16 Şubat 2022 Çarşamba

OSMANLI'DAKİ İLGİNÇ VE BİR O KADAR DA DÜŞÜNCELİ VAKIFLAR

                       Osmanlı Ve Vakıfları


Parasını Düşüren Çocuklar Vakfı:
Annelerinin alış-veriş için verdiği parayı kaybeden çocuklar için kurulan vakıf,parasını kaybeden çocuklara kaybettikleri parayı sağlıyordu.


Borcundan Dolayı Hapse Düşenlere Yardım Derneği:1708 yılında kurulan derneğin amacı borçlu ve hapiste olan Müslümanlara senede bin akçe verilmesini sağlamaktı.



Muallimlere Tütünü Yasaklayan Derneği:1833 yılında kurulan dernek,Muallimlere sigara içmeyi yasaklamıştı.Sigara kullanan muallimlerin asla öğretmenlik yapamayacağını ilan etmişlerdi.


Yetimlere Yazlık Elbise Vakfı:Urfalı alim Hasan Bin Aledddin tarafından 1384 kurulan vakfın amacı yetimlere buluğ çağına kadar bakılmasını sağlamak ve yaza girerken yetimlere  yazlık elbise almaktı.


Suyu Soğutan Vakfı:1837 yılında Aydında kurulan vakfın amacı Aydın Orta Mahallesindeki çeşmede  Yaz günlerinde 90 gün süre ile kar konularak suyun soğutulmasını sağlamaktı.




Leylek Vakfı:1189 kurulan vakfın amacı İzmir Yeni Cami civarındaki leyleklerin beslenmesini sağlamaktı.


Helva Dağıtan Vakfı:1780 kurulan vakfın amacı her yıl Recep ayında helva yapıp dağıtılmasını sağlamaktı.




Van Gölünde Acil Yardım Gemisi Dolaştıran Vakfı:Vakıf Van Gölünde trafiğin arttığı dönemlerde hizmetlerinden biri de gölde oluşabilecek arıza ve kaza gibi durumlarda  insanların yardımına koşacak tam donanımlı bir yardım gemisi bulundurmaktı.




Helalleşme Vakfı: Bursa'da kurulan vakfın amacı çocukları ücretsiz okutup sevabını helalleşemediği kimselere bağışlayarak Allah'tan günahlarını affetmesini dilemekti.



Pabuç Parası Veren Vakfı:1818 de Gaziantep'te kurulan vakfın amacı Kozanlı Cami mektebinde yatılı kalan öğrencilere pabuç parası vermekti.





Duvar  Ve Sokak Temizliği Vakfı:Vakfın amacı cami,medrese,imarethane,darütalim vs. duvarlarının temiz kalmasını sağlamaktı.



At Vakfı:1574 yılında Sokullu Mehmet Paşa tarafından kurulan vakfın amacı savaşa giden gazi ve mücahitlere iyi atlar verilmesini sağlamaktı.




Herkese Meyve Vakfı:Vakfın kurulma amacı bahçesinde yetiştirdiği meyvelerden zengin fakir herkesin faydalanmasını sağlamaktı.





Yaşlı Ve Kimsesiz Hanımları Koruyanlar Vakfı:Vakfın amacı yaşlı ve kimsesiz hanımları rencide etmeden onları onure ederek yardım etmekti.


Boğazda Temiz Hava Aldıran Vakfı:1730 yılında Hacı Nureddin Ağa tarafından kurulan vakıf Bebek civarında bir köşk,bir liman ve bir çeşme yapmıştır.Amaç buraya gelen insanların burada konaklayıp Boğaz havası alması ve Boğazın güzelliklerini seyretmesiydi.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder