19 Eylül 2022 Pazartesi

SAKARYA-TARAKLI

                                   Sakin Şehir,Osmanlı Kasabası"Taraklı"

Sakin Şehir,Osmanlı Kasabası"Taraklı"


Sakarya'nın bir ilçesi olan ve tarihi ipek yolu üzerinde bulunan Taraklı,19.yüzyıldan  kalma 2-3 katlı tarihi evleri,muhteşem doğası,sakin şehir unvanı ve kartpostallık görüntüleri ile adından söz ettirmeye başlayan ve keşfedilmeyi bekleyen güzelliklerden biridir.

osmanlı kasabası


Osmanlı kasabası olan Taraklı,Cittaslow yani"Sakin Şehir" listesine dahil olmuştur.Aynı zamanda UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine dahil olarak koruma altına alınan kasabada 1 çivi bile çakmak yasaktır.Doğası,temiz havası ve huzurlu ortamı ile Osmanlı mimarisinin eşsiz örneklerinin var olduğu bu kasabanın ilgi çeken yerlerini  tanıyalım.





                                        Taraklı ve Tarihi ve Doğal Yerleri


sakarya-taraklı osmanlı kasabası

Taraklı Evleri:Taraklı Hıdırlık Tepesi ve Taraklı Hisarında yer alan Taraklıya özel mimariye sahip olup Osmanlı döneminden kalmadır.300 yıllık geçmişe sahip bu tarihi evler,ahşap ve 3 katlı olup Osmanlı ve yöre mimarisinin en güzel örneklerini sunmaktadır.

tarihi hamam


Tarihi Hamam:Taraklı merkez Yunus Paşa Camisi yakınlarında yer alan hamam,ilk yapıldığı dönemde buharı ile yapılan merkezi sistem sayesinde yanında bulunan Yunus Paşa Camisini ısıtmıştır.Şifalı sulara sahip hamamda eski ve yeni olmak üzere iki havuz bulunmaktadır.

yunus paşa camisi

Yunus Paşa Camisi:1517 yılında Mimar Sinan tarafından inşa edilen cami kare planlı,tek minareli olarak inşa edilmiştir.Kubbesi kurşundan olan cami bu özelliğinden dolayı"Kurşunlu Cami" olarak anılmaktadır.


Çınar Ağacı:Yusuf Bey Mahallesinde yer alan çınar ağacı 700 yıllık geçmişe sahiptir.Tarihi Çınar,Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır.



                                                              Su Değirmeni


Hisar Tepesi:İlçenin savunmasında önemli bir yere sahip olan tepe stratejik olarak öneme sahiptir.Birçok tarihi kalıntının bulunduğu tepede MÖ. 1000-2000 yılları arasında yapılmış 2 adet su sarnıcı bulunmaktadır.Tarihi kalıntıların bulunduğu bu tepe eşsiz bir manzaraya sahiptir.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder