20 Aralık 2022 Salı

ŞAMANİZM HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER.

    Eski Türk İnanışı/Felsefesi"Şamanizm".



Şamanizm,Türklerin İslamiyeti kabul etmeden önceki yaşam felsefesi ve inançla alakalı formudur.Şamanizm sadece bir  inanç sistemi değil,Eski Türklerin Orta Asya'da yaşam süren boyların dünya görüşlerinin de tezahürüdür.



Şaman;Kam,Şaman ve Baksı gibi isimlerle de adlandırılmıştır.İlk şamanların kadın olduğu düşünülmektedir.Bu dinin ya inanç felsefesinin kutsal kitabı peygamberi yoktur. Kurucusun kim olduğu bilinmemektedir.

Not: Bir efsaneye göre ilk şamanın kartal olduğu düşünülmektedir.



Şamanlar,soyunda şamanlık olan ailelerden seçilir.Şamanın en önemli yardımcısına Emeget denir.


Şamanizme göre her şeyin bir ruhu olduğuna inanılmaktadır.Leylekler ve kediler uğurlu sayılmıştır.



Şamanların hastalara şifa vermek,ölen insanları öte dünyaya iletmek,avın bol olmasını sağlamak,gelecekten haber vermek,ocağı kötü ruhlardan temizlemek,kısırlığı tedavi etmek,hayvanlara zarar veren ruhları kovmak,kurban sunmak,kurban törenlerine önderlik etmek gibi görevleri vardı.


Şamanlar çocukluğundan itibaren  bazı sinyaller verirdi.Yalnız kalmayı seven,sık sık bayılan,doğaüstü varlıklar gören,ilginç tavırlar sergileyen,az konuşan,sık sık epilepsi krizleri gibi krizler geçiriyorlardı.Ergenlik çağına geldiğinde "ruh basması" denilen olayla fiziksel ve ruhsal azaplar başlar  ve genç şaman için eğitim zorunlu hale gelir.


Genç şaman,usta bir şamanın yanında çeşitli ritüelleri öğrenir.Eğitim bazen bir ormanda,
bazen bir çukurda tamamlanır.Genç şaman açlık,çile,yalnızlık gibi aşamalardan geçerek eğitimini tamamlar.



Şaman göğe yükselirken hayat ağacını kullanır.Pura isimli atı ile bu yolculuğa çıkarlar.Trans halinde yapılan bu yolculuğa ritim,müzik ve dans da yardım eder.


Şaman elbisesine"manyak veya"oyun tangası" denilmektedir.Elbiseler genellikle deriden yapılır ve üzerinde çeşitli simgeler bulunmaktadır.


şaman davulu

Davul şaman için önemli bir aksesuardır.Şaman görevini yaparken hangi hayvan ruhlarından yardım alıyorsa onun figürü davula işlenmektedir.Davulun kasnağının yapıldığı ağaç genelde  kayın ve sedir ağacından seçilmektedir.



Şamanlar ak şaman ve kara şaman olmak üzere ikiye ayrılırlar.Ak şamanlar gökyüzüne çıkıp iyi ruhlarla ilişki halindeyken kara şamanlar yeraltı dünyasına inip yeraltı dünyasının tanrısı Erik'le iletişim halindedirler.


Şamanlar öldüklerinde toprağa gömülmezler.Şaman cesedi karaçam dallarından bir düzeneğe asılır,etinin çürüyüp kemiklerinden ayrılması beklenir.Daha sonra ise bu kemikler başka şamanlar tarafından bir ağaç kovuğuna saklanır.Böylece şaman ağaç dallarında birer yaprak olarak ruhu tekrar ait olduğu yere iletilmiş olur.















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder