20 Şubat 2022 Pazar

DÜNYADA AZ BİLİNEN DİNLER SERİSİ,MİLLİ BİR DİN"TAOİZM/TAOCULUK".

                 Barış Ve Güzel Ahlak Dini

TAOİZM

Çin'in milli ve en eski dinlerinden biri olan Taoizm;Şintoizm'e ve Konfüçyanizm'e tepki olarak doğmuştur.Tao terimi üzerine kurulan dinin 90-95 milyon civarında mensubu vardır. Taoistler,Çin başta olmak üzere Tayvan,Japonya,Kore.Amerika  ve birkaç Avrupa  ülkesinde yaşamaktadırlar.Kurucusu Çin filozofu olan Lao-Tzu'dur.Gerçek adı Li-Tan'dır.Lao-Tzu(ihtiyar bilgin anlamında)lakap olarak verilmiştir.

                                                  İnanç Esasları


tanrı

Taoizm,mistik ağırlıklı bir dindir.Diğer dinlerdeki gibi Tanrı,ahiret inancı,cennet-cehennem kavramları mevcuttur ama biraz farklıdır.Taoizm,Lao-Tzu Doktirirni'nin temeli olan "mistik panteizm" üzerine kurulmuştur.Tanrı "Tao"kavramı ile açıklanmaktadır.Tao Tanrının sembolleşmiş varlığıdır,dünyayı yöneten sebeptir,insan onu bilmelidir.Aslında Tao diye adlandırılan şey Tao değilidir.
,sadece gerçek şeyin ismidir.Yani dünyadaki prensibidir.Tanrı görülmezdir,işitilmezdir ve kavranılamazdır.O ezeli ve ebedidir dünyanın tüm işleyişini o yapmaktadır.Tanrıya bazen "Ana "diyede adlandırılmaktadır.
Taoizmde diğer bir kavramda "Te" dir.Bütün varlıkları Tao meydana getirir,Te ise onları besler,büyütür,madde olarak şekil verir,kuvvetini tamamlar.

tanrı

Lao-Tzu'nun öğretilerinde "Ahret ve Kurtuluş İnancı" ile ilgili net bir bilgi yoktur.Daha sonraları Budizm'den etkilenerek,her kötü işin bu hayatta ve diğer hayatta kişiye döneceği ve cezalandırılacağı anlayışıyla  bazı kavramlar ortaya çıkmıştır.Cennet-Cehennem kavramları  vardır.İnsanın kendini kurtarması;başkaları için çalışmak ve onların iyiliğini düşünmekle mümkündür.Lao-Tzu için kurtuluş;herkese ve her şeye kayıtsız kalmak ve hiç bir şey yapmamakla mümkündür.Çünkü Tao da,herkese ve her şeye kayıtsızdır ve hareketsizdir.

                                             Ahlaki Ve Sosyal yapı


İnanç sistemi;
mutlak sükünet ve rahatlık içinde dünyaya sırt çeviren bir hayat tarzına dayanmaktadır.Ahlak anlayışı;iyi olmak,gösterişten uzak durmak,alçak gönüllü ve kanaatkar olmak,başkalarını düşünmek gibi düşüncelere dayanmaktadır.Taoizm'in bu noktada temel felsefesi"Wou Wei"(hiçbir şey yapmamak,sükünet)dir.Lao-Tzu'nun diğer öğretileri ise şunlardır;savaşa karşıdır,saygı ve itaat ile herşeyin  elde edilebileceğini savunur.

                                                           Kutsal Kitaplar

tapınak

Tao Te King:
Anlamı,yüce aklın erdeminin klasiği anlamına gelir.M.Ö. 600 yılında yazıldığı söylenmektedir.Kitap,iki bölümden oluşur ve 81 konuyu anlatmaktadır.
Hau Hu King:Kitap Taoizm'in milli ve Çinlilere özgü bir din olduğu anlayışının/yanlışlığını ortaya koymak ive bu dinin evrensel bir din olduğunu savunmaya çalışmıştır.


                                                                      Mabetler




Mabet için;Kung,Kuan,Mio kelimeleri kullanılmaktadır.Mabetlerde sayısız  Tanrı ve tanrılaştırılmış kahramanlar yer almaktadır.Mabetlerin avluları çok  amaçlı olarak kullanılmaktadır.Taoistler mabetlerde büyücüleri,rahipleri ve rahibeleri vardır.

                                                              İbadet Uygulamaları



                   tanrı

Tao ve diğer tanrılar için ibadetler yapılmaktadır.Bazı ayinlerde trampet ve gong çalınmaktadır.Mabetlerdeki sunak,kandiller ile aydınlatılmakta ve tütsüler ile törenler gerçekleştirilmektedir.Yeni yılda mabetler,evler ve heykeller temizlenerek kötü ruhlardan arındırılmaktadır.Taozim'e göre insan raks ve sarhoşluk ile vecde ulaşmaktadır.

                                                                             Mezhepler

  
taoizm

1.Mistik Ekol:Tao gibi genel bir tabiat kanununa inanılmakta ve her şeyin mistik bir duygu ve meditasyon yolu ile anlaşılabileceği savunulmaktadır.

2.Ferdiyetçi Ekol:Felsefesinde Tao olmayan Ekol;sadece kişinin refah ve saadetini düşünmüş;cemiyet idaresine ait prensipleri değil,kendi  kurallarını koymuşlardır.
 
3.Legalist Ekol:Bu Ekole göre;dünyada herşey belli kurallara göre hareket etmektedir.Bundan dolayıda devletin halkı kendi haline bırakmasını  savunmaktadır.

4.Simyacı Ekol:Bu Ekol,dini ve felsefi olmaktan daha çok,sihirbazlık ile ilgilidir.Sihir ve büyü büyük bir yer tutmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder