1 Şubat 2022 Salı

DÜNYADA AZ BİLİNEN DİNLER SERİSİ "SİHİZM".

                                    "Sihizm" Bir Tepki Dini.

 


sihizm




Sihizm aslında siyasi bir hareket olarak başlamış ve sonra dini bir nitelik kazanarak bir din oluşturmuştur.Nanak'ın öncülüğünde 16. ve 17. yüzyılda  Hindistan'da ortaya çıkmıştır.Hinduzim ve İslam'dan özellikler alarak şekillenen Sihizm dünya genelinde yaklaşık 28 milyon mensuba sahiptir.Sihizm kelime manası olarak  Sanskritçede öğrenci,çırak,mürit gibi anlamlara gelmektedir. 


sihizm



                                                Sihizm Tarihi Ve Genel Bir Bakış.


nanak



                          Sihlerin mücadeleci olmaları,azimleri,dirayetleri,savaşçılıkları,askeri karakterleri ve inanışlarından dolayı  Hindistan'a yerleşmiş ve devlet kurmuş Türklerin soyundan veya onlarla karışmış bir soydan geldikleri ihtimalî düşünülmektedir.Sihizm kurucusu ve ilk gurusu olarak Nanak' ı biliyoruz Nanak 17.yy aslında Hindistan'daki kast sistemine eşitsizliklere ve adaletsizliklere siyasi bir tepki olarak başlattığı bu hareketi daha sonra Hinduizm ve İslam'dan  da beslenerek dini bir hal almıştır.Sihizm de din adamı diyebileceğimiz kişiler olarak  Guruları görüyoruz.Bugüne kadar 10 tane gurusu olmuştur.

                            


                                                                  İnanç Esasları.


sihizm

Sihler, tek tanrı inancına sahiptirler


Adi Granth
adında bir kutsal kitapları vardır.Ahiret inancı,Karma ,Ruh Göçü gibi hususları inançlarının temeli yapmışlardır.Yaratıcılarını ;Ram,Mahan,Gobind,Hari,Allah,Efendi gibi isimlerle anmaktadırlar.


ahiret inancı

Sihler dünya hayatının geçici olduğunu bu yüzden dünyaya çok bağlanılmaması gerektiğine inanırlar.Dünya onlar için bir hayal,bir rüya olarak değerlendiriyorlar.İnsan öldükten sonra bu rüyadan uyanacak  ve ahiret hayatı başlayacaktır.,Doğru ve yanlış davranışlarına göre  ya huzura kavuşacak ya da  cezasını çekecektir.Ölümden sonra dirilişte ki diğer bir olay ise "Ruh Göçü"(Tenasühtür).Öldükten sonra kişi tekrar diriltildiğinde eğer dünyada ibadetlerini yerine getirdi ve iyi bir insan olarak yaşadıysa dünyaya yine insan olarak gelecektir.

sihizm

Sihizm, Kötü Eylem(ego,hırs,sehvet,maddi bağlılık) ve İyi Eylem(hayırseverlik,şevkat,tevazu,alçak gönüllülük) göre şekillenen bir ahlak anlayışı vardır.Yaratıcıları katında;

  • Herkes eşittir.
  • Herkes yaşama hakkına sahiptir.
  • Aile yaşamı önemlidir ve teşvik edilmelidir.         

                                                Mabet Ve İbadet Uygulamaları.


                         altın tapınak


Sihlerin dini/sosyal ve toplumsal faaliyetlerinin merkezi Amritsardaki  "Altın Mabet(Harimandır). Mabette  sembol olarak Adi Grant ve Kılıç bulunmaktadır.Hacı olmak için mabede gidilmektedir.Dünyanın değişik yerlerinden insanlar Altın Mabede gelip ziyaret edip ibadetler yapmakta ve Kutsal Havuzda yıkanıp Hacı olmaktadırlar.

 
gurdwara


Daha yerel mabetlere de Gurdwara denmektedir. Bu mabetler Türk-İslam ve Hint mimarisinin esintiler taşırlar.

sihizm


İbadetler basit ve sadedir. Sabah ve akşam kutsal kitaptan dualar okununmaktadır.Tesbih çekilmektedir.

sihizm


Diğer bir ibadet  bir nevi gusül olan yıkanmaktır.




Mabetlerde ise ibadet ise herhangi bir zamanda yapılmaktadır.İbadet sırasında Kadınlar ve Erkekler ayrı yerlerde oturmaktadırlar.Müzik ve davul eşliğinde ilahiler okunmaktadır. Kutsal kitaptan birkaç bölüm okunduktan sonra ibadet tamamlanmaktadır.Ayin sonunda İrmik Helvası benzeri bir tatlı dağıtılmaktadır.


                                                                 Bir Not.

sihizm

Sihizmde Khalsa(Halsa) denilen bir cemaat  teşkilatı oluşturulmuştur.Bu teşkilata girenler Pahul  merasimi denilen törenden geçmek ve "K" ile başlayan 5 yükümlülüğü yerine getirmek zorundadırlar.

  1. Kesha(Saç ve sakalın kesilmesi)
  2. Kangha(Saçların sabaha akşam taranması)
  3. Karh-Kara(Sağ bilek üzerine çelik bilek takılması)
  4. Kachhehra-Kach(Diz altına bağlanan kısa pantolon giyilmesi)
  5. Kırpan(Kama taşınması)
























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder