24 Kasım 2022 Perşembe

KÜLTÜRLERİ BİRLEŞTİREN TARİHİ YAPI"HOŞAP KALESİ".


          Diğer Adlarıyla"Mahmudi Kalesi ve ya Narin Kale".


Van'ın tarihi,gizemli ve büyüleyici yapılarından biri olan ve geçmişi Urartular'a kadar giden muazzam bir yapı"Hoşap Kalesi".Bir kaç medeniyetin şekillendirdiği kale konumu,yapısı,özellikleri ve eşsiz görüntüsü ile keşfedilmeyi bekleyen tarihi hazinelerimizden  biridir.Bu kaleyi özel yapan görünümüne ve tarihine yakından bakalım.



Van'ın Gürpınar ilçesinde, Van -Hakkari karayolu üzerinde bulunan yapı Hoşap'da bulunmaktadır.Kelime manası olarak Hoşap "iyi ve ya tatlı su" manasına gelmektedir.Sarp bir kaya üzerinde yer alan kale Türkiye-İran sınırında yer almasından dolayı eskiden stratejik bir konuma sahipti.

                                                   Hoşap Kalesi ve Tarihi.




Geçmişi Urartulara'a kadar giden Hoşap kalesi Osmanlı Devletine bağlı olan Mahmudi Beyliğinin Beyi Sarı Süleymen Bey tarafından 1643 yılında yeniden yaptırılmıştır.Mahmudi Kalesi ve ya Narin Kale olarak bilinen yapı Hoşap suyunun sarp kayalıkları üzerinde yükselmektedir.


                                          Hoşap Kalesi Bölümleri  ve Özellikleri.




19.yüzyılda  terk edilen kale içindeki yapıların çoğunu koruyarak günümüze kadar gelmiştir.Kalenin süslemelerinde  Osmanlı ve İran mimarisinden yaralanılmıştır.Günümüze kadar kalenin batıya bakan girişi ve özgün kapısı gelebilmiştir.Kapının üzerinde yapımı ile İlgili Farsça kitabe ve aslan kabartmaları yer almaktadır.Kale içindeki eski hamam,cami,medrese,su sarnıcı,zindan ve odalarda geçmişten izler görülmektedir.


İç içe üç surla çevrilmiş kalede iki cami,üç hamam,çeşmeler ve yer altı zindanları bulunmaktadır. İçkale kapısının üzerindeki armanın yanlarında zincirle bağlı iki aslan motifi yer almaktadır.Kalenin altındaki Hoşap çayı üzerinde Zeyne Beyi'in yaptırdığı tarihi köprü yer almaktadır.


İçkale,güneyden sarp,kuzeyden eğimli bir kütle üzerine oturtulmuştur.Kale duvarları genelde 3,20-4,00 m kalınlığında,birbirine harçla tutturulmuş taş malzemeyle  yapılmıştır.Bazı kısımlarında ise kerpiç kullanılmıştır.

 


Dış kale surları arazinin yapısına göre şekillenmiştir.Kale doğu,kuzey ve batı tarafından surlarla çevrelenmiştir.1,80-3,20 m kalınlığındaki duvarların alt kısımları 2 metre yüksekliğindedir.Kuzeye doğru uzanan kesim araziye uygun olarak merdiven şeklinde tasarlanmıştır.


Kalenin içerisindeki diğer yapılar ise:Mahmudiye Sarayı olarak adlandırılan kompleks yapılardır.Bunlar;seyir köşkü,harem ve selamlıktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder