14 Aralık 2023 Perşembe

TARİH VE DOĞANIN İÇ İÇE GEÇTİĞİ BİLİNMEYEN GÜZELLİK"TAKORAN VADİSİ"

 Doğunun Saklı Cenneti"Takoran Vadisi"


şanlıurfa

                              Tarih ve doğanın iç içe geçtiği, yeşille mavinin harmanlandığı,yeraltı ve yerüstü birçok güzelliği ile kartpostallık görüntülere  ev sahipliği yapan keşfedilmemiş bir cennet"Takoran Vadisi".Fırat Nehri'nin  binlerce yıldır hayat verdiği,çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış,birçok mağara,kaya mezarları,taş köprüsü,kilisesi ve zengin su altı yaşamı ile eşsiz manzaraları bünyesinde barındıran Takoran Vadisi(Gerger Kanyonu) ve keşfedilmemiş güzelliklerine yakından bakalım. 




                        Takoran Vadisi Hakkında Bilgiler



 Yarım adaya benzeyen ve ismini Takoran(Baki) olarak bilinen köyden alan Takoran Vadisi,Şanlıurfa'nın Siverek ile Adıyaman'ın Gerger ilçeleri arasında  yaklaşık 20 km uzunluğunda uzanmaktadır. 

Şanlıurfa

Fırat Nehri'nin zamanla oluşturduğu ve bölge halkının"Saklı Cennet" olarak adlandırdığı vadi,bakir kalmış zengin bitki örtüsü,kanyonu,şelalesi,değirmeni,kaya mezarları,kilisesi,Meryem Ana Silueti ve zengin su altı yaşamıyla ziyaretçilerini bekliyor.Birçok tarihi yapının olduğu vadide özellikle Helenistik ve Roma Dönemine ait yapılar dikkat çekiyor.



 Atatürk Barajının faaliyete başlamasıyla oluşan ve güzellikleri gün yüzüne çıkan  Takoran Vadisine tekneler ile ulaşım sağlanıyor.Türkiye'nin En Büyük 3.Asma Köprüsü olan Nissibi Köprüsü ile vadinin iki tarafı birbirine bağlanmıştır.

nissibi köprüsü




Fırat Nehri'nin onlarca kilometresinde farklı güzellikler sunan vadi,doğa severler ve fotoğraf tutkunları için muazzam bir yer.




Tarihi,doğal güzelliklerinin yanında Takoran Vadisi birçok aktivite için ziyaretçilerine pek çok olanak sunuyor.




Vadide olta balıkçılığı,dalış,doğa foğrafçılığı,tekne turu,yürüyüş ve mesire alanı ile piknik gibi birçok aktiviteyi gerçekleştirebilirsiniz.



şanlıurfa

Takoran Vadisinin daha fazla tanınması için  festivaller,belgesel çekimi gibi adımlar atılıyor.



Tekne turları ile yerli ve yabancı birçok turist ağırlanarak vadinin daha fazla tanınması sağlanıyor.




11 Aralık 2023 Pazartesi

DOĞU ROMA İMPARATORLUĞU ESERİ"YOROS KALESİ"

    Boğazın Kadim Koruyucusu"Yoros Kalesi"


BİZANS

Geçmişten günümüze birçok  medeniyeti ağırlamış,tarihi,doğal ve kültürel birçok güzelliği bünyesinde barındıran İstanbul'un en eski ve en önemli yapılarından biri"Yoros Kalesi".Maviyle yeşilin kucaklaştığı,tarihin medeniyetlerle yoğurduğu  Yoros Kalesi İstanbul'un en önemli kültürel yapılarından biridir.Şehre hakim bir tepede muazzam manzarasıyla boğazın kadim koruyuculuğunu yapan ve Bizans'ın İstanbul'daki tek kalesi olan bu tarihi yapıya daha yakından bakalım.




İstanbul'dakı kaleler


                   Yoros Kalesi Hakkında Bilgiler


Bizans'ın İstanbul'daki tek kalesi

İstanbul'da Anadolu Yakasında Beykoz ilçesinde yer alan Yoros Kalesi,İstanbul Boğazının Karadeniz'e açılan bölümünde Anadolu Kavağının en tepe noktasında bulunuyor.Ceneviz Kalesi veya Anadolu Kavağı Kalesi isimleriyle de anılan kale,kapladığı alan bakımından İstanbul'daki  en büyük kaledir.


Kaleye verilen Yoros isminin nereden geldiğine dair birçok görüş bulunmaktadır.En yaygın görüşlere göre Yoros ismi;Hieron(kutsal yer),Ourius(uygun rüzgarlar) ve Oros(rüzgar) gibi sözcüklerden geldiği düşünülmektedir.Yapı,2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine dahil edilmiştir.




Kale,Doğu Roma İmparatorluğu tarafından karşı kıyıda bulunan Rumeli Kavağında bulunan İmros Kalesi ile birlikte Boğaz'a girişi  kontrol etmek amacıyla yaptırılmıştır.19. yüzyılda modern topçu birliklerinin ortaya çıkmasıyla kale terk edilmiştir




Yoros Kalesi Mimari Özellikleri




Kale genel hatları ile Bizans mimarisi özelliklerini taşısa da,Cenevizliler de kendi mimari özelliklerini eklemişlerdir.Kalenin uzunluğu doğudan batıya 500 metre civarındadır.Genişiliği ise 60-130 metre arasında değişmektedir.İç ve aşağı kale olarak iki kısma ayrılan kale,taş dizileri ve tuğla hatıl  ile birlikte inşa edilmiştir.Kalede kullanılan taşların bir bölümü antik ve erken Bizans dönemine ait devşirilmiş malzemelerden oluşmaktadır.Kalede 2 adet burç bulunmaktadır.Bu burçlar silindir şeklindedir.Burçların dışarı bakan taraflarında  işlenmiş salip ve bunların kolları arasında  Grek yazısı ile Hz.İsa'nın sıfatı  ve adını belirten harfler bulunmaktadır.Kalenin kapısı 20 metre yüksekliğinde iki burç arasında bulunmaktadır ve devşirme malzeme ve mermer bir çerçeveye sahiptir.



 Büyük bir bölümü ayakta kalan Yoros Kalesinin  günümüze kadar ulaşamayan kısımları arasında 2.Beyazıt döneminde yaptırılan bir mescit,cami ve hamam alanları bulunmaktadır.


Yoros Kalesi ve Tarihi



Yoros Kalesi Doğu Roma İmparatorluğu döneminde  1261 yılında İmparator 8.Mihael  Paleologos tarafından yaptırılmıştır.Kale tarihte birçok medeniyet tarafından zapt edilmiştir.İlk olarak Bizanslılar tarafından inşa edilen kale,1348 yılında Cenevizlilere ve 14.yüzyılın ikinci yarısında tekrar Osmanlılara geçmiştir.



1452 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilen kale,II.Beyazıt döneminde tamir ettirilmiş ve içine mescit,cami ve hamam yaptırmıştır.19.yüzyıla kadar boğazın koruyuculuğunu üslenen Yoros Kalesi,modern topçu birliklerinin oluşturulmasıyla terk edilmiştir.Günümüzde ise turizme açılmış yerli ve yabancı birçok turisti ağırlamaktadır.





7 Aralık 2023 Perşembe

DÜNYADA AZ BİLİNEN DİNLER SERİSİ"RASTAFARİLİK"

      Bir Din ve Yaşam Anlayışı"Rastafarilik"


din

Hayat felsefelerini yansıttıkları renkli giyim tarzları,rastalı  saçları,ilginç kuralları ve Bob Marley ile daha da görünür olan ve ilgi çeken bir din" Rasfaryanizm".Jamaika'da ortaya çıkan ve sömürge karşıtı ve aynı zamanda siyahi yanlısı bir hareket olarak anılan Rastafaryanizm, günümüzdeki  en büyük ve en çok tanınan yerel harekettir.Esrar kullanımının normal sayıldığı,Hz.İsa'nın siyasi olarak kabul edildiği ve reggae müziği ile özdeşleşen bu ilginç dine ve özelliklerine  yakından bakalım.

dini hareket


Rastafarilik ve Özellikleri.


din

Dünyada yaklaşık 1 milyon yakın takipçisi olan Rastafarilik ,Jamaika'da 1930'lu yıllarda   Leonard Howell tarafından kurulmuştur.Dini bir inanış olan Rastafarilik aynı zamanda siyahi hakların savunuculuğunu yapan Pan-Afrikanist ve sömürgecilik karşıtı bir dindir.Din,toplumsal hareket,alt kültür ve inanç olan Rasta Hareketi tek tanrı inancına dayanmaktadır.Rastafaryanizm de Yaratıcı "Jah" olarak isimlendirilmiş ve son Etiyopya İmparatoru Haile Selassie'ye tanrılık atfedilmiştir.Peygamberi olmayan bu dinde Haile Selassie'yi aynı zamanda  siyahileri beyazların elinden kurtaracak Mesih olarak bilinir. Siyahi haklarının önemli savunucusu Marcus Garvey'in Afrika'da zencilerin kurtuluşuna liderlik edecek kişi olduğu kehanetine inanılmaktadır.Rastafarilik dogmatik özellikler taşımadığı için en doğru inanç ve düzenli ibadet ritüelleri yoktur.Tek bir doğru inancın olmadığı Rastafiler farklı inançları benimsemişler ve farklı kollara ayrılmışlardır.En önemlileri olarak İsrail'in Oniki Kavmi,Bobo Dread ve Niyanbingi'yi bilinmektedir.

bob marley

Bu dinin üyeleri genellikle erkeklerden oluşmaktadır.Üyeleri çoğunlukla Afrikalılardan oluşan dinde son yıllarda Afro-Çinliler,Afro-Hintliler ve Afro- Yahudiler,melezler ve az sayıda beyazlar arasında da yayılmaya başlamıştır.Rastafariler  çoğunlukla Jamaika,Etiopya,Güney Afrika,Malavi,Saint Lucia,Trinidad ve Tobago,Dominik Cumhuriyeti,Japonya,İngiltere,Amerika Birleşik Devletleri'de yaşamaktadır.

                                      
rastafari giyimi



Rastafiler arasında genel kabul  bazı gören inanç,inanış ve ritüeller ise;

  •  Beyaz insan siyah insandan daha aşağıdır.
  • Dünyayı yakın bir gelecekte siyahiler yönetecektir.
  • Rastafilikta ayine çağrıda geleneksel Afrika enstrümanı olan davul kullanılır.
  • Bir çocuk doğduğunda "Nyabingi" ayini yapılır.Ayinde davullar çalınır,çoçuk dualar okunarak kutsanır.
  • Kırmızı,sarı ve yeşil rengin sembolik anlamı ve değeri vardır.Kırmızı,Rastafi şehitlerin kanına işaretttir.Sarıi Afrika'nın zenginliğine ve parlayan güneşi ifade etmektedir.Yeşil ise Etiyopya'nın  yeşil bitki örtüsünü ifade etmektedir.



                                Rastafarilik ve İlginç Özellikleri



afrika dini

  1. Rastafariler saçlarını kesmezler ve yıkamazlar.
  2. Çoğu çalışmaz ,herhangi bir partiye oy vermezler.
  3. İçki içmezleri,domuz eti yemezler.
  4. Dövme yaptırmazlar.
  5. Eşcinselliğe karşıdırlar.
  6. Kadınlar regli döneminde erkeklere yemek pişirmezler.Kürtaj yasaktır.
  7. Kadınlar makyaj yapamaz,dağınık giyinemez,saçlarına kimyasal ürünler süremez ve doğum kontrolü uygulayamazlar.
  8. İlk insanın Afrika'da ortaya çıktığına ve Hz. İsa'nın siyahi olduğuna inanılır.
  9. Cennet Etiopya'da,CehenneminJamaika'da olduğuna inanılır.
  10. Ganja(hint keneviri) ve maruhana kullanımı manevi bir pratiktir.
  11.  Önemli geleneklerinden olan Dreadlock(Rasta) örgülü uzun saçlar,Aslan'ın yelesini andırmaktadır ve gücü temsil etmektedir.
  12. I-tal adı verilen özel bir diyet uygularlar. bu diyette etli gıdaları yemezler.Et,et ürünleri,domuz eti ve kabuklu deniz ürünlerini yemezler.
rastafari kadını


                                Rastafaryanizm,Bob Marley ve Reggae Müziği



Rastafariliğin bir nevi yüzü olan ve dünya da görünür olmasını sağlayan en önemli kişi Bob Marleydir.Reggae müziği ile Rastafariliği dünyaya tanıtmıştır.Reggae müziğinin temelinde o ezilenlerin sesini duyurma,.nefret ve ırkçılık karşıtlığı ve sevgi ve barışa çağrı vardır.Bob Marley bu düşünceleri şarkılarında sıkça dile getirilmiştir.