18 Ekim 2023 Çarşamba

DÜNYADA AZ BİLİNEN ÜLKELER SERİSİ"BHUTAN".

  Geleneksel Bir Ülke"Bhutan Krallığı".



Bhutan,Butan veya resmi adıyla Bhutan Krallığı bir Güney Asya ülkesidir.Doğu Himalayalar'da yer alan ülkenin batısında ve güneyinde Hindistan,kuzeyinde ise Çin yer almaktadır.Yıllar boyu izole olarak yaşayan ülkede haliyle geleneklerde hiç bozulmamış ve yaşamaya  devam etmiştir.Anaysal monarşi ile yönetilen ülkenin başkenti Thimphu'dur.


Yaklaşık 800 bin nüfusa sahip olan Bhutan,"Mahayana Budizmi"ni benimsemiş ulusal bir kimliğe sahiptir.

Bhutan Ülkesi ve İlginç Özellikleri.



Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Bhutan'nın sembol hayvanı Doğu Himalayalar'da yaşayan Takindir.Dünyada tırmanılmamış en yüksek nokta olan Gangkhar Puensum Zirvesi burada bulunmaktadır.21 farklı dilin kullanıldığı ülkede resmi dil  Dzongkadır.

.


Ülkede soyadı kullanılmıyor.Aynı isimdeki  kişiler doğum yeri,baba adı ve meslekleri aracılığıyla birbirinden ayrılıyorlar.Ülkede soyadı kullanan tek kişi ise kral.



Ülke için çok önemli olan kadınlar ve kızlar çoğu zaman aile mirasının sahibi oluyorlar.Geleneksel kıyafetlerin giyildiği Bhutan'da kadınların giydiği kıyafete'Kira" erkeklerin giydiği kıyafete "Gho" deniliyor.


Geleneksel inançlarına göre ekolojik alanların tanrıların ve koruyucu ruhların evi olduğuna inanılıyor.Bu alanları bozmanın felaket getireceğine inanılıyor.



Bhutan'da insanların iç huzurunu ve mutluluğunu korumak için 2008 yılında gayri Safi Milli Mutluluk Komitesi kurulmuş.Ülkede evsizseniz evinizi,ekip dikmek için toprağınızı devlet veriyor.

bhutan festival

Ülkede festivaller önemli bir yer tutmaktadır.Budizm kökenli olan festivallerin çoğunluğu doğaya sevgilerini ifade etmektedir.

festival of bhutan

                         Bhutan'da Gezilecek Yerler.


bhutan

                                                1-Kuensel Phonrag Doğa Park

Güzel bir tepede bulunan  bu parktan şehrin kuş bakışı manzarasını seyredebilirsiniz.Parkın içinde yer alan dünyanın en büyük Buda heykellerinden kabul edilen Büyük Buda Heykeli,bronzdan yapılmıştır ve yaklaşık 51-5 metre yüksekliğindedir.Heykelin içinde ise 120 binden fazla küçük Buda heykeli vardır.

tapınak

2-Taktsang Manastırı

Şehrin müthiş manzaralarının seyredilebildiği ve Budizm Tapınaklarının  en güzel örneklerinden olan Manastırda,ayinleri seyredebilir ve muhteşem doğayı keşfedebilirsiniz.



manastır


tapınak-temple


3-Rinpung Dzong Tapınağı

Ülkenin en büyük ve gösterişli yapılarından olan tapınak,Paro şehrinde bulunmaktadır.Bhutan'ın  2. Kralı zamanında yapılmıştır.Tapınağa kısa kollu tişört ve şortla girmek yasaktır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder