4 Ocak 2023 Çarşamba

İYONYA UYGARLIĞININ MİRASI"CELSUS KÜTÜPHANESİ".

                                       Efes Antik Kentinin Gözdesi"Celsus Kütüphanesi".

İzmir'in turistik  mekanı  Efes Antik Kentinde yer alan tarihi dokusu ilgi çekici mimarisi ile Celsus Kütüphanesi en çok ziyaret edilen tarihi yapılardandır.İlk çağ uygarlıklarından  İyonya dönemine ait olduğu düşünülen yapı,Antik Çağ'ın en büyük üçüncü kütüphanesi olma özelliğini taşımaktadır.Antik kent  tarihi özelliklerinin yanı sıra bugünlerde  pek çok toplantı,konser ve organizasyonlara ev sahipliği yapıyor.Aynı zamanda heroon olma özelliğine sahip bu ilgi çekici yapıyı ve onu değerli kılan vasıflarını yakından tanıyalım.

                                                   Efes Celsus Kütüphanesi ve Geçmişi.


İzmir,Selçuk'a bağlı Efes Antik Kentinde bulunan ve İyonya
dönemine ait olduğu düşünülen yapı,19. yüzyılın başlarında bulunmuştur.19. yüzyılın sonlarına doğru aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir.Romalı Vali  Celsus  adına oğlu tarafından yaptırılan kütüphanede Celsus'un anıt heroon yani anıt mezarı bulunmaktadır.Heroon yani kahramana adanmış yapı demektir.Antik Yunanda,zengin insanlar  yaptıkları hizmetlerden dolayı doğdukları yerde bu tür anıtsal yapılarla onurlandırılırdı.

                                  Kütüphanenin Mimari Özellikleri ve Bölümleri.



Kütüphanenin mimarı Romanın en önemli mimarlarından olan Vitruoyadır.Yapıdakki sütunlar antik dönem taş işçiliğinin örnekleriyle süslenmiştir.




Mermer sütunlar Afyon'dan diğer mermerler ise Efes'den getirilmiştir.Yapı kütüphane ve anıtsal mezardan oluşmaktadır.2 katlı olarak gözüken yapı aslında 3 katlıdır.

                                             

 Kütüphane mermer döşemeli kapalı bir mekandan oluşur.Cephesi 21 metre uzunluğunda 16 m yüksekliğindedir.Yapı 9 basamaklı anıtsal merdivenle çıkılan tonozlu bir altyapının oluşturduğu bir platform üzerinde yükselmektedir.Girişte bulunan bu merdivenlerin her iki yanında Yunanca ve Latince yazılar bulunmaktadır.

                                       

Kütüphaneye cephedeki 3 kapıdan girilmektedir.Salon 16 m genişliğindedir ve renkli mermerlerle kaplanmıştır.Alt kattaki nişlerde bulunan 4 kadın  heykelinin  her biri saygın bir kavramı temsil etmekteydi.Bunlar Sopya,Episteme,Ennoia,ve Aret heykelleridir.


İç mekanın ortasındaki apsitde  Celsus'un veya Tanrıça Athana'nın heykelinin yer aldığı düşünülmeketedir.Apisin altında  mezar odasında Celsus'un lahdi yer almaktadır.


Kütüphanede toplam 12.500 civarında nişlere yerleştirilmiş rulo kitaplar bulumnmaktaydı.


 Günümüze bazı kalıntıları kalan kütüphane 1903 ve 1904'de yapılan kazılarla ortaya çıkarılmıştır.



Birçok turistin ziyaret ettiği Celsus Kütüphanesi şimdilerde yaz sezonlarında konserler,toplantılara ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder