29 Nisan 2022 Cuma

ANKARA-ALTIN KÖŞK(MERİK KONAĞI)

            İlginç ve Şatafatlı Yapı"Altın Köşk".

altın köşk


Ankara'nın Bilkent semtinde bulunan Altın Köşk,herkesin ilgisini çeken şatafatlı duruşuyla ile merak uyandıran yapılardan biri.Şimdilerde Özel Anadolu Mimarlık ve Mobilya Kültürel Miras Müzesi olarak kullanılan bu yapıyı ve hikayesine bakalım.

altın köşk


                             Altın Köşk(Merik Konağı) Hikayesi

merik konağı


Yapı,uzun yıllar Amerika'da yaşayan İş İnsanı Ali Rıza Bozkurt tarafından 1996 senesinde yaptırılmıştır. Bozkurt'un evi yaptırmasının sebebi ise;Osmanlı İmparatorluğu döneminde 600 yıl boyunca geliştirilmiş ve unutulmuş mimari özellikleri yeniden topluma göstermek. Ankara'ya yaptırmasının sebebi bu mimarinin Ankara'ya hiç gelmemiş olması.Bu ilginç yapı değişik mimari özellikler bir arada topluyor.

merik köşkü




Ali Rıza Bey bu yapıyı  annesi Meryem Hanım adına yaptırıyor."Merik" denmesinin sebebi ise köylerinde annesine bu şekilde seslenilmesiymiş.

                                 Altın Köşkün Mimari Özellikleri

                  

Köşkün dış cephesi Amerika'dan getirilen ve 500 yılda yetişen dünyanın en nadir ağaçlarından olan "Redd Wood(Kızıl Ağaç)" dan yapılmış.



Osmanlı Saraylarından birebir kopyaların yer aldığı köşkte,28 ayrı saray,köşk ve Anadolu Selçuklu Dönemine ait eserlerden alınan 1001 detayın kopyası konulmuş.



Orijinal eserlere sadık kalınarak yerleştirilen eserlerin dışında şark köşesi,dinlenme odaları ve son derece lüks tuvalet-banyo kısımları yer alıyor.

ankara altın köşk


Köşkte ayrıca Sultan Abdülhamit Han'a ait müzayededen alınmış iki adet koltuk bulunuyor.


Yapı şimdilerde müze olmasının yanında düğün fotoğrafçılığı alanında da kullanılmakta. Köşkün bahçesi,iç ve dış yapıları çiftlerin düğün fotoğraflarına ev sahipliği yapmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder