2 Aralık 2022 Cuma

DİNLERİN VE KÜLTÜRLERİN KAVŞAK NOKTASI"ANİ HARABELERİ".

                                İlklerin Şehri"Ani Antik Kenti".




Anadolu'nun tarih kokan ve yer üstündeki hazinelerinden olan en eşsiz yapılardan biri"Ani Harabeleri".Birçok medeniyetin ve dinin sivil ve dini mimariyle şekillendirdiği yapılar,birçok ilklere ev sahipliği yapan ve insanları adeta bir tarih yolculuğuna çıkaran Kars'ın bu eşsiz hazinesine söyle bir yolculuk yapalım.



Kars'a 43 kilometre uzaklıkta,Ocaklı köyünde ve Türkiye-Ermeni sınırında yer alan Ani Harabeleri birçok isimle anılmaktadır.Aynı zamanda İpekyolu'nun Anadolu'daki ilk giriş noktası olan Ani Antik Kenti,"Binbir Kilise","Medeniyetlerin Beşiği","40 Kapılı Şehir" olarak da anılmaktadır.İlklerin kenti olan Ani,Türklerin Anadolu'da yaptırdığı ilk cami olan Ebu'l Menuçhir Camisine,Türklerin Anadolu'da yazdığı ilk kitabesine ve Anadolu'nun ilk Zerdüşt Tapınağı Ateşgedesine ev sahipliği yapmaktadır.

                                   Ani Antik Kenti ve Nairilere Giden Geçmişi.




Kars'ın güneydosunda ve Arpaçay boyunca bulunan bu ören yerinin tarihi Anadolu'nun yerlilerinden olan Nairilere kadar gitmektedir.Demir Çağından beri önemli bir yerleşim yeri olan Ani,önce Nairilerin  ve Urartuların topraklarının bir parçası olmuş,daha sonra Ermeniler tarafından ele geçirilmiş ve 961-1045 yılları arasında "Pakraduni Hanedanlığından" Ermeni hükümdarlarının başkentliğini yapmıştır.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Ani,Bagratuni Kralı Aşot tarafından kurulmuş.Bizanslar,Gürcüler,Selçuklular ve Osmanlılar gibi birçok medeniyetin kalıntıları günümüze kadar gelmiştir.Ani Harabelerinde yoğun olarak Ermeni,Gürcü ve Selçuklu mimarisine ait eserler bulunmaktadır.


                                 Ani Harabeleri Özellikleri ve Bulunan Yapılar.





Ani Harabeleri,4500 metre yüksekliğindeki  surlarla(Aşot tarafından savunma amacıyla yaptırılmıştır) çevrili 78 hektarlık bir platodur.7 kapısı bulunan şehrin en önemli kapısı "Aslanlı Kapı"dır.Ayrıca Selçuklu Hükümdarı Alparsla'nın şehrin fethine belgeleyen 4 satırlık kitabe bulunmaktadır.



                                   Büyük Ani Katedrali(Fethiye Camisi)




Katedral,Kral Gagik'in eşi tarafından 1001 yılında yaptırlmıştır.Daha sonra yaptırılan kiliselere örnek olacak olan katedral haç şeklinde tasarlanmış,dev sütunları,fresklere ve kabartmalara  sahip gotik tarzda inşa edilmiştir.1064 yılında Alparslan'ın fethinden sonra camiye dönüştürülmüş ve Anadolu'daki ilk fetih namazı burada kılınmıştır.

                                                  İpekyolu Köprüsü



MS.9 yüzyılda yapıldığı düşünülen köprü 6400 km uzunluğundadır.Sivil ve askeri geçişler için yapılan köprünün günümüze kadar sadece ayakları gelebilmiştir.

                                                  Aziz Prkitch(Keçeli) Kilisesi


kars


                                                         Selçuklu Sarayı



Selçuklular tarafından 3 katlı inşa edilen sarayın günümüze kadar sadece 2 katı gelebilmiştir.Dikdörtgen olarak tasarlanan saray,Selçuklu mimarisinin taş işçiliği ile dikkat çekmektedir.

                                       Tigran Honents Aziz Krikor Kilisesi




Kilise 1215 yılında yaptırılmıştır.Kilisenin dışı kadar içi de ilgi çekicidir.


                                Abukhamrents(Polatoğlu) Kilisesi




                                               Ebu'l Menuçir Camii.



Anadolu topraklarında bulunan en eski Selçuklu eseri ve ilk Türk camisidir

                                       Bakireler Kilisesi ve Manastırı




                                                Zerdüşt Ateşgedesi



Anideki en eski kalıntılardandır.Pers Uygarlığına ait "Ateşgede Tapınağı" Anadolu'daki ilk Zerdüşt ateşgedesidir.

Ani Harabelerinde bulunan diğer yapı ve kalıntılar ise;Rahibeler Manastırı,Selçuklu Kervansarayı,Büyük ve Küçük Hamam,Horomos Kilisesi,Orta kapı(Aslanlı Kapı),Kral Gagik Kilisesi,Surlardır.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder