5 Aralık 2022 Pazartesi

TÜRKİYE'NİN EN RENKLİ CAMİSİ"İREMİT CAMİİ".

           Artvin'deki Tarihi Osmanlı Yadigarı "Maralköy İremit Camii".


 Ahşap oyma sanatı ile renklerin ve tarihin iç içe geçtiği Karadeniz'in dağlarında var olan, Osmanlı yadigarı eşsiz bir cami"İremit Camii".Ahşap mimarisi ve kök boya kullanımıyla klasik cami mimarisinden farklı olan tarihi cami,yerli ve yabancı birçok turistin ilgisini çekmektedir.Bu ilgi çekici  İremit Camisine ve özelliklerine yakından bakalım.

                              Renklerle Sanatın İç içe Geçtiği Tarihi Yapı.


Artvin


Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Gürcistan sınırındaki Camili Havzasında bulunan tarihi camilerden biride İremit Camiidir.Camili Havzasındaki 6 köyden biri olan Maral'da Osmanlı döneminden kalma tarihi cami,ahşap mimarisi ve kök boya kullanılan rengarenk desenleriyle görenlere hoş bir göz zevki veriyor.

borçka

                   İremit Camii ve Ahşap Sanatıyla Yoğrulmuş Tarihi.



Köy halkınca özenle korunmuş İremit Camii,1851 yılında Osmanlılar tarafından inşa edilmiştir.Gürcistan'a 3 kim uzaklıkta olan cami,olumsuz hava koşulları ve yıkılma tehlikesine karşı yöre halkı tarafından yerinden sökülerek orijinal halini muhafaza edilip, bugün bulunduğu alana taşınmıştır.



                                       Caminin Renkli Mimari Yapısı.


artvin



Cami taş bir bodrum kat üstüne geçme usulüyle çivisiz olarak inşa edilmiştir.Yapının iki katı oyma ve kakma sanatını ile bezenmiştir.İç yüzeyde kullanılan süslemeler ağırlıklı olarak ceviz ağacı kısmende ıhlamur ağacı üzerine yapılmıştır.
İki katında da giriş kapısı bulunan caminin dış yüzeyi oldukça sadedir.Caminin giriş kapısı ıhlamur ağacından yapılmıştır.


 Caminin süslemeleri yöre halkı tarafından 1977'de kök boya tekniği ile  çeşitli desenler şeklinde  yapılmıştır.Kapı süslemesinde kırmızı ve mavi geometrik desenler ile çiçek,püskül,deniz dalgası ve gemi figürleri işlenmiştir.Tavan kısmında ise iç içe geçmiş rengarenk geometrik desenler ve yeşile boyanmış kubbe yer almaktadır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder