9 Mart 2022 Çarşamba

SANTA MARİA DRAPERİS KİLİSESİ

            Fransisken Kilisesi"Santa Maria"


santa maria kilisesi


Santa Maria Draperis Kilisesi,Beyoğlu'nda Galatasaray ile Tünel arasında,İstiklal caddesi üzerinde yer alır. İstanbul'un en eski kiliselerinden olan yapı Katolik Fransisken (Hristiyan bir tarikat) kilisesi olarak inşa edilmiştir.Kilise ilk olarak Sirkecide kurulmuş,İstanbul'un fethinden sonra Galata'ya taşınmıştır.1584 yılında büyük bir yangın geçirdikten sonra ise  bir asırdan fazla izbe kalmıştır.Birkaç yangın daha  geçiren kilise  bir dönem  de Avusturya-Macaristan elçiliği tarafından kullanılmıştır.Kilise,Cenevizli Madam Clara Bertole Draperisin bir kilise ve bitişiğinde bir ev bağışlamasıyla 1590 yılında İstiklalde yeniden açılmıştır.

santa maria kilisesi


                                Mimari Özellikleri


kilise

1904 'de II Abdülhamit'in vermiş olduğu izinle,İtalyan mimar Guglielmo Semprini tarafından bugünkü kilise inşa edilmiştir.İlk olarak ahşap olarak yapılan kilise geçirdiği yangınlardan sonra şimdiki yerinde kagir olarak yapılmıştır.



fransisken kilisesi

Kilisenin girişindeki plaketlerde II Abdülhamit ve Belediye başkanı Rıdvan Paşa'ya yardımları için teşekkür edilmektedir.Ayrıca İstanbul'da ilk Tıp mektebini kuran Avustralyalı hekim Charles Ambroise Bernar'ın cenazesi bu kiliseye gömülmüştür.

meryem ana

Santa Maria Draperis Kilisesi,tek nefli bazilikal plana sahiptir.Neo-klasik üslupla yapılan yapı,düzgün kesme taştan,iki katlı yalın bir cepheye sahiptir.Batı cephesinde,yarım yuvarlak yapılı pencereler vardır.Yangından kurtarılan Meryem  tablosu da kilisenin apsisin de yer alır.Doğu-Batı şeklinde uzanan yapının,mermer bir arşitrav ve üçgen alınlığın çerçevelediği giriş kapısının üzerinde yer alan  ,mozaikten yapılma bir Meryem Ana kompozisyonu vardır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder