18 Mart 2022 Cuma

İSTANBUL'UN AZ BİLİNEN TARİHİ APARTMANLARI

 

FREJ

                                               Frej Apartmanı-Şişhane

1905-1906 yıllarında yapılan apartman,Art-nouveau akımının Jugendstil tarzında yapılmıştır.


                                 Harikzedegan Evleri-Laleli

Mimar Kemallettin Bey tarafından 1919-1922 yılları arasında yapılan yapı,Teyyare evleri ismiyle de anılmaktadır.Yapı İstanbul'un ilk sosyal konutu olarak anılmaktadır.Yapılış amacı ise;İstanbul da çıkacak olası bir yangında insanlara kalacak bir yer sağlamaktı.


botter apartmanı

                           
        Botter Apartmanı-Tünel(Taksim)

İstanbul'daki ilk Art-nauveau tarzında yapılan binadır.Geometrik motifleri,Medusa başları ve bitkisel süslemeleriyle dikkat çeken mimari özelliklere sahiptir.

mısır apartmanı

                                   Mısır Apartmanı-Taksim

Taksimde yürürken ilk dikkat çeken yapılardan biri olan Mısır Apartmanı İstanbul'daki ilk betonarme yapılardan biridir.Bina Art-nouveau tarzında inşa edilmiştir.Şair Mehmet Akif Ersoy uzun yıllar  boyunca bu apartmanda yaşamıştır.



                                  Doğan Apartmanı-Beyoğlu

1894 yılında inşa edilen bina İtalyan mimari tarzında "U" şeklinde inşa edilmiştir.Bina 400 metrekare bahçeye sahiptir.Apartman,"Muhsin Bey"gibi birçok Türk yapımına ev sahipliği yapmıştır.


sıraevler


                                    Sıraevler-Akaretler

Sultan Abdülaziz döneminde,Mimar Sarkis Balyan tarafından yapılan yapı,Osmanlı Devleti'nin ilk toplu konut projesidir.Dolma Bahçe Saray'ında yaşayan Ağalar için yaptırılmıştır.


suriye pasajı


                                    Suriye Pasajı-Taksim

Yapı 1908 yılında mimar Demetri Th.Bassiladis tarafından yapılmıştır.Neoklasik tarzda yapılan yapı,en eski pasajlardan biridir.Saraydan sonra elektrik ve hava gazının bağlandığı ilk binadır.Yapı  alt katı çarşı üst katları konut olma özelliği olan ilk  binadır.



                          Arif Paşa Apartmanı-Elmadağ

1902 tarihinde mimar Constantin  Pappa tarafından inşa edilmiştir.Cenova mimari tarzda inşa edilen yapı,saraydan ayrılmak zorunda kalanların alıştıkları yaşam tarzına sağlamak için inşa edilmiştir.


ragıp paşa apartmanı



                              Ragıp Paşa Apartmanı-Taksim

Apartman Ermeni mimar Aram Karakaş tarafından yapılmıştır.Art-nouveau tarzında yapılan binanın her katındaki pencereler farklı ve hepsi muhteşem geometrik şekillere sahiptir.

sünget apartmanı


                                Sünget Apartmanı-Haydarpaşa(Kadıköy)

Sünget Apartmanı,eski adıyla Ankara Han,Alman mühendis ve mimarların 1905-1910 yılları arasında Haydarpaşa Garını yaparken kalmaları için yapılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder