Hititlerin Mirası"Hattuşaş Antik Kenti".
Çorumda bulunan Hattuşaş Antik Kenti Hititlerin Anadolu'ya ve dünya kültür mirasına bıraktığı önemli ve eşsiz bir arkeolojik eserlerden biridir. Bırakılan bu arkeolojik eserin ardına baktığımızda başta Hitit uygarlığı olmak üzere medeniyetin izlerinin bulunduğu kültürel alanlar,ilk defa uygulanan mühendislik örnekleri,eşsiz savunma yapıları ve birçok kültürel ögeyi bünyesinde barındıran muhteşem bir kentin izleri görülmektedir.Ülkemizin topraklarında bize miras kalan bu antik kente ve özelliklerine daha yakından bakalım.
Hoşgörünün Hakim Olduğu Kent.
Kültürlerin Harmanlandığı Bir Şehir.
Kentin ismi yerli halkın verdiği "Hattuş" isminin değişerek şekillenmesiyle oluşmuştur.Hattuş ismi "Gümüş" demektir.Kent Gümüş şehri olarak da anılmaktadır.
5 adet kültür bünyesinde incelenen şehir aşağı ve yukarı şehir olarak ikiye ayrılmıştır.Hattuşaş Antik Kenti Hatti,Hitit,Asur,Frig, Galat,Roma,Bizans ve Osmanlıyı kapsayan geniş uygarlık kalıntılarına ev sahipliği yapmaktadır.
Kent yaklaşık 6800 metrelik bir sur duvarı ile çevrelenmiştir.Sur sayesinde şehir güvenliği artmıştır.Kentte bu sur duvarlarında toplam 8 kapı bulunmaktadır.En dikkat çeken kapı aslanlı kapıdır.
Hititler tarihleri boyunca bilim,sanat,kültür ve sosyal yönden çok gelişmişlerdir.Tarihe birçok eser bırakan bu medeniyet aynı zamanda ilklerinde medeniyeti olmuştur.Bu bölgede çıkan ve ilk dünya savaşı olan Kadeş Savaşı ve ardından gelen dünyanın ilk yazılı barış antlaşması,Kadeş Antlaşması Hattuşaş Antik Kentinin simgelerindendir.
Kent, tarihteki ilk kanalizasyon sistemi,yiyecek depoları ve yer altı içme suları gibi birçok özelliğe sahipti.
Hattuşaş'ta çıkarılan eseler ise;seramikler,silahlar,kült objeler,yazılı belgeler,aletler,duvara kazınmış rölyefle ve hiyeroglifler,küp,aslanlı havuz,kadeş antlaşması,heykeller ve bullalar ve çivili yazılı tabletlerdi.
Hattuşaş Antik Kentinde Bulunan Alanlar.
Antik kentteki diğer eserler Büyükkale Saray Kompleksi,Fırtına Tanrısı Teşup ve Güneş Tanrıçasına adanan Büyük Tapınak,Nişantepe Yazıtlarıdır.
Dünyanın ilk açık hava tapınağıdır.Bayram kutlamaları,ölüm ve yaşam törenleri yapılmaktaydı.
Hitit Tabletleri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder