27 Şubat 2022 Pazar

HARİKALAR DİYARI,KUZEYİN KÜLTÜR BAŞKENTİ"St.PETERSBURG"

               Kuzey'in Venediği"St.Petersburg"

st.petersburg

Avrupa'nın 4 büyük şehri olan St. Petersburg,müzeleri,parkları,tiyatroları,sanat galerileri ve köklü geçmişiyle insanı büyüleyen ve aynı zamanda dikkatini çeken bir şehir.5 milyona yakın nüfusu olan şehir,Neva nehri üzerinde 55  kanalı ve 500 yakın köprüsüyle "Kuzey'in Venedik"i unvanını hak ediyor.Çarlık Rusya'ya 200 yıl boyunca başkentlik yapmış olan St. Petersburg,Dostayevski ve Puşkin gibi önemli Rus edebiyatı yazarlarına  ev sahipliği yapmıştır.Adeta bir Açık Hava Müzesi olan bu şehri daha detaylı tanıyalım.


                                                        Ermitaj Müzesi

ermitaj müzesi

Dünyanın en eski müzelerinden olan Ermitaj Müzesi 3 milyonun üzerinde sanat eserine ev sahipliği yapmaktadır.Dünyanın en büyük resim koleksiyonuna sahiptir.Bu müzeyle ilgili detaylı bilgilere bu yazımdan ulaşabilirsiniz.

                                                  Kazan Katedrali



Rusya'nın en kutsal mekanlarının başında gelen kilise, Rus Ortodoks kilisesine bağlıdır.Rusyanın ilk politik gösterileri bu kilisenin önünde yapılmıştır.


Nevsky Bulvarı


Şehrin ana caddelerinden biridir.Kütüphane,kilise ve tarihi sarayıyla ünlüdür.Dosteyevski gibi ünlü Rus yazarlarının romanlarında anlattığı önemli noktalardan biridir.

                        Voskresenia Khristova (Sıçramış Kanlar) Kilisesi


1883-1907
yıllarında yaptırılan kilise mimarisi ile Kremline benzetilmektedir.
III. Alexsandır'ın suikast sonucu öldürülmesiyle kilise kırmızı renge boyanmıştır. Çok yüksek maliyete inşa edilen kilisede hem içte hemde dışta kırmızı renk ağır basmaktadır.Kilise yaklaşık 7.500 metrekarelik alana yayılmıştır.

                                                   Neva Nehri


Nehir,yaklaşık 300 kilometrelik kanal hattına ve 800 den fazla köprüye sahiptir.Nehirde,tekne turları ile parklar,saraylar,müzeleri gezebilirsiniz.

                                        Catherina Sarayı(Çarlık Sarayı)



Rokoko tarzında 18.yy inşa edilen sarayın içi ve dışı oldukça etkileyicidir.Dış cephe süslemesi için 100 kg altın kullanılan sarayda ayrıca 846 metrekare büyüklüğünde taht odası mevcuttur.Ayrıca Osmanlı-Rus savasında Rusya'nın zaferini temsilen dikilmiş bir heykelde bulunmaktadır.

                                              Marinski Tiyatrosu



Rusya da bale ve opera denince ilk akla gelen mekanlardan biridir.birçok ünlü oyunun prömiyeri burada yapılmaktadır.Kültürel yönünün zenginliğinin yanı sıra tiyatronun iç mekanı bir o kadar güzel ve etkileyici bir mimariye sahiptir.

                                                  Sir Isaac Katedrali  



İç ve dış görüntüsüyle çok dikkat çeken katedral ,bir zamanlar  şehrin en büyük kilisesi unvanına sahipti.Şuan müze olarak kullanılan yapıda bazı özel  günlerde dini törenler düzenleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder