28 Kasım 2022 Pazartesi

İSTANBUL'UN TARİHİ VE BÜYÜLEYİCİ ATMOSFERE SAHİP KÜTÜPHANELERİ.

                          Eşsiz ve İlginç Yapılı Tarihi Kütüphaneler.




                                1- Beyazıt Devlet Kütüphanesi-Beyazıt


                                   2-Nevmekan Kütüphanesi-Üsküdar.



                                  3- Süleymaniye Kütüphanesi-Beyazıt.



                                   4-Kadın Eserleri Kütüphanesi-Fatih.




                                5-Salt Galata Kütüphanesi-Beyoğlu.


                6- İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Kütüphanesi Bakırköy.


                        




                         8-Merkezefendi Şehir Kütüphanesi-Zeytinburnu.


                           9- Yıldız Sarayı Kütüphanesi-Beşiktaş.


               10-Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi-Beyoğlu.

24 Kasım 2022 Perşembe

KÜLTÜRLERİ BİRLEŞTİREN TARİHİ YAPI"HOŞAP KALESİ".


          Diğer Adlarıyla"Mahmudi Kalesi ve ya Narin Kale".


Van'ın tarihi,gizemli ve büyüleyici yapılarından biri olan ve geçmişi Urartular'a kadar giden muazzam bir yapı"Hoşap Kalesi".Bir kaç medeniyetin şekillendirdiği kale konumu,yapısı,özellikleri ve eşsiz görüntüsü ile keşfedilmeyi bekleyen tarihi hazinelerimizden  biridir.Bu kaleyi özel yapan görünümüne ve tarihine yakından bakalım.



Van'ın Gürpınar ilçesinde, Van -Hakkari karayolu üzerinde bulunan yapı Hoşap'da bulunmaktadır.Kelime manası olarak Hoşap "iyi ve ya tatlı su" manasına gelmektedir.Sarp bir kaya üzerinde yer alan kale Türkiye-İran sınırında yer almasından dolayı eskiden stratejik bir konuma sahipti.

                                                   Hoşap Kalesi ve Tarihi.




Geçmişi Urartulara'a kadar giden Hoşap kalesi Osmanlı Devletine bağlı olan Mahmudi Beyliğinin Beyi Sarı Süleymen Bey tarafından 1643 yılında yeniden yaptırılmıştır.Mahmudi Kalesi ve ya Narin Kale olarak bilinen yapı Hoşap suyunun sarp kayalıkları üzerinde yükselmektedir.


                                          Hoşap Kalesi Bölümleri  ve Özellikleri.




19.yüzyılda  terk edilen kale içindeki yapıların çoğunu koruyarak günümüze kadar gelmiştir.Kalenin süslemelerinde  Osmanlı ve İran mimarisinden yaralanılmıştır.Günümüze kadar kalenin batıya bakan girişi ve özgün kapısı gelebilmiştir.Kapının üzerinde yapımı ile İlgili Farsça kitabe ve aslan kabartmaları yer almaktadır.Kale içindeki eski hamam,cami,medrese,su sarnıcı,zindan ve odalarda geçmişten izler görülmektedir.


İç içe üç surla çevrilmiş kalede iki cami,üç hamam,çeşmeler ve yer altı zindanları bulunmaktadır. İçkale kapısının üzerindeki armanın yanlarında zincirle bağlı iki aslan motifi yer almaktadır.Kalenin altındaki Hoşap çayı üzerinde Zeyne Beyi'in yaptırdığı tarihi köprü yer almaktadır.


İçkale,güneyden sarp,kuzeyden eğimli bir kütle üzerine oturtulmuştur.Kale duvarları genelde 3,20-4,00 m kalınlığında,birbirine harçla tutturulmuş taş malzemeyle  yapılmıştır.Bazı kısımlarında ise kerpiç kullanılmıştır.

 


Dış kale surları arazinin yapısına göre şekillenmiştir.Kale doğu,kuzey ve batı tarafından surlarla çevrelenmiştir.1,80-3,20 m kalınlığındaki duvarların alt kısımları 2 metre yüksekliğindedir.Kuzeye doğru uzanan kesim araziye uygun olarak merdiven şeklinde tasarlanmıştır.


Kalenin içerisindeki diğer yapılar ise:Mahmudiye Sarayı olarak adlandırılan kompleks yapılardır.Bunlar;seyir köşkü,harem ve selamlıktır.


23 Kasım 2022 Çarşamba

BAGRATLI HANEDANLIĞI ESERİ"ÖŞVANK KİLİSESİ".

                     Tarihi Öşvank Manastırı/Kilisesi-Erzurum.


Erzurum'un en önemli tarihi ve kültürel yapılarından olan "Öşvank Kilisesi"ya da "Öşki Manastırı" olarak bilinen yapı birçok ziyaretçi tarafından ziyaret edilmektedir.Hristiyan Gürcüler için kutsal bir mekan sayılan kilise en çokta Hristiyan Gürcüler tarafından ziyaret edilmektedir.Erzurum'un önemli tarihi yapılarından olan bu kiliseyi ve özelliklerine yakından inceleyelim.

                                        Öşvank Kilisesi ve Bilinmeyen Tarihi.



Erzurum'un Uzundere ilçesinde,Çamlıyamaç köyünde yer alan Öşvank  Kilisesi üzerinde yer alan bir kitabeye göre Bagratlı Hanedanlığından,Magistras Balgrat tarafından 963-973 yılları arasında Mimar Öşklü Grigor'a inşa ettirilmiştir.Vaftizci Yahya'ya adanmış yapının  zamanla zarar gören  büyük kubbesi Bizans İmparatorları tarafından 1022-1028 yılları arasında restore ettirilmiştir. 


                                          Plan ve Mimari Özellikleri.




Kilise ilk kurulduğunda kütüphane,hamam,yatakhane,vaftizhane,rahip evleri,mutfak  ve yemekhaneden oluşan manastır topluluğu şeklinde inşa edilmiştir.Ancak günümüze sadece kilise gelebilmiştir.Kilise kapalı yunan haçı,triconkhos ve bazilikal planın birleşmesi ile oluşan karma bir plana sahiptir.Naos bölümü kapalı yunan haçı şeklindedir.


Kilisenin iç bölümünde görülen bol miktardaki freskolar,1036 yılında Jojil Potrikios tarafından yapılmıştır.Kubbe kasnağında 12 pencere bulunmaktadır.Gotik üslubu yansıtan pencerelerin dış yüzeyleri kabartma silmelerle sınırlandırılmıştır.



 
Kilisenin iç bölümünde bulunan sütunların kaideleri bitkisel motifler ve dini resimlerle bezenmiştir.Kilisenin kubbe formu İslamdaki Kümbet formu ile benzerlik göstermektedir.


Yapıda kaliteli kesme taş işçiliği,figürlü,bitkisel ve geometrik şekiller dikkat çekmektedir.Çok kaliteli malzemelerin kullanıldığı kilise sarı renkli taş ile kaplanmıştır.



1960'lı yıllara kadar cami olarak kullanılan kilise üst örtüsünün yıkılması üzerine terk edilmiştir.



14 Kasım 2022 Pazartesi

DÜNYANIN EN GÜZEL KALELERİ.

                        Tarihi,Eşsiz ve Büyüleyici Kaleler.

     



                         1- Burg Eltz Kalesi-Almanya


                         2-Coca Kalesi-İspanya


                        3-Matsumoto Kalesi-Japonya


                         4-Guaita Kalesi-San Marino



                        5-Prag Kalesi-Çek Cumhuriyeti



                          6-Peleş Kalesi-Romanya



                        7-Howard Kalesi-İngiltere



                         8-Eliean Donan Kalesi-İskoçya



                          9-Pertek Kalesi-Türkiye(Tunceli)



                      10 Swallow's Nest Kalesi-Rusya(Kırım)

11 Kasım 2022 Cuma

BİR PERİ DİYARI "VANADOKYA".

          Van(Yavuzlar )Peri Bacaları.


 Van tarihi,doğal ve mistik birçok güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır.Bu muhteşem  güzelliklerden biride yöre halkının "Vanadokya" diye adlandırdığı muhteşem bir doğa harikası olan "Van Peri Bacaları"dır.Mistik havası ,dokusuyla  ve birçok özelliği ile insanları kendine çeken bu doğa harikasına yakından bakalım.


                                          Van Peri Bacaları ve Özellikleri.


Vanadokya,Van'ın 33 kilometre uzağındaki Başkale ilçesinin Yavuzlar köyünde bulunmaktadır.Adeta bir peri diyarı olan Peri Bacaları,zurlu atmosferi ve doğal güzelliği ile ziyaretçiler tarafından keşfedilmeyi bekliyor.Vanadokya 17 bin adet peribacası,35 mağara ve 12 adet oyma kaya evden meydana gelmektedir.Elbak Vadisinde yer alan peri bacalarının yanı sıra vadide Orta Çağdan günümüze kadar gelmiş birçok tarihi eser bulunmaktadır.

                                           Peri Bacalarının Oluşum Hikayesi.



Van Peri Bacaları volkanik özelliklere sahip bir dağ olan Yiğit Dağı'nın etkisiyle oluşmuştur.Yiğit Dağı'nın püskürttüğü kayaçların,yağmur sularının ve rüzgarın aşındırmasıyla Vanadokya ortaya çıkmıştır.





Adeta saklı bir cennet olan burada eskiden Ermeniler yaşarmış.Bundan dolayı birçok kiliseye ev sahipliği yapan yörede Hz.İsa'nın havarilerinden olan Bartalamay'ın kabrinin bulunduğuna inanılan St.Bartholomeus Kilisesi yer almaktadır.



Ayrıca 200 metre yüksekliğinde "Rıkan Kalesi" yer almaktadır.150 merdivenle ulaşılan ve kayaya oturtulmuş kalenin içerisinde,su sarnıçları,tüneller,dibekler,değişik boyutta odalar ve Kral Köşkü yer almaktadır.




































































































































































                                     

















7 Kasım 2022 Pazartesi

KONFÜÇYANİZM/KONFÜÇYÜSÇÜLÜK

              Çin'in Milli Dini"Konfüçyüsçülük".


çin

Konfüçyanizm/Konfüçyüsçülük Çin'e özgü  milli bir dindir.Çinliler Konfüçyanizmi ayrı bir din değil kültürlerinin bir parçası olarak görmektedirler.Bu dinin kurucusu"Büyük Mürşit" olarak adlandırılan Konfüçyüstür.Büyük bilginlerden biri olan Konfüçyüs insanlara barış ve refah getireceğini düşündüğü "siyasi sistem" geliştirmiştir.Bu siyasi sistem ve kurucusunun öğretileri ve hareketleri etrafında şekillenen din,1912 yılına kadar  "Devlet Dini"olarak tanımlanmıştır.Sonraları geniş ölçüde "Halk Dini" olarak yerini almıştır.Batılı kaynaklar tarafından bu din Konfüçyüsçülük olarak adlandırılmıştır.Konfüçyüs'ü takip edenlere de"Ju-çiya"(Edipler) denilmiştir.Yaklaşık 6 milyon takipçisi olan Konfüçyanizm: Çin,Tayland,Tayvan,Vietnam,Kore,Japonya,Hindistan,Avrupa ve Amerika'da yayılmıştır. 


din

                                         Konfüçyüsçülüğün Temel İnanç Esasları.

çin

Konfüçyüsçülükde  belli bir inanç sitemi,bir dini teşkilatı yoktur fakat  tanrı inancı ve Kutsal metinler gibi kavramlar vardır.Konfüçyüs'e dayandırılan,Çin'e ait inanış ve ayinler birliği olan Konfüçyüsçülükde Tanrı "Tien"(Göğün Efendisi) olarak ifade edilmektedir.Tanrı için kullanılan diğerbir deyimde"Tao"dur.Tao insanın yürüyeceği doğru yol,yani ahlak prensibidir.Konfüçyüs Tanrı'nın hürmet edilmesi,ibadet yapılması gereken bir varlık olduğunu ve onun kainatı kurduğunu söylemiştir.Konfüçyüs tanrıya hizmet etmenin yolunun insanlara hizmet etmekten geçtiğini söylemiştir.Çinli'ler için diğer önemli bir husus "Yin"(olumsuz),"Yang"(olumlu) ifade etmektedir.Yer ve gök arasındaki her olay bu iki prensibin işbirliği yapmasıyla meydana geldiği kabul edilmektedir.

                                            Ahiret ve Kurtuluş İnancı.





Ahiret inancı olan dinde,yapılan günahların cezasız kalmayacağı,işlenen günahların karşılığının öbür dünyadan daha çok bu dünyada görüleceği ve kötülük yapanların hatasını ödeyerek affedileceği vurgulanmıştır.Konfüçyüs,bu dünyada insanın rahat etmesi  için insanın  nelere yapması gerektiğini söylediği"dünya hayatının kanunlarını" koymaya çalışmıştır.Bu dünyada iyi yaşayanın ahirette de iyi yaşacağını belirtmiştir.iyilik,doğruluk,adalet,namusluluk,güvenilirlilik gibi faziletler önemli sayılmıştır.Toplumun kurtuluşunun erdemli insanlarla mümkün olacağı söylenmiştir.Diğer semavi dinlerde olduğu gibi Mehdi İnancı bu dinde de vardır.


Bir dinden daha çok bir ahlak ve hikmet yolu olarak kabul edilen Konfüçyanizm cemiyet ve millet içindir.Konfüçyanizmin ahlakının temeli"Büyük Bilgi" de  kendini ve milletini yönlendirme ve barışı sağlamanın yolunu bulmaktan geçmektedir.Din İyilik,doğruluk,edeplilik,ahlaklılık, ve güvenebilirlik kapsayan 5 temel fazilete sahiptir. 

                                Kutsal Kitaplar,Mabet ve İbadet Uygulamaları.


kitaplar


Konfüçyüsçülükte yapılan çalışmalarla "Beş Klasik(Wou King) 

1-Değişiklikler Kitabı(Yi King)
2-Tarik Kitabı(Şu King)
3-Şiirler Kitabı(Şi King)
4-Törenler Kitabı(Li King)
5-İlkbahar ve Sonbahar Vekayinemeleri(Ch'un Ch'in Kiyu)

"Dört Kitap(Se Chou) 

1-Konfüçyüsün konuşmaları(Lün Yü)
2-Mensiyus'un Sözleri(Mong-Tse)
3-Orta Yol Doktirini(Chung Yung Yong)
4-Büyük Bilgi(Ta Hsiah)

ortaya çıkmıştır.

ibadet


İbadetler mabetlerde,evlerde ve uygun alanlarda yerine getirilmektedir.Bu dinde rahipler sınıfı olmadığı için ayinler genellikle yetkili memurlar tarafından yapılmaktadır.Gök Tanrı için yapılan ibadetler genellikle İmparator tarfından yapılmaktadır.Konfüçyanizmin en ünlü mabedi Pekinde bulunan Gök Mabettir.Mabetlerde heykel bulunmamakta ve sadece Konfüçyüs adına düzenlenmiş tabletler yeralmaktadır.Günümüzde ise Konfüçyüs mabetleri   mabet olarak değil,kışla veya halkevleri olarak kullanılmaktadır.



 Tanrı ve Ahiret inancı
temeli üzerine oturtulan ibadet ruhani varlıkları memnun etmek ve insanların dünyevi menfaatlerini sağlamak amacı ile yapılmaktadır.Dua ve ibadet devamlı olmayan bir görev olarak algılanmakta ve en yaygın ibadet şekli de"Atalara Dua"kabul edilmektedir.Geçmişte her aile Ata Ruhlarını özel koruyucu olarak görmüş ve evin güneybatı köşesine bir yer ayırmıştır.