14 Aralık 2023 Perşembe

TARİH VE DOĞANIN İÇ İÇE GEÇTİĞİ BİLİNMEYEN GÜZELLİK"TAKORAN VADİSİ"

 Doğunun Saklı Cenneti"Takoran Vadisi"


şanlıurfa

                              Tarih ve doğanın iç içe geçtiği, yeşille mavinin harmanlandığı,yeraltı ve yerüstü birçok güzelliği ile kartpostallık görüntülere  ev sahipliği yapan keşfedilmemiş bir cennet"Takoran Vadisi".Fırat Nehri'nin  binlerce yıldır hayat verdiği,çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış,birçok mağara,kaya mezarları,taş köprüsü,kilisesi ve zengin su altı yaşamı ile eşsiz manzaraları bünyesinde barındıran Takoran Vadisi(Gerger Kanyonu) ve keşfedilmemiş güzelliklerine yakından bakalım. 




                        Takoran Vadisi Hakkında Bilgiler



 Yarım adaya benzeyen ve ismini Takoran(Baki) olarak bilinen köyden alan Takoran Vadisi,Şanlıurfa'nın Siverek ile Adıyaman'ın Gerger ilçeleri arasında  yaklaşık 20 km uzunluğunda uzanmaktadır. 

Şanlıurfa

Fırat Nehri'nin zamanla oluşturduğu ve bölge halkının"Saklı Cennet" olarak adlandırdığı vadi,bakir kalmış zengin bitki örtüsü,kanyonu,şelalesi,değirmeni,kaya mezarları,kilisesi,Meryem Ana Silueti ve zengin su altı yaşamıyla ziyaretçilerini bekliyor.Birçok tarihi yapının olduğu vadide özellikle Helenistik ve Roma Dönemine ait yapılar dikkat çekiyor.



 Atatürk Barajının faaliyete başlamasıyla oluşan ve güzellikleri gün yüzüne çıkan  Takoran Vadisine tekneler ile ulaşım sağlanıyor.Türkiye'nin En Büyük 3.Asma Köprüsü olan Nissibi Köprüsü ile vadinin iki tarafı birbirine bağlanmıştır.

nissibi köprüsü




Fırat Nehri'nin onlarca kilometresinde farklı güzellikler sunan vadi,doğa severler ve fotoğraf tutkunları için muazzam bir yer.




Tarihi,doğal güzelliklerinin yanında Takoran Vadisi birçok aktivite için ziyaretçilerine pek çok olanak sunuyor.




Vadide olta balıkçılığı,dalış,doğa foğrafçılığı,tekne turu,yürüyüş ve mesire alanı ile piknik gibi birçok aktiviteyi gerçekleştirebilirsiniz.



şanlıurfa

Takoran Vadisinin daha fazla tanınması için  festivaller,belgesel çekimi gibi adımlar atılıyor.



Tekne turları ile yerli ve yabancı birçok turist ağırlanarak vadinin daha fazla tanınması sağlanıyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder