4 Ocak 2023 Çarşamba

FIRTINA DERESİNİN KORUYUCUSU"ZİLKALE".

                                             Yeşilliklerin Arasındaki Tarih"Zilkale".



Karadeniz'in yemyeşil doğası ve gizemli tarihin birleştiği muhteşem bir yapı"Zilkale".Rize'de Fırtına deresi yamaçlarında bir kayaya oturtularak yapılan kale,heybetli yapısı,muhteşem manzarası ve sessiz ortamıyla insanı  zamansız birazda ıssız bir atmosfere sokuyor.Bulutlara yakın,dağlara komşu ve doğaya misafir olan bu eşsiz kaleyi yakından inceleyelim.


Orta çağdan kalan bu masalsı yapı Rize Çamlıhemşin ilçesi Fırtına Deresinin batı yamaçlarına kurulmuştur.Sarp kaya kütlesine inşa edilen Zilkale,dere yatağından 100 metre,denizden ise 750 metre yüksekliktedir.

Zilkale ve 14. Yüzyıla Kadar Giden Tarihi.



Zilkale'nin inşa tarihi tam olarak bilinmese de 14.yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.Kale Trabzon İmparatorluğu tarafından bizzat ya da imparatorluğa bağlı bir beylik tarafından yapıldığı düşünülmektedir.




1.derece arkeolojik sit alanı içerisinde bulunan ve asıl adı"Aşağı Kale" anlamına gelen "Zir Kale" halkın ağzında "Zil Kale" halini almıştır.Zilkale her dönem güvenlik amaçlı kullanılmıştır.Osmanlı döneminde de kale,Bayburt'a kadar uzanan önemli bir Ortaçağ kervan yolu üzerinde güvenliği sağlamaktaydı.


Tarihi İpek yolu üzerinde bulunan Zilkale 2008-2010 yılları arasında restorasyon geçirdikten  sonra turistik bir yapıya bürünmüştür.2013'de piyanist Tuluyhan Uğurlu'nun vermiş olduğu konserle de Zilkale iyice tanınmıştır.

                                                  Zilkale Bölümleri ve Mimari Yapısı.



Rize kalesinden sonra bölgenin en büyük ikinci kalesidir.



Arazinin yapısına uygun yüksek bir tepe üzerinde bulunan 8 burç ve bir gözetleme kulesinden oluşan Zilkale,savunma hendeği durumundaki  Zil Deresine merdivenle inilen bir yapıdadır.Yapı dış sur,orta sur ve iç kaleden meydana gelmektedir.


Kuzeybatı yönünde bulunan patika yol takip edilerek dış kaleye ulaşılır.Dış kaleden,orta surlara orada bulunan terasa gidilir.Oradaki kapıdan da geçtikten sonra orta kaleye ulaşılır.Burada 3 önemli yapı bulunmaktadır.


Bunlar;muhafız binası,şapel ve baş kuledir.Kale 2 katlıdır.Kulenin en üstü teras şeklindedir.Doğayla iç içe olan muhteşem manzaraları bu terasta seyredilebilmektedir.


Düzenli bir plana sahip olmayan kalenin duvarları moloz taşla yapılmıştır.Duvar kalınlığı yaklaşık 2 metre ve dört katlı olduğu düşünülen kulenin duvarları üzerinde,doğu istikametinde kemerli pencereler ve mazgal yerleri bulunmaktadır.


Tarik ve doğanın buluştuğu bu muhteşem yapı günümüzde birçok turist özellikle yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder