10 Haziran 2022 Cuma

KIRMIZI PERİLER DİYARI"NARMAN PERİ BACALARI".

           Erzurum'un Bilinmeyen Hazinesi"Narman Peri Bacaları".



Narman Peri Bacaları oluşum şekilleri,rengi ve sunduğu kartpostallık görüntüsü ile adeta masallardan çıkıp gelmiş  hissi yaşatıyor.Bu doğa harikasını  Türkiye'deki benzerlerinden ayıran  ise rengi ve oluşum şeklidir.Yerli ve yabancı bir çok turistin dikkatini çeken ama hakkettiği kadar bilinmeyen bu Doğu Anadolu bölgesinin eşsiz güzelliğini yakından tanıyalım.

                   Narman Peri Bacalarının Oluşumu ve Özellikleri




 Narman Peri Bacaları nam-ı diğer "Kırmızı Periler Diyarı" Erzurum'un Narman ilçesinde yer almaktadır.Bir açık hava müzesi niteliğinde olan alan  yaklaşık 62 kilometre uzunluğunda ve 3 vadiden oluşmaktadır.








Peri Bacalarını jeolojik bakımdan oluşumu ise Pliyosen Çağa kadar dayanmaktadır.Yapı akarsuların bir çökelme havzasına taşıdığı malzemelerin zamanla aşınması sonucunda oluşmuştur.Peri Bacalarına kırmızı rengi veren ise tortullarda ki kırmızı renk demirin Fe203 şeklinde oksitlenmesidir.




2012 yılında UNESCO Türkiye Milli Komitesi tarafından Dünya Geçici Miras Listesine alınan alan,Amerika'daki Colarado Vadisi'ndeki  Büyük Kanyon benzerliği ile de dikkat çekmektedir.




 Doğal Sit Alanı
olan alanda at binme,ATV ve bisiklet safarisi ve trekking gibi faaliyetler yapılabilmektedir.


Önemli Hiking alanı olan bölge güzel ve keyifli yürüyüş rotasına sahiptir.




Yeşil otlaklarında bulunduğu Narman Peri Bacaları kuş türleri için güzel bir ekosistem alanıdır.Yapılan doğa sporlarının yanı sıra alan "Kuş Gözlem Alanı" olarak da  dikkatleri üzerine toplamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder