13 Ekim 2022 Perşembe

TÜRKİYE'DEKİ TEK ÇÖL "KARAPINAR ÇÖLÜ".

                                Işıldayan Doğa Harikası"Karapınar Çölü".





Konya'nın Karapınar ilçesinde bulunan ve Türkiye'nin tek çölü olma özelliğine sahip Karapınar Çölüyapısı,kum tepeleri,kırmızı kumları,kum tepeleri ve sunduğu eşsiz manzaralarıyla herkesin görmesi gereken yerlerden biri.


karapınar çölü

Adından sık sık söz ettirmeye başlayan ve birçoğumuzun yeni yeni ismini duymaya başladığı bu doğa harikasını ve özelliklerini yakından inceleyelim.


çöl

Karapınar Çölü ve Oluşumu



Konya Karapınar ilçesinde bulunan çöl, binlerce hektarlık alana yayılmaktadır.Volkanik patlamalar ve çevresel faktörler sonucu çöl bugünkü halini almıştır.Konya Ovasında bulunan ve çölleşmeyle birlikte Karapınar ismini alan çöl,volkanik patlamaların  oluşturduğu tepeler ve zeminde bulunan kırmızı kum tabakası ile çöl ilginç bir görüntülere ev sahipliği yapmaktadır.

Karapınarıda Neler Yapılabilir?


karapınar çölü

 


Birçok ziyaretçiyi ağırlayan Karapınar,fotoğrafçılar ve fotoğraf severler için  biçilmiş bir kaftan.Burada ilginç ve güzel fotoğraf kareleri çekebilirsiniz.Ayrıca çöl birçok önemli markanın fotoğraf çekimlerine ev sahipliği yapmıştır.Çölde deve eşliğinde çölü gezebilir ya da çöl safarisi yapabilirsiniz.





türkiyenin tek çölü


Karapınar çölünde erozyon ile mücadele  için 1960 ağaçlandırma çalışmaları yapılmıştır.Günümüzde bu çalışmalara hala sürdürülmektedir.Yapılan çalışmalar yağış azlığı ve rüzgar erozyonu nedeniyle çok etkili olamamıştır.Kuraklığın arttığı bölgede nüfus bundan etkilenmiş ve her geçen gün bölge nüfusu azalmaya başlamıştır.

karapınar çölü erezyonla mücadele



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder