27 Aralık 2022 Salı

DÜNYANIN EN BÜYÜK TOPRAK CAMİİ"DJENNE CAMİİ".

              Yağmur Yağınca Eriyen Cami.




700 yıldan fazladır ayakta kalan,dünyanın en büyük toprak camii"Büyük Djenne Camii".Dünyadaki ilginç yapılardan biri olan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan yapı bir cami olmanın ötesinde yardımlaşmanın ve toplumsal dayanışmanın örneklerinden biri.Mali'deki bu ilginç camiyi yakından tanıyalım. 





Sudani-Seheli mimari sitilinin en büyük örneklerinden olan Djenne(Cenne) Ulu Camii Mali'nin Batı Nehri sel ovasındaki Cenne şehrinde yer almaktadır.Caminin temeli 1280'de atılmış ama bugünkü haline 1907'de ulaşmıştır.İslami mimarinin en büyük örneklerinden ve kerpiçten yapılan en büyük yapı olan cami,yağmur yağdığı zaman ise  eriyor.Camiyi onarmak ise kadın-erkek tüm Malililerin işi...





                                Büyük Cenne Camii.




Mali'nin sembolü olarak inşa edilen cami halk için bir merkez olmasının yanında Afrika'nın da en önemli sembollerinden biri.Önemli bir yapı olan cami,içinde moda çekimleri yapılmasından dolayı artık Müslüman olmayanların camiye girmesi yasaklanmış.Caminin geçmişine baktığımızda ise; yapı ilk olarak saray olarak inşa edilmiş ve Sultan Kanburi'nin Müslüman olmasıyla saray camiye çevrilmiştir.




                   Djenne Camii ve Mimari Özellikleri.





Sahel-Sudenaz(Sudan-Fransız) sitili mimari tarzda inşa edilmiş yapı,aynı zamanda bölgeye has malzemelerle şekillenen Mağrip mimarisinin de özelliklerini taşımaktadır.İçinde 100'den fazla sütün  bulunan caminin  sütunlarının her birinde Allah'ın Kur'an-ı Kerim'de geçen adları yer almaktadır.Dört köşe şeklinde olan sütunlarla ayakta duran caminin 3 minaresi(dönemin kral ve eşlerini temsil etmektedir),4 ana sütunu 60 metre eni vardır. Caminin İçi ve avlularında 50 bin kişi namaz kılabiliyor.




Caminin havalandırması için"Ladis" denilen 114 adet topraktan pişirilmiş baca kullanılmıştır.Bacaların sayısı ise Kur'an-ı Kerim'deki her bir ayetini temsil etmektedir.Hiçbir süslemenin olmadığı camide en önemli süs ögesi olarak iskele görevini gören odunlar bulunuyor.




Her sene yağmur mevsiminde eriyen cami gönüllüler tarafından yeniden inşa ediliyor.Halk tarafından burası sadece bir cami olarak değil sevinç ve hüzünlerini paylaştıkları bir yer olarak anılıyor.



                                 Çamur Bayramı ve Dayanışma.




Dünyanın çamurdan yapılan en büyük yapısı olan cami,her yıl binlerce kişi tarafından çamurla kaplanıyor,Caminin onarıldığı bu güne "Çamur Bayramı" deniliyor.Çamur bayramına halk en güzel kıyafetlerini giyerek kokular sürerek hazırlanıyor.Sabahın erken vakitlerinde toplanan kadın,erkek,genç,yaşlı ve çocuklar camiyi sıvıyorlar.Yüksek sıcaklıklar nedeniyle sıvama işlemi sabahın erken saatlerinde yapılıyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder