23 Aralık 2022 Cuma

ÇÖLÜN GELİNİ,ISSIZ ŞEHİR"PALMİRA ANTİK KENTİ".

    

                                       Suriye'de Bir Çöl Şehri "Tedmür".



 Çölün ortasında palmiye ağaçları ile çevrelenmiş,Doğu ve Batı kültürünün bir arada şekil verdiği din ve ticaret merkezi "Palmira Antik Kenti".Suriye'nin Humus sınırları içerisinde bulunan Palmira Antik Kenti,bir zamanlar kervanların geçiş noktası,dini ve ticari açıdan önemli bir merkezdi.Bugün ise geçmişin bize sunduğu tarihi bir iz olarak birçok insanın dikkatini çekmektedir."Çölün Gelini" ve"Tedmür(mucize)" gibi isimlerle anılan bu antik şehre ve özelliklerine yakından bakalım.

Palmira Kenti ve Tarihi.



UNESCO'nun 1980 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi'ne aldığı kent,Humus eyaletinin Palmira şehrinde bulunuyor.Çölün Gelini daha eski kaynaklarda Tedmür ve Romalıların Palmira ismini verdikleri antik kentin geçmişi MÖ 7500 yıl öncesine kadar gitmektedir.






Suriye'nin tam ortasında bulunan kent 1 yüzyılda kervanların geçiş noktasında,Pers,Hindistan ve Çin İmparatorluğunun bağlayan ticaret yollu üzerinde ,İran ve Akdeniz limanlarını birbirine bağlayan farklı uygarlıkların kesiştiği bir noktada bulunmaktaydı.Şehir Roma İmparatorluğunun egemen olmasıyla mimari açıdan ve diğer açılardan daha da gelişerek önemli bir merkez haline gelmiştir.Aramilerin bu bölgeye yerleşmesiyle Palmira,Yunan-Roma ve İran kültürlerinin izlerini mimari,sosyal başta olmak üzere her alanda yaşamaya başlamıştı.




Müslümanların 634 yılında  kente ayak basmasıyla şehir fethedilmiş.Şehir daha korunaklı hale gelerek uzun yıllar dış faktörlerden etkilenmemiştir.Daha az ziyaretçi almaya başlayan şehir sessiz bir hal almaya başlamıştır.


  

                                                    Antik Kente Bulunan Yapılar.



1 kilometre uzunluğundaki büyük sütunlu bir cadde şehrin ana hattını oluşturmaktadır.Tarihi sokaklar Ba'al Tapınağına,Diocletianus Kampı,Agora,Tiyatro,Üç Kızkardeşler Tapınağı ile diğer tapınakları birbirine bağlamaktadır.



Agora girişi denilen kısım,gösterişli sütunlu bir yol ve çevrede bulunan birçok mezarlı odaları bulunmaktadır.1100 metre uzunluğunda inşa edilen yol 975 adet sütundan oluşmaktadır.



                                                         Ba'al Tapınağı

Milattan sonra 131 yılında Romalılar tarafından yapılan tapınak Hristiyanlık dini ile birlikte kilise olarak değerlendirilmiştir.


                                                 
          Amfitiyatro

Kentte Antik dönemin heykel sanatını içeren mimari süslemeler,mezar süslemeleri ve mezar mimarisi örnekleri bulunmaktadır.Grekoremen sanatının yansıdığı eserler,Pers etkisiyle özgün bir tarz almıştır.




                                                     
       Maan Kalesi



IŞID'ın kenti ele geçirmesiyle birçok eser zarar görmüş olsa da,Palmira Antik Kenti ihtişamını korumaya devam etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder