28 Eylül 2022 Çarşamba

AKASARAY-IHLARA VADİSİ

                                Bozkırın Ortasındaki Vaha"Ihlara Vadisi".


ıhlara vadis


Doğanın şekillendirerek eşsiz sanatını  yansıttığı ve geçmişte insanların yaşadığı en büyük kanyon olan bozkırın ortasındaki vaha"Ihlara Vadisi".Aksaray ili Güzelyurt ilçesinde yer alan vadi yemyeşil bitki örtüsü,kilise ve şapelleri ile doğa,tarih ve sanatın harmanlandığı muazzam  güzelliklerden biridir.




Tarihi kaynaklarda adı Peristremma olan Ihlara Vadisi,18 kilometre uzunluğunda,ortalama 150 metre derinliğinde ve 200 metre genişliğindedir.Dünyanın en büyük kanyonlarından olan vadinin içerisinde birçok yaşam alanı bulunmaktadır.Melendiz Çayı vadinin ana yaşam kaynağıdır.Vadiyi çevreleyen kayaçların yontulmasıyla birçok kilise ve kaya oyma mekan bulunmaktadır.


Doğanın Şekillendirdiği Vaha



Vadi,tektonik yükselmeler ve  Hasandağı volkanın püskürmesinin ardından çöküntüye uğrayan alan üzerine Melendiz Çayının yıllarca aşındırmasıyla oluşmuştur.Çayın vadiyi derin ve sarp biçimde yarmasıyla Ihlara da çarpıcı ve görkemli doğa manzaraları ortaya çıkmıştır.Doğasıyla dikkat çeken vadinin tabanında bağlar ve bahçelerden oluşan yeşillik alanlar yer alır.Vadi,çevresindeki bozkır ve derin yamaçlara bakıldığında gizlenmiş bir cennet gibi durmaktadır.Vadinin çevresinde  Bozkır İklimi hakim olmasına karşın vadide Akdeniz İklimi yaşanmaktadır.Bu özelliğinden dolayı vadide başta Antep Fıstığı olmak üzere birçok ürün ve bitki yetişmektedir.


Tarihi Yapılarıyla Ihlara Vadisi



Ihlara Vadisinde Bizans dönemine ait kayalara oyulmuş ve duvarları resimlerle süslü yüzden fazla kilise  ve manastır bulumaktadaır.Ancak günümüzde kilise ve manastırların 15 tanesi gezilebilmektedir.


Ağaçaltı Kilisesi




Sümbüllü Kilisesi


Ala Kilisesi



Yılanlı Kilise


Vadideki diğer kiliseler ise;,Kokar Kilisesi,Pürenliseki Kilisesi,Eğritaş Kilisesi,Direkli Kilise,Saint Georgeus(Kırkdamaltı) Kilisesi,Karagedik Kilisesi,Bezirhane Kilisesi,Bahattin Samanlığı Kilisesi.




27 Eylül 2022 Salı

TÜRKİYE'NİN EN GÜZEL KÖYLERİ

                    Renklerin  ve Doğanın Birleştiği Eşsiz Köyler


halfeti


                                    1-Savaşan-Şanlıurfa


cumalıkızık


                                      2-  Cumalıkızık-Bursa



                                     3-Şirince-İzmir

çeçeva


                                     4-Haremtepe(Çeçeva)-Rize




                                        5-Uçhisar-Nevşehir



                                     6-Kuyucak-Isparta

uzungöl


                                   7-Uzungöl-Trabzon



                                   8-Söğüt-Muğla




                                 9-Kaynarpınar-İzmir



 
                                  10-Zeytinliköy-Çanakkale



                                 11-Mustafapaşa-Nevşehir

19 Eylül 2022 Pazartesi

SAKARYA-TARAKLI

                                   Sakin Şehir,Osmanlı Kasabası"Taraklı"

Sakin Şehir,Osmanlı Kasabası"Taraklı"


Sakarya'nın bir ilçesi olan ve tarihi ipek yolu üzerinde bulunan Taraklı,19.yüzyıldan  kalma 2-3 katlı tarihi evleri,muhteşem doğası,sakin şehir unvanı ve kartpostallık görüntüleri ile adından söz ettirmeye başlayan ve keşfedilmeyi bekleyen güzelliklerden biridir.

osmanlı kasabası


Osmanlı kasabası olan Taraklı,Cittaslow yani"Sakin Şehir" listesine dahil olmuştur.Aynı zamanda UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine dahil olarak koruma altına alınan kasabada 1 çivi bile çakmak yasaktır.Doğası,temiz havası ve huzurlu ortamı ile Osmanlı mimarisinin eşsiz örneklerinin var olduğu bu kasabanın ilgi çeken yerlerini  tanıyalım.





                                        Taraklı ve Tarihi ve Doğal Yerleri


sakarya-taraklı osmanlı kasabası

Taraklı Evleri:Taraklı Hıdırlık Tepesi ve Taraklı Hisarında yer alan Taraklıya özel mimariye sahip olup Osmanlı döneminden kalmadır.300 yıllık geçmişe sahip bu tarihi evler,ahşap ve 3 katlı olup Osmanlı ve yöre mimarisinin en güzel örneklerini sunmaktadır.

tarihi hamam


Tarihi Hamam:Taraklı merkez Yunus Paşa Camisi yakınlarında yer alan hamam,ilk yapıldığı dönemde buharı ile yapılan merkezi sistem sayesinde yanında bulunan Yunus Paşa Camisini ısıtmıştır.Şifalı sulara sahip hamamda eski ve yeni olmak üzere iki havuz bulunmaktadır.

yunus paşa camisi

Yunus Paşa Camisi:1517 yılında Mimar Sinan tarafından inşa edilen cami kare planlı,tek minareli olarak inşa edilmiştir.Kubbesi kurşundan olan cami bu özelliğinden dolayı"Kurşunlu Cami" olarak anılmaktadır.


Çınar Ağacı:Yusuf Bey Mahallesinde yer alan çınar ağacı 700 yıllık geçmişe sahiptir.Tarihi Çınar,Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır.



                                                              Su Değirmeni


Hisar Tepesi:İlçenin savunmasında önemli bir yere sahip olan tepe stratejik olarak öneme sahiptir.Birçok tarihi kalıntının bulunduğu tepede MÖ. 1000-2000 yılları arasında yapılmış 2 adet su sarnıcı bulunmaktadır.Tarihi kalıntıların bulunduğu bu tepe eşsiz bir manzaraya sahiptir.










15 Eylül 2022 Perşembe

DİYARBAKIR-SAİNT GEORGE KİLİSESİ.

             Diğer Adıyla"Kara Papaz Kilisesi".



Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi,doğal ve kültürel birçok esere sahip olan Diyarbakır'ın önemli tarihi  eserlerinden biride iç kalede bulunan "Saint George Kilisesi ya da Kara Papaz Kilisesidir".

diyarbakır önemli kilise

Diyarbakır'ın Sur ilçesi iç kale mevkisinde yer alan ve 2008 yılında restore edilen kilise günümüzde sanat galerisi olarak hizmet vermektedir.Geçmişte Roma yapısı,hamam ve kilise olarak kullanılan bu yapıya yakından bakalım.

                                               Saint George Kilisesi  ve Tarihi.


Diyarbakır'ın Sur ilçesi iç kale mevkisinde yer alan ve 2008 yılında restore edilen kilise günümüzde sanat galerisi olarak hizmet vermekted

Kilisenin yapım tarihi ile ilgili net bir bilgi olmamasına karşın MS.3 yüzyılda Roma döneminde inşa edildiği düşünülmektedir.Yapı  Roma döneminde özgün bir yapı yada Ateş tapınağı olarak kullanılmıştır.Daha sonra yapı kiliseye çevrilmiştir.Artuklular döneminde ise  batı tarafına eklenen kubbe ile sarayın hamamı olarak kullanılmıştır.Bazı kaynaklarda Artuklu hükümdarının bu hamamda ve sarayda Cizreli bilgin Eb-ül İl el Cezeri'nin tasarladığı robotları kullandığı yazılmaktadır.



                                     Kilisenin Yapısı ve Mimari Özellikleri.


Geçmişte Roma yapısı,hamam ve kilise olarak kullanılan bu yapıya yakından bakalım.

Kilise Roma dönemi mimari özelliklerine sahiptir.




Üç nefli,bazılika planlı kilise doğu yönünde sur duvarlarıyla birleşerek Dicle Vadisine bakar.Orta nefin üzeri elips bir kubbe ile örtülüdür.Kilisenin neflerini birbirinden ayıran dört ayak dizisi bulunmaktadır.Kolonları bağlayan kemerler oldukça yüksek tutulmuş,diğer kemerler ise sütun başlıkları seviyesinden başlamaktadır..Hamam bölümü kare planlı olarak inşa edilmiştir.Bu yerin üst örtüsü günümüze kadar gelememiştir.








14 Eylül 2022 Çarşamba

PATARA ANTİK KENTİ

                 Tarih,Kültür ve Doğa Başkenti"Patara".

patara antik kenti


Tarihi,kültürü,doğası,büyüleyici plajı ve stratejik konumu ve birçok özelliği ile geçmişten günümüze cazibesini kaybetmemiş ve önemini hala sürdüren  bir Likya  kenti"Patara Antik Kenti".Adını sık sık duymaya başladığımız bu antik kenti yakından tanıyalım.

                                    Patara Antik Kentinin Kadim Tarihi

patara antik kenti tarihi

Antalya'nın Kaş ilçesinin Gelemiş Köyü sınırları içinde yer alan antik kentin tarihi M.Ö 8. yüzyıla kadar uzanmaktadır.Demir Çağı ve Orta Tunç Çağına ait eserlerin bulunduğu  Patara,uzun yıllar Likya Uygarlığının başkentliğini yapmıştır.Daha sonra Roma İmparatorluğunun bu toprakları fethetmesiyle birlikte kent Roma İmparatorluğunun  Valiliklerin  adli işlemlerini gördüğü ve doğu eyaletlerle bağlantıların kurulduğu bir deniz üssü olmuştur.

                            Patara'nın Stratejik Konumu ve Önemi

patara limanı likya

Konum olarak önemli bir yerde bulunan kent Xanhos Vadisi'nden denize ulaşılan tek limana sahip olması nedeniyle tarih boyunca önemli bir liman kenti olmuştur.Ayrıca kent Noel Baba olarak nitelendirilen Saint Nicholas'ın yaşadığı yer olarak rivayet edilmektedir.Patara'nın  ayrıca Apollo'nun kehanet merkezlerinden biri olduğuna ve Büyük Apollon Tapınağı'nın bu bölgede olduğuna inanılmaktadır.Anadolu'da kurulan ilk telsiz telgraf istasyonu da buradadır.



Patara  Antik Kenti yıllar boyu Caretta-Carettaların yumurtalarını bırakıp yavruladıkları ender sahillerden biri olmuştur.

                                             Patara Antik Kenti ve Bölümleri

Likya Birliği Meclis Binası

                                              Likya Birliği Meclis Binası


Helenistik döneme ait izler taşıyan kentteki ilk yapılardan biri olan meclis dünyanın ilk demokratik meclisidir.


                                                            Antik Tiyatro


                                                       Patara Feneri

Dünyanın en eski deniz feneridir.



Patara Antik kentinde bulunan diğer yapılar;Su Kemeri,Vespasian Hamamı,Korinth Tapınağı,Mezar Kilisesi,Tepecik Yerleşkesi,Granarium ve Roma Zafer Tagıdır.
  

                                     Patara Plajı ve Çöl Kumulları




 Türkiye'nin en büyük ikinci plajı
olan Patara plajı,sığ denizi,ince kumları ve muhteşem manzarasıyla eşsiz  bir ortama  sahiptir


Plajın genişliği ve uzunluğundan dolayı geçmişte birçok Yeşilçam Filmlerinin çöl sahnelerinde fon olarak kullanılmıştır.