5 Şubat 2022 Cumartesi

DÜNYADA AZ BİLİNEN DİNLER SERİSİ"ŞİNTOİZM"

                                 Milli Bir Din"Şintoizm"


şintoizm


Kendine özgü yapısı ile diğer dinlerden ayrılan bir din "Şintoizm".Bu dini diğerlerinden  farklı kılan ise milli bir din olması,inanç yapısı ve uygulamalarıdır.

şintoizm

 2500-3000 yıl önce ortaya çıkan Şintoizm dünya genelinde 120 milyondan fazla mensubu vardır.Dinin çıkış noktası ise, Budizm'in Japonya'ya gelmesinden sonra  eski dini inançlarını Budizm'den ayırmak için  ortaya çıkıyor.Şintoizm Japonya'nın yerli ve milli dinidir.Şintoizm'in herhangi bir kurucusu yoktur.Şinto "Tanrıların yolu" demektir.Bu dinin ilginç bir özelliği de şudur: Şintoist olan kişi başka dinleri seçebilmekte aynı zamanda bu dinlerin mensubu olabilmektedir.Ama Japonlar için esas olan her zaman Japonluktur.2. Dünya Savasına kadar Japonya'nın resmi dini olmuştur.

                             Şintoizm'in İnanç Esasları

kami

Doğaya çok önem verilen Şintoizm'de  yaklaşık 8 milyon tanrı vardır. Tanrılarına "Kami"(üstün,yüksek) derler.En büyük Tanrıları ise;Güneş Tanrıçası Amaterasudur. Saygıdeğer insanlardan ölmüş bulunanlardan ve atalarından ölmüş olanlarda kami kabul edilmektedir.Diğer dinlerdeki gibi temel bir Cennet ve Cehennem anlayışı yoktur.Ahlaki olarak neyin ne zaman ve nasıl yapılacağını gösteren kurallara töre demişlerdir.

Kutsal Kitaplar



şinto

Şintoizm'in kitabı Kojikidir.Japonca yazılan bu eser "Eski meselelerin kaydı" olarak ifade edilir.Bu kitap 628-712 yılları arasındaki olayları ve Japonya'nın tarihini anlatır.Kitap Kamitsumaki,Nakatsumaki,Shitmotsumaki şeklinde 3 bölümden oluşur "resmi tarih" niteliğindedir.Devam niteliğindeki kitap ise Nihongidir.



Mabet Ve İbadet Uygulamaları



mabet

Tapınaklarına "kami evi" anlamına gelen "Jinja" adını vermişlerdir.Şintoistler tapınaklarda kamiler'in yaşadığına inanırlar.Jinjalar Ahşap ve Taş bir yapıya sahptirler.Genellikle sakin yerlerde,orman alanlarında ve yol kenarlarında inşa edilmişlerdir.Mabetlerin önünde simgesel olarak koruduklarına inandıkları Aslan ve Köpek  suretleri bulunur.Tapınaklar çeşitli birliklere bağlıdır ve onlar tarafından yönetilirler.Din Adamı olarak rahipler vardır.bu rahipler iyi okullarda ve özel eğitimler  alarak rahip olabilmektedirler.

rahip








En önemli tapınakları ise, Ameterasu adına yaptırılmış olan Ise de bulunan tapınaktır.Şintolar bu tapınakta Hacı olmaktadırlar.Yılda 3 defa Hac yolculuğu yapılabilmektedir.


İbadet Uygulamaları

Şintoizm'de ibadet ;mabetlerde yapılabildiği gibi evlerde de bireysel olarak yapılabilmektedir.Evlerdeki ibadet basit ve sade olup anma ,sunu ,dua, simgesel tören şeklinde gerçekleşmektedir. İbadetlerde kişi erken kalkarak yüzünü yıkar,ağzını çalkalar ve kamilere ve ata ruhlarına ibadet ederek ruhunu temizler. Mabetlerdeki ibadet ise;ibadet zamanı kişi temiz keten çamaşırlarını giyer ve arınma işlemi yapar.Çeşitli ritüeller yapıldıktan sonra rahiplerle dua edilir.Daha sonra kamiler'e sunu kısmı gerçekleşir. Tanrılarının hoşlanacağım hediyeler verirler.Bunlar genelde para,yiyecek,içecek olur.









Şintoizm'de  önceden kişiler kendi arzuları ile insan kurban ederken  bugün artık insan kurban edilmeye raslanmamaktadır.Harakiri de Şintoizm'le bağlantılıdır.Günümüzde ise kurban/sunu şeklinde horoz ,domuz,beygir gibi hayvanlar kullanılmaktadır.

kagura



Büyük mabetlerde "Kagura" adını verdikleri dans kamiler'e sunu olarak sunulmaktadır.


Şintoizm'de cenaze tabu olduğuna inanılır.Ölüye dokunan kişinin kirlendiğine ve törenle temizlenmesi gerektiğine inanılıyor.

bayram

bayram


Şintoizm'de dini ve milli bayramlar takvime bağlanmıştır.En büyük bayramları "Matcuri"dir.Bu bayramdan önce 3 gün oruç tutulmaktadır .Oho-Harehe(dini temizlik),Toshikgoi(mahsülü koruma),Karma-niiname(hasat için tanrıya teşekkür etme) gibi bayramları da vardır.























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder