16 Ekim 2023 Pazartesi

MİTHRAS TAPINAĞI-DİYARBAKIR.

         Doğudaki İlk Mithraizm Tapınağı.



Mithras Tapınağı birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde Zerzevan Kalesinde  bulunmaktadır. Roma İmparatorluğunun Hristiyanlıktan önceki dini  Mithraizmin Doğudaki ilk tapınağı olan tapınak yaklaşık 1800 yıllık geçmişe sahiptir.Rotschild ve Rockefeller gibi ailelerin dikkatini çeken ve Morgan Freeman gibi oyuncuların belgesel çekmek istediği bu gizemli tapınağa yakından bakalım.

-

                 Mithras Tapınağı ve Özellikleri.


diyarbakır

Zerzevan Kalesi içindeki sığınağın hemen kuzeyinde ana kaya oyularak inşa edilen tapınak MS 2 ve 3. yüzyılda Roma İmparatorluğunda özellikle daha yaygın olan Mithras dinine aittir .Anadolu'da bulunan 2 mithras tapınağından biri olan yapı 2017 kazılarda tesadüfen bulunmuştur.Bazı iddialara göre İllimünati gibi gizli örgütlerin bu tapınakta doğduğu söylenmektedir.




Yaklaşık 1800 yıllık olduğu tahmin edilen tapınak 7 metre uzunluğunda,5 metre genişliğinde ve 2.5 metre yüksekliğindedir.Tapınağın doğu tarafında ana kayaya oyulmuş sütunlar ve ortada büyük,yanlarda iki küçük niş bulunmaktadır.Ortadaki  büyük niş etrafında iki sütunun üzerinde yükselen kuşak üzerinde boya kalıntıları gözlenebilmektedir.


Doğu duvarda ışın tacı motifi günümüze kadar korunmuştur.Küçük nişlerden birinde oldukça düzgün oyulmuş su çanağı ve hemen önünde yapının zemininde  havuz bulunmaktadır.Ayrıca tavan kısmında simetrik olarak yapılmış 4 adet hayvan bağlama yeri bulunmaktadır.Tapınağın giriş kapısında ise yazıt ve semboller açık şekilde görülmektedir.



Ayrıca tapınağa açılan ritüel amaçlı  iki adet koridor bulunmaktadır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder