6 Mart 2022 Pazar

OSMANLININ İLGİNÇ VE NAİF GELENEKLERİ

             Düşünceli Bir Halk"Osmanlı"




osmanlı



Pencerenin önünde sarı çiçek varsa"Bu evde hasta var,lütfen ses yapmayın" manasına geliyordu.
Pencerenin önünde kırmızı çiçek varsa"Bu evde gelinlik çağında kız var,lütfen konuşmalarına dikkat et,küfürlü konuşma"manasına geliyordu.


osmanlı kadınları



Osmanlı zamanından erkekler,kadınlar merdiven çıkarken erkekler kadınların arkasından çıkarlardı.Nedeni ise;kadın düşerse erkek onu tutabilsin  diyeydi. İnerken de tam tersi yapılırdı.İnerken erkeler önden inerdi.


osmanlı

Peygamber efendimiz(sav) in 63 yaşında vefatından dolayı,63 yaşından büyük kişilere yaşları sorulduğunda"Haddi aştık"derlerdi.


osmanlı

Osmanlıda bayram geleneği olarak,Arife gününden itibaren çocuklar yeni kıyafetlerle sokakta dolaşırlardı.Bayramın güzel habercisi olurlardı.


Osmanlıda  kapı tokmakları kadın ve erkek için ayrılmıştı.Kapı çalındığında ince bir ses geliyorsa bu kadın misafir geldiği ve kapıyı kadın bir kişinin açabileceği manasına geliyordu.Eğer kapıdan sert bir ses geliyorsa erkek bir misafir geldiği ve kapıyı erkek bir kişinin açması manasına geliyordu.


Osmanlıda sarıklar aksesuar olarak kullanılmazdı.Sarıklar,şekilleri ve boyut ayırımına göre kişinin statüsünü belli ederdi.




Osmanlıda evlerin çatal kapısında(sokak kapısı) ay ve yıldız vardı.Anlamı ise;Bu evden birinin Hacca gittiği ve arkadan da"Allah gitmeyenlere de nasip etsin" manasına gelir ve dualar edilirdi.




Osmanlıda gelen misafirlere kahvenin yanında su ikram edilirdi.Gelen misafir toksa önce kahveyi alır,açsa suyu alırdı.Duruma göre ya yemek sofrası kurulur ya da meyve ikram edilirdi.

zimem defteri


Osmanlıda Ramazan ayındaki bir gelenekte "Zimem Defteri"geleneğiydi.Maddi durumu iyi olan kişiler,hiç tanımadığı kişilerin bakkal,manav  gibi dükkanlardaki borçları için dükkanlara giderek zimem(veresiye) defterini ister rastgele bir sayfa yada defterin tamamındaki sayfaları kopararak"Silin borçları,Allah kabul etsin"derlerdi.


Osmanlıda kız istemeye gelen kişinin namaz kılıp kılmadığını anlamak için,pantolonundaki diz izlerine bakılırdı.

osmanlı


Osmanlıda küçükler her zaman büyüklerin ardından yürürlerdi.Bu hem bir edep ifadesi anlamına hem de büyüğü örnek alma anlamına geliyordu.




Osmanlıda okula başlayacak çocuklar için "Amin Alayları"hazırlanırdı.Pazartesi ve Perşembe günü okula başlanırdı.Çocuklar en güzel ve yeni kıyafetleri giydirilerek evlerinin önünde süslenmiş ata bindirilirdi. Edilen dualara "amin amin" diyenler eşliğinde çocuk gezdirilirdi.


osmanlı


Osmanlıda Fakir fukara Ramazana erzaksız girmesin diye Fitre ve Zekat  Şaban ayında yani Ramazandan önce verilirdi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder