1 Kasım 2023 Çarşamba

DENİZİN İÇİNDEKİ TARİH,TARİHİN İÇİNDEKİ EFSANE"KIZ KALESİ"

               Mersin Kız Kalesi ve Efsanesi.




mersin

  Birçok tarihi yapıya ve doğal güzelliklere sahip olan Mersin ilimizin en önemli yapılarından Kız Kalesi,ülkemizdeki en güzel kalelerden biridir.Yıllar boyu birçok medeniyete ev sahipliği yapan,görüntüsüyle büyüleyen,zengin tarihi ile iz bırakan ve efsanesi ile herkesi şaşırtan Kız Kalesi eşsiz manzarasıyla kendine hayran bırakmaktadır.İçindeki yapıları,geçmiş tarihi ve efsanesi ile dikkat çeken Kız Kalesine yakından bakalım.

mersin


                          Mersin Kız Kalesi ve Tarihi




Görünümüyle bir adacığı andıran,tarihte birçok medeniyet tarafından zapt edilmiş Kız Kalesi,Deniz Kalesi ve tarihteki adıyla Korykos Mersin'in Erdemli ilçesinde bulunmaktadır.Kıyıya uzaklığı yaklaşık 600 metre olan kale 1199  I. Leon tarafından yaptırılmıştır.Korykos Antik Kentinin tam karşısında kurulan kale antik kentin korunmasını sağlamıştır.Bir dönem korsanlarında barınak olarak kullanılan Kız Kalesi,birçok medeniyet ev sahipliği yapmıştır.Kale en çok Romalılar döneminde gelişmiştir.Kaleye hakim olan  medeniyetler;
  • Osmanlı Devleti
  • Bizanslılar
  • Romalılar
  • Selevkoslar
  • Fransızlar
  • Ermeniler
  • Selçuklular
Not:1482'de Cem Sultan,Rodos Şovalyeleri'nin gönderdiği gemiye binmeden önce bir süre burada kalmıştır.

mersin

                                          Kız Kalesinin Özellikleri.


mersin

Bir adacık görünümünde olan Kız Kalesinin çoğu kısmı günümüze kadar gelebilmiştir.Tipik Orta Çağ mimarisinin özelliklerini taşıyan kale,kare planlı olup çevre uzunluğu 192 metredir. Kuzey ve güney uçları üçgen,dörtgen ve yuvarlak biçiminde çift katlı 8 burçla korunmaktadır.



Girişi Kuzeyde olan kalenin 3 katlı ana burcu adanın doğu ucundadır.Batı yönündeki surların üzerinde denize açılan bir kapı vardır.Kalenin avlusunda ise kilise ve bir sarnıç bulunmaktadır. 
Çevresindeki odalar orta mekândaki salona açılmaktadır ve kare planlı odaların zemini kuzeye doğru yükselmektedir. Taban mozaiği üzerinde yuvarlak saç örgüsü içinde beş satır yazı ve alanın batı köşesindeki revak üzerinde de başka bir yazıt bulunmaktadır. Kale avlusu içerisinde sarnıçlar ve işlikler de yer almaktadır.



Kalede devşirme malzemeler kullanılmıştır.Yer yer kullanılan moloz taşların Lusignanlar Dönemine ait olduğu düşünülmektedir.

mersin tarihi kale

                                                Kız Kalesi Efsanesi



Kız Kalesi hakkında birçok efsane mevcuttur.Ama içlerinde en çok bilineni ise şudur;
Korikos'ta yaşayan krallardan biri, bir kız çocuğu olsun çok istermiş ve bunun için gece gündüz dua edermiş.Sonunda kralın bir kız çocuğu olmuş.Kral güzeller güzeli kızının geleceğini öğrenmek için bir gün bir falcıya danışmış.Falcı kızının bir yılan tarafından öldürüleceğini ve kralın buna engel olamayacağı söylemiş.Kral,çok üzülmüş ama kızını bir şey söylememiş.Sonra kral kıyıya yakın bir adacık üzerine bir kale yaptırmış ve kızını buraya kapatmış.Bir gün kral kızı üzümü çok sevdiği için bir sepet üzüm göndermiş.Sepetin içine giren zehirli bir yılan kızı sokmuş ve onu öldürmüş.Kızının öldüğünü duyan kralda hemen ardından kahrından ölmüş.Kalenin adınında bu efsaneye dayandığı söylenmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder