20 Mart 2022 Pazar

İSTANBUL'UN EN ESKİ SARNICI"ŞEREFİYE SARNICI".

                    Theodosius Sarnıcı.

şerefiye sarnıcı

İstanbul'un en önemli ve en güzel yer altı güzelliklerinden biri de "Şerefeye(Theodosius) Sarnıcı".İstanbul Fatihte bulunan sarnıç Bizans Hükümdarı II.Theodosius  tarafından, 428 ve 443 tarihinde Bozdoğan Kemeri aracılığıyla su depolamak için  yapılmıştır.Şehrin işgali sırasında su ihtiyacını karşılamak için Bizans döneminde birçok  sarnıç yapılmıştır. İstanbul da bulunan 200 yakın su sarnıçlarının en eskisi Şerefeye Sarnıcıdır.Osmanlı döneminde sarnıcın üzerine 1900 'lerin başında bir konak inşa edilmiştir.Bu konak dönemin İstanbul Belediyesi tarafından kullanılmıştır.




Bu muhteşem yapı ancak 2010 yılında  üzerindeki bina  yıkılarak ortaya çıkarılmıştır.



Yapımı 15 yıl süren sarnıç,45X25 m'lik bir alana dikdörtgen olarak inşa edilmiştir.9 metre yüksekliğinde 32 adet  mermer sütun bulunmaktadır.Sarnıcın içine dik bir taş merdivenden inilmektedir.

                            


Sarnıcın içinde suyun bozulması önlemek,havalandırmak ve fazla suyun tahliyesi için beden duvarlarının üst kısmında 16 adet pencere açıklığı bulunmaktadır.




Kullanılan sütun başlıklarının tümü aynı yapıdadır.Başlıklar Korint üslubunda yapılmıştır ve tarihi 5 yüzyıla kadar gitmektedir.Prokonnessos mermerinden işlenen başlıkların üzerinde İmpos başlıklar yer almaktadır.Yaklaşık 2,5 metre kalınlığındaki beden  sütunlarında Tuğla ve Horosan harç işçiliği görülmektedir.

                 Muhteşem  360 derece Projection  Mapping Gösterimi.

Sarnıcın muhteşem görsel tarihinin yanında mutlaka görülmesi gereken bir özelliği de bu muhteşem Mapping gösterimidir.Mekanı 3 boyutlu olarak algılamamızı sağlayan bu gösteri,5 bölüm ve yaklaşık 10 dakika sürmektedir.Bölümlerde,Bizans döneminden Osmanlı dönemine,Çini sanatından kesitlere ve en sonunda da Cumhuriyeti kuran Türk halkının hikayesi anlatılmaktadır.



Konserler Ve Etkinlikler.




Sarnıcın muhteşem atmosferinden daha fazla yararlanmak için sarnıçta  çeşitli konserler,sergiler ve etkinliklere de yer verilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder