27 Şubat 2023 Pazartesi

DÜNYADA AZ BİLİNEN ÜLKELER SERİSİ"LİHTENŞTAYN".

 Avrupa'nın Küçük Prensi"Lihtenştayn".



Doğası,tarihi şatoları,huzur veren ortamı ile İsviçre ve Avusturya arasında yer alan dünyanın  en küçük ülkelerinden biri"Lihtenştayn".Avrupa'nın küçük prensi diye tarif ettiğimiz ülke, muhteşem doğasıyla harmanlanmış tarihi yapıları ile huzurun hakim olduğu,yaşayanlara zengin kaynaklar sunan şirin bir Avrupa ülkesidir.Milli sporu Kayak olan ve doğa ve sporun önemli bir yer tuttuğu  Lihtenştayn'a yakından bakalım.



                     Milli Gelirin En Yüksek Olduğu Ülke.



Lihtenştayn veya resmi adıyla Lihtenştayn Praensliği orta Avrupa da  yer alan mikrodevlettir.Yaklaşık 40 bin nüfusa sahip ülkede resmi dil Almancadır.160 kilometre karelik alanı ile dünyanın altıncı küçük devletidir.Başkenti Vaduz olan Lihtenştayn dünyada milli gelirin en yüksek olduğu ülkedir.


Bir tarafı Ren Vadisine diğer bir tarafı Alp bölgesine  bakan bu ülke ile ilgili bazı ilginçbilgiler ise şöyle;
  • Ülkede havaalanı yoktur.
  • Ülkede okur-yazar oranı %100 dür.
  • Suç oranı çok düşüktür.
  • Nüfusun yarısı bir spor derneğine üyedir.
  • Ülkenin ordusu yoktur.
  • Ülke birçok iyi üniversiteye sahiptir

                           Lihtenştayn'da Görülmesi Gereken Yerler.






                                                                 Vaduz Kalesi


                                   St.Florin Katedrali


                               Lihtenştayn Ulusal Müzesi


                             Malbun Kayak Merkezi


                                      Prensin Bağları


                                       Alp Dağları


                        Çağdaş Sanat Müzesi(Kuntmuseum)




25 Şubat 2023 Cumartesi

TÜRKİYE'DEKİ EN GÜZEL ANTİK KENTLER.

  Tarihe Meydan Okuyan Antik Kentler.


 

Aizonai Antik Kenti-Kütahya



                          Blaundus Antik Kenti-Uşak



                           Kilistra Antik Kenti-Konya



                          Anavarza Antik Kenti-Adana


                             Patara Antik Kenti-Antalya


                            Kaunos Antik Kenti-Muğla


                              Efes Antik Kenti-İzmir


                             Pergamon Antik Kenti-İzmir



                       Antandros Antik Kenti-Balıkesir


                          Truva Antik Kenti-Çanakkale

9 Şubat 2023 Perşembe

OSMANLININ POPÜLER BÖLGESİ"SANTA ".

 Rum Mimarisi Eseri"Santa Harabeleri".



Doğa ve tarihin kardeş olduğu Karadeniz'de tarihin doğa ile harmanlandığı en güzel yerlerden biride Gümüşhane'de bulunan tarihi Santa madenci kasabası ve bu yerleşimden günümüze kalan Santa Harabeleridir.


Gümüşhane Dumanlı köyü içerisinde bulunan Santa Harabeleri aynı zamanda ören yeri ve sit alanı olma özelliğine sahiptir.Harabeler,Santa Yanbolu Deresinin doğduğu vadilerle birbirinden ayrılmış üç ayrı yamaç üzerine kurulmuştur.


                            Tarihi Madenci Kasabası"Santa".



Santa bölgesi,Fatih Sultan Mehmet tarafından 1461-1476 yılları arasında fethedilmiş ve Osmanlı topraklarına katılmıştır.Santa havzasındaki mevcut demir,kurşun ve kurşunla birlikte çıkarılan gümüş madenleri sayesinde bölge gelişmiş ve önemli bir refaha ulaşmıştır.

santa harabeleri



Madenler sayesinde demircilik ve gümüşçülük önem kazanmış ve sağlanan kolaylıklar sayesinde bölge özellikle Ortodoks Hristiyan(Rum) Osmanlı vatandaşları tarafından yoğun göçe uğramıştır. Dini,ticari ve kültürel olarak önem taşıyan bölge 18 ve 19 yüzyıla kadar önemini sürdürmüştür.1923 nüfus mübadelesi ile bölge boşaltılmış ve mübadele döneminde halkın toplanma alanı olmuştur.Mübadele sonrasında ise boşaltılan bölgedeye çevre köylerdeki halk yerleştirilmiştir.


Rum Sivil Mimarisi ile Şekillenen Kasaba" Santa".

 

17.yüzyılda Rumlar tarafından kurulan ve Rum Mimarisi ile şekillenen kasaba birbirini kuş bakışı gören 3 yamaç üzerine inşa edilmiştir.Kurulduğu dönemde 9 mahalleden oluşan kasabadan günümüze 7 mahalle kalmıştır.





18.yüzyılda resmi binalarında eklendiği kasaba da okullar,kemer köprüler,kemerli çeşmeler,taş döşemeli yollar ve değirmenler bulunuyordu.



Bölgedeki evler arazi ile uyumlu olarak genellikle 2 katlı inşa edilmiştir.




Evlerin alt katları iş yeri olarak kullanılmıştır.Osmanlı-Rum taş işçiliği işçiliğinin güzel örneklerini sergileyin evlerden günümüze 300 tanesi ulaşmıştır.



Rum mimarisi ile şekillenen bölgede,7 mahallede 13 kilise bulunmaktaydı.Ancak bu kiliselerin sadece 5 tanesi günümüze kadar kısmen gelebilirmiştir.


Kiliselere ek olarak günümüze ulaşamayan şapel ve Müslümanlara ait ibadet yerleri de bulunmaktaydı.


6 Şubat 2023 Pazartesi

MARDİN'İN TARİHİ YAPISI"KASİMİYE MEDRESESİ".

                                   Dönemin Büyük İlim Merkezi.         

                                                                                                                                                              


Köklü geçmişi,birçok medeniyete ev sahipliği yapması ve bünyesinde barındırdığı  farklı kültürleri ile Mardin birçok tarihi ve kültürel mirasa ev sahipliği yapmaktadır.Köklü bir geçmişe sahip olan Mardin'de dikkat çeken yapılardan biri de Kasimiye Medresesidir.700 yıllık tarihi ve eşsiz mimarisi ile dikkat çeken ve döneminin en büyük ilim merkezi olan bu tarihi yapıya ve ilginç rivayetlerine yakından bakalım.

mardin


                               Kasimiye Medresesi ve 700 Yıllık Tarihi.


mardin


Mardin de bulunan ve 700 yıllık geçmişe sahip olan medresenin yapımına Artuklular döneminde başlanmış ancak Moğol saldırıları nedeniyle yarım kalmıştır.Medrese 15. yüzyılda Akkoyunlu sultanı Kasım İbni Cihangir döneminde tamamlanmıştır.


kasimiye medresesi

Medrese,eğitim verdiği dönemde en önemli ilim merkezlerinden biriydi.16.yüzyılda Mardin de en fazla maddi kaynağa sahip medrese olan Kasimiye Medresesi, 1.Dünya Savaşı sırasında kapanmıştır.




                                    Medresenin İlgi Çekici Mimarisi.



Artuklu mimarisi ile inşa edilen medrese iki katlı,kubbeli ve  tek ve açık avlulu planlanmıştır. Medresenin inşasında düzgün kesme taş kullanılmıştır.Açık medrese tipinde,tek avlu etrafında düzenlenmiş,iki katlı ve tek eyvanlı olan  yapı kesme taş ve tuğladan yapılmıştır.




Toplamda 23 odadan inşa edlmiştir.Odaların on biri alt katta on ikisi üst katta bulunmaktadır.Medresenin batı tarafında Şafiler için bir mescit(diktörgen şeklinde ve üzeri kubbe ile örtülmüştür) ve doğu tarafında Sünniler için inşa edilmiş bir mescit bulunmaktadır.Yapı aslında bir medrese olarak değil bir külliye olarak düşünülmüştür.Buna kanıt olarak etrafındaki tekke ve zaviyeler gösterilmektedir.



Medresenin güney kısmı ovaya bakmaktadır.Binanın ana giriş kapısı burada yer almaktadır.Medresenin kuzey bölümünde ise abdest yerleri ve çeşme yer almaktadır.Gün doğduktan sonra güneş batana kadar tüm derslikler gün ışığı almaktadır.İnce bir düşünceyi barındıran dersliklerin boyu 1 metreden biraz fazladır.Bu yüksekliğin öğrencilerin hocaların yanına girerken başını eğmesi için yapıldığı söylenmektedir.




Kasımiye Medresesi günümüzde El Cezire Sanat Müzesi olarak hizmet vermektedir.



                               Kasimiye Medresesinin İlginç Rivayetleri.




Rivayetlerden ilki;Kasım Paşanın burada katledildiğidir.Rİvayete göre,Kasım Paşanın kız kardeşi,Kasım Paşa öldüğünde kanlı gömleğini ağıtlar eşliğinde bu eyvanın duvarlarına sürmüş ve hala o duvarlara su döküldüğünde duvardaki kan izleri belli olmaktaymış.Duvarlarda bulunan kan izlerinin bunlara ait olduğu söylenmektedir.


Diğer bir rivayete ya da hikayeye göre;medresede bulunan havuzun dünya ve ahiret hayatını simgelediğine inanılmaktadır.Havuzda akan suyun ana rahmini temsil ettiğini düşünülmektedir.Ana rahminden sonra suyun ilerlediği ince kanalın dünya hayatını,havuzun en büyük bölümü ise ahiret hayatını simgelemektedir.Havuzdan çıkan her bir damlanın Mezopotamya Ovası'nda bir fidana hayat verdiği düşünülmektedir.