11 Kasım 2022 Cuma

BİR PERİ DİYARI "VANADOKYA".

          Van(Yavuzlar )Peri Bacaları.


 Van tarihi,doğal ve mistik birçok güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır.Bu muhteşem  güzelliklerden biride yöre halkının "Vanadokya" diye adlandırdığı muhteşem bir doğa harikası olan "Van Peri Bacaları"dır.Mistik havası ,dokusuyla  ve birçok özelliği ile insanları kendine çeken bu doğa harikasına yakından bakalım.


                                          Van Peri Bacaları ve Özellikleri.


Vanadokya,Van'ın 33 kilometre uzağındaki Başkale ilçesinin Yavuzlar köyünde bulunmaktadır.Adeta bir peri diyarı olan Peri Bacaları,zurlu atmosferi ve doğal güzelliği ile ziyaretçiler tarafından keşfedilmeyi bekliyor.Vanadokya 17 bin adet peribacası,35 mağara ve 12 adet oyma kaya evden meydana gelmektedir.Elbak Vadisinde yer alan peri bacalarının yanı sıra vadide Orta Çağdan günümüze kadar gelmiş birçok tarihi eser bulunmaktadır.

                                           Peri Bacalarının Oluşum Hikayesi.



Van Peri Bacaları volkanik özelliklere sahip bir dağ olan Yiğit Dağı'nın etkisiyle oluşmuştur.Yiğit Dağı'nın püskürttüğü kayaçların,yağmur sularının ve rüzgarın aşındırmasıyla Vanadokya ortaya çıkmıştır.





Adeta saklı bir cennet olan burada eskiden Ermeniler yaşarmış.Bundan dolayı birçok kiliseye ev sahipliği yapan yörede Hz.İsa'nın havarilerinden olan Bartalamay'ın kabrinin bulunduğuna inanılan St.Bartholomeus Kilisesi yer almaktadır.



Ayrıca 200 metre yüksekliğinde "Rıkan Kalesi" yer almaktadır.150 merdivenle ulaşılan ve kayaya oturtulmuş kalenin içerisinde,su sarnıçları,tüneller,dibekler,değişik boyutta odalar ve Kral Köşkü yer almaktadır.




































































































































































                                     

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder