Piccu Şehridir.Machu Piccu ile ilgili ayrıntılı bilgi için bu yazımı okuyabilirsiniz.Gerek efsaneleri gerek gelişmiş tarım teknikleri gerekse iletişim ve kayıt tutma alanındaki ilginç uygulamalarıyla da İnkalar  dikkat çeken bir medeniyettir.



                                     İnkalar Kimdir?


inkalar



İnkalar,12.ve 16 . yy büyük bir imparatorluk kurmuş olan Latin Amerikan topluluğudur.4000 kilometrelik bir alana hükmeden İnkalar,And Dağların(Peru) yüksek kesimlerindeki vadilerde yaşamışlardır.Yaklaşık 5-10 milyon nüfusa sahip organizasyon yeteneği gelişmiş bir topluluktur.Resmi dilleri Quechuadır.İnka,Hükümdar veya Efendi anlamına gelmektedir.Başkentleri Cuzco şehridir.İnkalar'ın dünya medeniyetine miras bıraktıkları eserleri ve uygulamaları nelerdir?Hepbirlikte bakalım.


İnkalar etkileyici bir posta sistemine sahiptiler.


Chasqui adı verilen ve çiftler halinde çalışan postacılar,günde 240 km kadar mesaj ve hediye taşıyorlardı.İnka yollarında çeşitli dinlenme ve depolama alanları vardı.


quipu

Herhangi bir yazı sistemine sahip olmayan İnkalar,kayıt tutmak için düğümlü dizelerin bulunduğu"Quipu"isimli sistemi kullanmışlardır.



inka

 İnkalar düzenli aralıklarla insan kurban etmişlerdir.Çocuklarında kurban edildiği İnkalar da kurban edilen çocukların kutsallarla transa daha rahat geçmesi  için koka ve alkol  kullandırıldıkları bilinmektedir.Capacocha Töreenlerinde çocuklar kurban edilmiştir.Sapa Inka'nın(Hükümdar) ölümü,tahta çıkışı veya hastalığı gibi olaylarda bunu yapmışlardır.





Tıp konusunda uzman olan İnkalar,2000 yıl öncesi kanıtlara göre karmaşık ameliyatlar yapabiliyorlardı.

inkalar

İnkalar ulaşımda tekerleği kullamamışlar,yürüyerek veya lamalara binerek seyahat etmişlerdir.



Bilinen en büyük eserleri Machu Piccu Antik Kentidir.




Dünyada ilk Patates yetiştiren topluluk İnkalardır.Patatesi tedavilerinde bile kullanmışlardır.


İnkalar etkileyici bir yol sistemi kurmuşlardır.Ulaşımı ve iletimi sağlamak için kurtukları yol sistemi 40.000 kilometredir.

inka halat köprü



Kanyonlar ve geçitler üzerine İchu otlarından halat köprüler yapmışlardır.


 

İnkalar'ın en muhteşem eserlerinden olan İnti tapınağında her biri 2'kg 700 adet levha mevcuttur.

inka

Ölülerini mumyalıyorlardı.


inka

Yaptıkları yapılar depremlere,sellere ve heyelanlara karşı oldukça dayanıklıydı.




İnkalar'ın sabit bir para birimi veya bir pazarları yoktu.Kendi yiyeceklerini yetiştiren İnkalar yiyeceklerini para birimi olarak kullanmışlardır.


Sınıf sistemi olan İnkalarda soylu kişiler,altın ve gümüş takılar takıyorlardı.
inka tanrıları

Birçok tanrıya sahip olan İnkalar,Tanrıların günlük yaşamlarını etkilediğini ve dünya üzerinde etki sahibi olduklarına inanıyorlardı.Hükümdarları "Sapa Inca"da yarı tanrı bir varlıktı.




inka army

İnka Ordusu ondalık sisteme sahipti.




İnkalarda bebek ölüm oranlarını yüksekti.Bundan dolayı bebeklere "Wawa" adını verdiler.3 yaşına gelen çocuklara da reşit olma töreni yaptılar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder