21 Mart 2023 Salı

TÜRKİYE'NİN EN GÜZEL MİLLİ PARKLARI.

 Muhteşem Renkleri Barındıran Milli Parklar.



                                        Altındere Vadisi Milli Parkı-Trabzon


                                            Munzur Vadisi Milli Parkı-Tunceli


                                            Tek Tek Dağları Milli Parkı-Şanlıurfa


Hatila Vadisi Milli Parkı-Artvin


                                              Köprülü Kanyon Milli Parkı-Antalya



                                                     Göreme Milli Parkı-Nevşehir


                                           Nemrut Dağı Milli Parkı-Adıyaman


                                              Dilek Yarımadası Milli Parkı-Aydın


                                        Çamlık Milli Parkı-Yozgat


                                        Boğazköy-Alacahöyük Milli Parkı-Çorum


                                   Yedigöller Milli Parkı-Bolu


                                      Spil Dağı Milli Parkı-Manisa


                                   Kovada Gölü Milli Parkı- Isparta


16 Mart 2023 Perşembe

TÜRK MİMARİSİ İLE İNCELİĞİN VE SANATIN BULUŞTUĞU YAPI"DİVRİĞİ ULU CAMİ"

                        Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası.




Birbirinden farklı eşsiz mimarisi,uygulanan sanat türleri ve yapının  her bir noktasına işlenen ince ve hoş düşünce fikirleri ile yıllardır ayakta kalan Mengüceklerin bize miras bıraktığı manevi yapı"Divriği Ulu Cami".İlkleri ve farklılıkları bünyesinde barındıran sanatın,mimarinin ve farklılıkların buluştuğu  bu muazzam yapıya ve özelliklerine yakından bakalım.


                           Anadolu Taş İşçiliğinin En Güzel Örneklerinden.



Sivas'ın Divriği ilçesinde bulunan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası,Türkiye'deki ilk UNESCO Dünya Mirası Listesine giren mimari yapımızdır.Yapı,mimari özelliklerinin yanı sıra eşsiz Anadolu geleneksel taş işçiliği ile benzersiz süslemeleri ile dikkat çekmektedir.




Cami,darüşşifa ve türbeden oluşan  bir külliye olan yapı 13.yüzyılda Mengücekli Beyliği döneminde yapılmıştır.Cami,Ahmet Şah tarafından inşa ettirilirken darüşşifa ise eşi Melike Turan Melek tarafından inşa ettirilmiştir.Mimarı Ahlatlı Hürrem Şah olan yapının inşasına 1228 yılında başlanmış ve 1243 yılında tamamlanmıştır.




"Anadolu'nun Elhamrası"olarak anılan cami dıştan yalın bir görünüme sahiptir.Ancak Darüşşifa Taç Kapısı,Cami Kuzey Taç Kapısı,Cami Batı Taç Kapısı,Taç Mahfilli Taç Kapısı birbirinden eşsiz bezemeleri ile dikkat çeken mimarlık ve mühendislik harikası niteliğindedir.


                              Külliyenin Mimari Özellikleri ve Bölümleri.



İslam mimarisinin bu başyapıtı iki kubbeli türbeye sahip bir cami ve ona bitişik bir hastaneden oluşmaktadır.



.Yapının tüm taç kapılarındaki üç boyutlu,asimetrik,bitkisel ve geometrik figürler özgün bir betimleme anlayışıyla heykele yakın yüksek kabartma tekniğinde işlenmiştir.




Taşın dantel gibi işlendiği yapıda barok mimari üslubun Türk ve İslam sanatında bir başka benzeri yoktur.Taç kapılarda olduğu gibi cami içindeki süslemeler ayrı üslup ve bezemeler kullanılmıştır.


Darüşşifa

Şifahane olarak kullanılan yapı iki katlı ve avlulu bir yapıdır.Burada hastalar sus sesi ile tedavi edilmekteydi.Eşsiz mimari yapı sayesinde içerisinde yer alan havuzdan gelen su sesi be yapının akustiği ile  birçok hastalığın tedavisinde bu şifahane kullanılmıştır.



Minber

Harika bir işçiliğe sahip minberin  yapımı 13 yıl sürmüştür.Miber çok uzun ömürlü olan abanoz ağacından yapılmıştır ve cami ile yaşıttır.




Taç Kapı

Kapıda yer alan yıldız ve hilaller Türk bayrağındaki yıldız ve hilallerin aynısıdır.Selçukluyu simgeleyen beşgen ve sekizgen yıldız motifleri de bulunmaktadır.




Cennet Kapısı

 Farklı isimlerle de adlandıran "Cennet Kapısı"ismi kapı üzerinde yer alan ve Kuran-i Kerim de yer alan ayetler ve cenneti tasvir eden motiflerin kullanılmasından gelmektedir.




Şah Kapısı

Şah kapısı veya Osmanlı zamanında"hünkar kapısı" olarak bulunan kapı ibadet girişleri için kullanılıyordu.İnsan boyutundan küçük yapılan kapının anlamı ise;insanda tevazu ve kulluk bilincinin oluşması aynı zamanda Şah'ın sadece Allah huzurunda eğileceğini vurgulamaktır.





Divriği Ulu Cami Gölge

Batı kapısında Mayıs ve Eylül ayları arasında ikindi namazından 45 dakika önce insan sülüeti şeklinde bir gölge oluşmaktadır.Bu gölge ilk etapta Kur'an okuyan insan şeklinde görünür. İkindi namazı yaklaştıkça gölge,elleri bağlayarak kıyamda duran ve namaz kılan insan gölgesi şeklini almaktadır.















































 

































































































































































































 



























































































































































































































14 Mart 2023 Salı

BİN TANRILI ŞEHİR"HATTUŞAŞ ANTİK KENTİ".

             Hititlerin Mirası"Hattuşaş Antik Kenti".





Çorumda bulunan Hattuşaş Antik Kenti Hititlerin Anadolu'ya ve dünya kültür mirasına bıraktığı önemli ve eşsiz bir arkeolojik eserlerden biridir. Bırakılan bu arkeolojik eserin ardına baktığımızda başta Hitit uygarlığı olmak üzere medeniyetin izlerinin bulunduğu kültürel alanlar,ilk defa uygulanan mühendislik örnekleri,eşsiz savunma yapıları ve birçok kültürel ögeyi bünyesinde barındıran muhteşem bir kentin izleri görülmektedir.Ülkemizin topraklarında bize miras kalan bu antik kente ve özelliklerine daha yakından bakalım.



Hoşgörünün Hakim Olduğu Kent.




Çorumda bulunan Hattuşaş Antik Kenti MÖ. 2000 yılında Anadolu'da  ve Suriye'de hakimiyet kuran Hitit devletinin başkentliğini yapmıştır.İlk kez 1934 yılında Charles Texier tarafından bulunan şehir 2634 hektarlık bir alana kurulmuştur.1986 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine giren kent Çorumun Boğazkale ilçesindeki Hattuşaş ile Alaca ilçesindeki Alacahöyük kalıntılarını kapsayan alan 1988 yılında  Milli Park  ilan edilerek  bir açık hava müzesi olarak turizme kazandırılmıştır."Bin Tanrılı Şehir" olarak da anılan antik kent birçok inancın hoşgörüyle yaşamasından dolayı bu unvanı almıştır.




Hattuşa  Örenyeri Buzzdağı Çayı vadisinin güney ucunda,ovadan 300 metre yükseklikte sayısız kaya türleri ve dağ yamaçlarının bölünmesiyle çevrili olarak kuzey ve batıda derin yamaçlarla sınırlandırılmıştır.

                                Kültürlerin Harmanlandığı Bir Şehir.




Kentin ismi yerli halkın verdiği "Hattuş" isminin değişerek şekillenmesiyle oluşmuştur.Hattuş ismi "Gümüş" demektir.Kent Gümüş şehri olarak da anılmaktadır.



5 adet kültür bünyesinde incelenen şehir aşağı ve yukarı şehir olarak ikiye ayrılmıştır.Hattuşaş Antik Kenti Hatti,Hitit,Asur,Frig, Galat,Roma,Bizans ve Osmanlıyı kapsayan geniş uygarlık kalıntılarına ev sahipliği yapmaktadır.


Kent yaklaşık 6800 metrelik bir sur duvarı ile çevrelenmiştir.Sur sayesinde şehir güvenliği artmıştır.Kentte bu sur duvarlarında toplam 8 kapı bulunmaktadır.En dikkat çeken kapı aslanlı kapıdır.



 
Hititler tarihleri boyunca bilim,sanat,kültür ve sosyal yönden çok gelişmişlerdir.Tarihe birçok eser bırakan bu medeniyet aynı zamanda ilklerinde medeniyeti olmuştur.Bu bölgede çıkan ve ilk dünya savaşı olan Kadeş Savaşı ve ardından gelen dünyanın ilk yazılı barış antlaşması,Kadeş Antlaşması Hattuşaş Antik Kentinin simgelerindendir.



Kent, tarihteki ilk kanalizasyon sistemi,yiyecek depoları ve yer altı içme suları gibi birçok özelliğe sahipti.


Hattuşaş'ta çıkarılan eseler ise;seramikler,silahlar,kült objeler,yazılı belgeler,aletler,duvara kazınmış rölyefle ve hiyeroglifler,küp,aslanlı havuz,kadeş antlaşması,heykeller ve bullalar ve çivili yazılı tabletlerdi.

                                       
                                      Hattuşaş Antik Kentinde Bulunan Alanlar.

  

 Kentin Aşağı Şehir kısmında Hitit çivi yazısı arşivleri çıkarılmıştır.Şehrin  isminin ilk kez yazıldığı kaynaklar burada bulunmuştur.Yukarı Şehir kısmı eğimli arazi üzerine kurulmuştur.Burada 5 adet kapı bulunmaktadır.Sfenksli Lapı ve Bastion Kapının olduğu bölümde Hitit taş işçiliğinin örnekleri görülmektedir.


Antik kentteki diğer eserler Büyükkale Saray Kompleksi,Fırtına Tanrısı Teşup ve Güneş Tanrıçasına adanan Büyük Tapınak,Nişantepe Yazıtlarıdır.


                                                                       Yer Kapı


                                                   Hiyeroğlifli Oda


                                                        Kral Kapı





                                                        Yazılıkaya

Dünyanın ilk açık hava tapınağıdır.Bayram kutlamaları,ölüm ve yaşam törenleri yapılmaktaydı.



                                                         Hitit Tabletleri

9 Mart 2023 Perşembe

İÇ ANADOLU'NUN EŞŞİZ GÜZELLİKLERİ.

        Tarihi,Doğal ve Bilinmeyen Güzellikler.


                                 Hattuşaş Antik Kenti-Çorum



                                 Frig Vadisi-Afyonkarahisar




                                  Çifte Minareli Medrese-Sivas


                                       Ihlara Vadisi-Aksaray



                                      Odunpazarı-Eskişehir



                                  Avanos-Nevşehir




                                Divriği Ulu Camii-Sivas


                               Ceritkale Kaya Mezarları-Kırıkkale


                                 Gürleyik Şelalesi-Eskişehir.