9 Şubat 2023 Perşembe

OSMANLININ POPÜLER BÖLGESİ"SANTA ".

 Rum Mimarisi Eseri"Santa Harabeleri".



Doğa ve tarihin kardeş olduğu Karadeniz'de tarihin doğa ile harmanlandığı en güzel yerlerden biride Gümüşhane'de bulunan tarihi Santa madenci kasabası ve bu yerleşimden günümüze kalan Santa Harabeleridir.


Gümüşhane Dumanlı köyü içerisinde bulunan Santa Harabeleri aynı zamanda ören yeri ve sit alanı olma özelliğine sahiptir.Harabeler,Santa Yanbolu Deresinin doğduğu vadilerle birbirinden ayrılmış üç ayrı yamaç üzerine kurulmuştur.


                            Tarihi Madenci Kasabası"Santa".



Santa bölgesi,Fatih Sultan Mehmet tarafından 1461-1476 yılları arasında fethedilmiş ve Osmanlı topraklarına katılmıştır.Santa havzasındaki mevcut demir,kurşun ve kurşunla birlikte çıkarılan gümüş madenleri sayesinde bölge gelişmiş ve önemli bir refaha ulaşmıştır.

santa harabeleri



Madenler sayesinde demircilik ve gümüşçülük önem kazanmış ve sağlanan kolaylıklar sayesinde bölge özellikle Ortodoks Hristiyan(Rum) Osmanlı vatandaşları tarafından yoğun göçe uğramıştır. Dini,ticari ve kültürel olarak önem taşıyan bölge 18 ve 19 yüzyıla kadar önemini sürdürmüştür.1923 nüfus mübadelesi ile bölge boşaltılmış ve mübadele döneminde halkın toplanma alanı olmuştur.Mübadele sonrasında ise boşaltılan bölgedeye çevre köylerdeki halk yerleştirilmiştir.


Rum Sivil Mimarisi ile Şekillenen Kasaba" Santa".

 

17.yüzyılda Rumlar tarafından kurulan ve Rum Mimarisi ile şekillenen kasaba birbirini kuş bakışı gören 3 yamaç üzerine inşa edilmiştir.Kurulduğu dönemde 9 mahalleden oluşan kasabadan günümüze 7 mahalle kalmıştır.





18.yüzyılda resmi binalarında eklendiği kasaba da okullar,kemer köprüler,kemerli çeşmeler,taş döşemeli yollar ve değirmenler bulunuyordu.



Bölgedeki evler arazi ile uyumlu olarak genellikle 2 katlı inşa edilmiştir.




Evlerin alt katları iş yeri olarak kullanılmıştır.Osmanlı-Rum taş işçiliği işçiliğinin güzel örneklerini sergileyin evlerden günümüze 300 tanesi ulaşmıştır.



Rum mimarisi ile şekillenen bölgede,7 mahallede 13 kilise bulunmaktaydı.Ancak bu kiliselerin sadece 5 tanesi günümüze kadar kısmen gelebilirmiştir.


Kiliselere ek olarak günümüze ulaşamayan şapel ve Müslümanlara ait ibadet yerleri de bulunmaktaydı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder