27 Nisan 2022 Çarşamba

ANTALYA-MYRA ANTİK KENTİ

Noel Babanın Yaşadığı Şehir"Myra Antik Kenti".

myra antik kenti

Türkiye yer altı ve yer üstü zenginliklerine,doğal güzelliklere ve muhteşem doğaya sahip bir ülkedir.Ülkemizde birçok medeniyet yaşamış ve bizlere tarihi,kültürel ve mimari anlamda sayısız eserler bırakmışlardır.O sayısız eserlerden biride Likya,Roma,Bizans  medeniyetlerinden eserlere ev sahipliği yapan  ve Antalya'da yer alan "Myra Antik Kenti"dir.

myra antik kenti

Antalya'nın Demre ilçesinde yer alan Myra Antik Kenti Likya Dönemi kaya mezarları,Roma Dönemi tiyatrosu,Bizans Dönemi Aziz Nikolas Kilisesi(Noel Baba) ile ünlüdür. Antalya'nın bu antik kentine yakından bakalım.

Likya Birliğinin Gelişmiş Şehri


myra

Kaya mezarları,Likçe yazıtları ve sikkeler,Kentin en az İ.Ö. 5'inci  yüzyıldan itibaren varlığını sürdürdüğünü göstermektedir.Strabo'nun verdiği bilgiye göre Myra,Likya birliğinin 6 büyük kentinden biriymiş ve yazıtlarda "Myrrh" adıyla anılmaktaymış.

noel baba

Dini ve idari yönden önemli bir şehir olan Myra'da birçok önemli yapı inşa edilmiştir.Ama günümüze kadar ulaşan ününü Aziz Nikolaos'un(Noel Baba) şehrin piskoposu olmasına ve ölümünden sonra aziz unvanını alıp adına kilise yaptırmasına borçludur.Kilise ilk olarak 6 yüzyılda  Aziz Nikolaos'ın ölümü üzerine yapılmış.Günümüzdeki kilise ise 8. yüzyılda yapılmış ve 11. yüzyılın  ilk yarısında bir manastır ilave edilmiştir.

Likya birliğinin 3 oy hakkına sahip 6 şehirden biri olan Myra,birçok özelliğinden dolayı"En Parlak Kent" unvanıyla anılmıştır.Bir dönem Likya eyaletinin başkenti olmuş şehir St.Paul ve arkadaşlarının buraya uğraması sebebiyle de   Hristiyanlar için önemli bir konumda bulunmaktadır.Myra,7 yüzyıldan itibaren yaşadığı doğal afet ve Arap akınlarından dolayı eski  önemini yitirmiştir.Günümüze gelebilen en belirgin kalıntılar ise;Tiyatro,kaya mezarlarıdır.Tiyatro,oturma sıraları ve sahne binası ile Roma Tiyatrosunun özelliklerini yansıtmaktadır.Tiyatronun iki yanında ise kabartmalı veya düz kaya mezarları yer almaktadır.

myra kenti



Likyalıların ahşap ev mimarisinin kaya mezarlarına en iyi uyarlanmış hali Myra'daki kaya mezarlarıdır.Ölen kişiyi ve yakınlarını betimleyen kabartmalı mezar burada görülebilecek en ilginç örneklerden biridir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder