16 Mart 2023 Perşembe

TÜRK MİMARİSİ İLE İNCELİĞİN VE SANATIN BULUŞTUĞU YAPI"DİVRİĞİ ULU CAMİ"

                        Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası.




Birbirinden farklı eşsiz mimarisi,uygulanan sanat türleri ve yapının  her bir noktasına işlenen ince ve hoş düşünce fikirleri ile yıllardır ayakta kalan Mengüceklerin bize miras bıraktığı manevi yapı"Divriği Ulu Cami".İlkleri ve farklılıkları bünyesinde barındıran sanatın,mimarinin ve farklılıkların buluştuğu  bu muazzam yapıya ve özelliklerine yakından bakalım.


                           Anadolu Taş İşçiliğinin En Güzel Örneklerinden.



Sivas'ın Divriği ilçesinde bulunan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası,Türkiye'deki ilk UNESCO Dünya Mirası Listesine giren mimari yapımızdır.Yapı,mimari özelliklerinin yanı sıra eşsiz Anadolu geleneksel taş işçiliği ile benzersiz süslemeleri ile dikkat çekmektedir.




Cami,darüşşifa ve türbeden oluşan  bir külliye olan yapı 13.yüzyılda Mengücekli Beyliği döneminde yapılmıştır.Cami,Ahmet Şah tarafından inşa ettirilirken darüşşifa ise eşi Melike Turan Melek tarafından inşa ettirilmiştir.Mimarı Ahlatlı Hürrem Şah olan yapının inşasına 1228 yılında başlanmış ve 1243 yılında tamamlanmıştır.




"Anadolu'nun Elhamrası"olarak anılan cami dıştan yalın bir görünüme sahiptir.Ancak Darüşşifa Taç Kapısı,Cami Kuzey Taç Kapısı,Cami Batı Taç Kapısı,Taç Mahfilli Taç Kapısı birbirinden eşsiz bezemeleri ile dikkat çeken mimarlık ve mühendislik harikası niteliğindedir.


                              Külliyenin Mimari Özellikleri ve Bölümleri.



İslam mimarisinin bu başyapıtı iki kubbeli türbeye sahip bir cami ve ona bitişik bir hastaneden oluşmaktadır.



.Yapının tüm taç kapılarındaki üç boyutlu,asimetrik,bitkisel ve geometrik figürler özgün bir betimleme anlayışıyla heykele yakın yüksek kabartma tekniğinde işlenmiştir.




Taşın dantel gibi işlendiği yapıda barok mimari üslubun Türk ve İslam sanatında bir başka benzeri yoktur.Taç kapılarda olduğu gibi cami içindeki süslemeler ayrı üslup ve bezemeler kullanılmıştır.


Darüşşifa

Şifahane olarak kullanılan yapı iki katlı ve avlulu bir yapıdır.Burada hastalar sus sesi ile tedavi edilmekteydi.Eşsiz mimari yapı sayesinde içerisinde yer alan havuzdan gelen su sesi be yapının akustiği ile  birçok hastalığın tedavisinde bu şifahane kullanılmıştır.



Minber

Harika bir işçiliğe sahip minberin  yapımı 13 yıl sürmüştür.Miber çok uzun ömürlü olan abanoz ağacından yapılmıştır ve cami ile yaşıttır.




Taç Kapı

Kapıda yer alan yıldız ve hilaller Türk bayrağındaki yıldız ve hilallerin aynısıdır.Selçukluyu simgeleyen beşgen ve sekizgen yıldız motifleri de bulunmaktadır.




Cennet Kapısı

 Farklı isimlerle de adlandıran "Cennet Kapısı"ismi kapı üzerinde yer alan ve Kuran-i Kerim de yer alan ayetler ve cenneti tasvir eden motiflerin kullanılmasından gelmektedir.




Şah Kapısı

Şah kapısı veya Osmanlı zamanında"hünkar kapısı" olarak bulunan kapı ibadet girişleri için kullanılıyordu.İnsan boyutundan küçük yapılan kapının anlamı ise;insanda tevazu ve kulluk bilincinin oluşması aynı zamanda Şah'ın sadece Allah huzurunda eğileceğini vurgulamaktır.





Divriği Ulu Cami Gölge

Batı kapısında Mayıs ve Eylül ayları arasında ikindi namazından 45 dakika önce insan sülüeti şeklinde bir gölge oluşmaktadır.Bu gölge ilk etapta Kur'an okuyan insan şeklinde görünür. İkindi namazı yaklaştıkça gölge,elleri bağlayarak kıyamda duran ve namaz kılan insan gölgesi şeklini almaktadır.















































 

































































































































































































 



























































































































































































































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder