12 Ocak 2023 Perşembe

SALTUKLU BEYLİĞİNİN MİRASI"ÜÇ KÜMBETLER".

                   Üç Kümbetler-Erzurum 


 Doğu Anadolu'nun tarihi ve doğal birçok güzelliğe ev sahipliği yapan Erzurum'un en önemli tarihi miraslarından bir tanesi de "Üç Kümbetler"dir.Birçok turist tarafından ziyaret edilen,mimarisi ve tarihi merak uyandıran ve Anadolu'da türünün en güzel örneklerinden olan bu yapıya ve özelliklerine yakından bakalım.

                     Anadolu'daki En Güzel Kümbetler.



3  Kümbetler Erzurum'un Yakutiye ilçesinde yer almaktadır. Anadolu'da  yaklaşık 20 tane Kümbet yani anıt mezar bulunmaktadır.Bu Kümbetlerin en güzel örneklerinden biride  3 Kümbetlerdir.Kümbetlerin Saltuklu hükümdarı Emir Saltuk tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir.


12.yüzyılın ortalarında yaptırıldığı düşünülen 3 Kümbetler diğer adıyla Emir Saltuk Kümbetinin her biri farklı bir dönemde yaptırılmıştır.Çifte Minareli Medresenin arkasında bulunan kümbetlerin en büyüğü 12 diğerleri ise 14 yüzyılda inşa edilmiştir.En  büyüğü Emir Saltuk adına inşa edilen kümbetlerin diğer ikisinin kim adına inşa edildiği bilinmiyor.Kümbetlerin yanında bulunan küçük kare yapının tam olarak ne olduğu bilinmese de kümbet yada mescit olduğu düşünülüyor.



                                            Emir Saltuk Kümbeti.



12. yüzyılda inşa edilen kümbet,kesme taştan yapılmıştır.8 gen gövdeli,yüksek kasnaklı ve üzeri kubbe ile konik karışımı basık bir külahla örtülmüştür.4,75 metrenin üzerinde uzunluğa sahiptir.İki farklı renkte kesme taştan inşa edilen kümbetin kasnak nişlerinde Orta Asya takvimlerinde görülen burç(boğa,yılan,yarasa,kartal) figürlerine yer verilmiştir.


Kümbetin dört farklı yüzünde birer çift pencere yer almaktadır.Kümbetin giriş kapısı kuzey tarafta yer almaktadır.Kapının saçakları üzerinde çeşitli çiçek ve hayvan figürleri yer almaktadır.

                                                  Diğer Kümbetler.




İkinci Kümbet:Emir Satuk'un kümbetinin güneydoğu tarafında yer almaktadır.Kümbet 12 cepheli olup gri taştan yapılmıştır.3 penceresi olan kümbetin güney tarafındaki penceresi mihrap görünümüne sahiptir.



Üçüncü Kümbet:Yöresel keyek taşından inşa edilmiş kümbetin 12 cephesi olup 4 pencereye sahiptir.Giriş kapısı kuzey bölümümde olan kümbetin iç bölümünde güzel bezenmiş bir mihrap bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder