22 Nisan 2022 Cuma

OSMANLI

        Osmanlıyı Anlatan Müze"Saray Koleksiyonları Müzesi".

"Saray Koleksiyonları Müzesi

Beşiktaş'ta bulunan Saray Koleksiyonları Müzesi,Milli Saraylar Daire Başkanlığı envanterinde bulunan 40.000'in üzerindeki objeden oluşmaktadır.2011 yılında Osmanlı'da saray mutfağı olarak kullanılan"Matbah-ı Amire" binasının müzeye çevrilmesiyle ziyarete açılmıştır.Müzede,Osmanlıdaki saray hayatının lüks yüzünden günlük yaşam ve saray işleyişinden parçalara,şehzade ve prenses eğitiminden,sofra düzeni ve adabına ve padişah ve sultanların birçok kişisel eşyasına kadar birçok eseri bulacağımız bir koleksiyonlar sergilenmektedir.

Saray Koleksiyonları Müzesi

Osmanlının yaşam biçimi ve saray ortamındaki günlük hayatı ziyaretçilere göstermek  amacıyla 19. yüzyılın özgün eserleri müzede sergilenmektedir.Ayrıca müzede az sayı dada olsa Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü'nün Dolmabahçe Sarayında kaldığı yıllara ait eşyalarda bulunmaktadır.

                                      Müzenin Bölümleri  ve Depo Alanı


Saray Koleksiyonları Müzesi


Müze 28 adet modern müze vitrini,mutfak araçları sergileme alanı,açık sergileme platformu ve depo alanından oluşmaktadır.

osmanlı

Müzede yurt içi ve yurt dışından gelen eşyaların yanı sıra hediye olarak gelen eşyalarda mevcuttur..Eserler,Saray Çocuk Kıyafetleri,Gümüş Sofra Takımları,Şamdan takımları,Tahtlar,Hat Sanatı ve Yazı takımları,Hereke Halıları,İşlemeli Eserler,Aydınlatma ,Isıtma,Sağlık ve Sanayi Araçları,Tablo,Saatler,Müzik Aletleri,Kitaplar gibi kısımlara ayrılarak sergilenmektedir.

Saray Koleksiyonları Müzesi

Sergilenen eserler arasında ;şehzade  ve prenseslerin kıyafetleri ve kullanılmış oldukları oyuncakları,kitapları ve resimleri yer almaktadır.

müze

Müzede yer alan ilginç eserlerden ,II. Dünya savaşı yıllarında kullanılmış şanzımanlı çamaşır makinası.

Saray Koleksiyonları Müzesi

Dikkat çeken eserlerden,20. yy başlarında kullanılan Remington markalı daktilo.



El işlemli seccadeler,rahleler,Kur'an-ı Kerimler,feraşet çantaları,dişçi ünitesi,padişahlara ait gümüş tıraş takımları ve daha birçok eser....

osmanlı

Depo kısmındaki eserler ise ,modern tekniklerle depolanıp,bakımları düzenli olarak yapılmaktadır.

sergi

Müze dönem dönem önemli sergilere ev sahipliği yapmaktadır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder