3 Ağustos 2022 Çarşamba

KONYA-KİLİSTRA ANTİK KENTİ

              Taş Orman "Kilistra Antik Kenti"





Konya'da bulunan Kilistra Antik Kenti tüf oluşumlu yapısı,Geç Tunç Çağı'na kadar uzanan tarihi, eşsiz görünümü ve  yıllar boyu üstlendiği karakol olma görevi ile Hristiyanlığın ilk inanç merkezlerinden biri kabul edilmektedir.

                                  Antik Kentin Oluşumu ve Tarihçesi


Konya ilinde yer alan Kilistra Antik Kenti günümüzde Gökyurt Köyü ile iç içe yer almaktadır.Tarihi Kral Yolu üzerinde bulunan Antik kenti yanardağ püskürtmesi sonucu oluşan tüflü kayalıklar ile oluşmuştur.Antik kentte kayaların oyulması ile sosyal ve dini alanlar ile savunma amaçlı  çeşitli yaşam formları oluşturulmuştur.Milattan önce 3'üncü yüzyılda yerleşim yeri olarak kullanılmaya başlanan Kilistra'da,Helenistik ve Roma dönemlerinde nüfus yoğunlaşmıştır.




                                           Kilistra ve Hristiyanlık



Kent Hristiyanlığın ilk yayılma döneminde büyük bir öneme sahiptir.Pavlus ve Barnaba'nın İkonadan kaçıp geldikleri ilk yerleşim yeridir.Kilisra halkı Hristiyanlığı çok çabuk benimsemiş ve kentte birçok kilise kurulmuştur.Pagan ve Musevi Romalıların baskısı ve yağmacı kabilelerden korunmak için halk oydukları kayalara saklamışlardır.Karşıdan bakıldığında kaya gibi gözüken bu yapılar iç bölgeleri geniş bir şekilde oyulmuş,sağlanan havalandırma sistemiyle de aydınlatma görünmez hala gelmiştir.Ayrıca Roma İmparatoru Augustus Homanad Kabilesinin saldırılarını önlemek için 7. Lejyonunu buraya yerleştirmiştir.Bu Lejyon günümüz Karakol görevini görmüştür.




                              Antik Kentin Mimarisi ve Bölümleri


Volkanik tüf kayalarınca oluşan peri bacaları ile benzer olan Kent bu yönüyle Kapadokyaya benzetilmektedir. Kent yukarıdan bakılınca bir taş orman şeklinde görülmektedir.Bitki örtüsü ile kaplı olan kentte yeşilin her tonu görülebilmektedir. 


Kilistra Antik Kenti'nin içerisinde;haç planlı şapel,sümbül kilise,büyük su sarnıcı,kiliseler,manastırlar,gözcü kuleleri,sığınaklar,antik yollar gibi bölümlerden oluşmaktadır.


                                                      Haç Planlı Şapel




                                           Sümbül Kilise




                                               Antik Yol







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder