4 Ekim 2022 Salı

VAHŞİ,CESUR VE SANATKAR BİR TOPLUM"MAOİRİLER".

                 İnsan Eti Yiyen Kabile"Maoiriler".


new zelland



Farklı kültürleri,savaşçı ruhları ve bu savaşçı ruhlarını bedenlerine yansıttıkları eşsiz ve ilginç dövme sanatlarıyla Maoiriler dünyadaki en ilginç kabilelerden biridir.Savaşa giderken yüzlerini boyayan ve aç kaldıklarında insan eti yiyen bu topluluğa ve ilginç özelliklerine şöyle bir bakalım.

                                           Yeni Zelanda'ya Yolculuk.


yeni zellanda

 Maoiri halkının yolculuğu, yaklaşık 1000 yıl önce Yeni Zelanda'ya ulaşmak için kanoyla  yolculuk etmesiyle başlamaktadır.Maoiriler,Fiji ve Polinezya'dan göç etmişlerdir.Özgürlüklerine düşkün olan bu  halk,savaşçılıkları ile ünlüdür.Yeni Zelanda nüfusunun yaklaşık yüzde 10 oluşturmaktadırlar.Dünyadaki nüfusları yaklaşık 1 milyon civarında olan kabile Maoirice dilini konuşmaktadır.Maoiri kelimesi dillerinde"doğal" veya"sıradan" anlamına gelmektedir.Maoiri ekonomisi çiftçilik,avcılık ve basit üretim üzerine kuruludur.


Halk,Yeni Zelanda'da kendi getirdikleri bitkiler,araçlar ve gelenekleriyle bir toplum oluşturdular.Zengin bir kültüre sahip Maoiriler,mitoloji,dil,dövme sanatı ve savaşçı özellikleri ile ön plana çıktılar.


Aşiretler şeklinde olan Maoiriler,Savaşçı Maoiriler ve Uygar Maoiriler olarak ikiye ayrılmaktalar.Günümüzde Savaşçı  Maoiriler hayattadır.





Maoirileri ön plana çıkaran özelliklerden biri Dövme sanatı olan ta moko -dövme sanatıdır. Maoiriler de  dövme çok önemlidir.Halk bedenlerini en kutsal parçaları olarak kabul etmektedirler.Dövmelerin kökeni ise matem ayinlerine dayanmakta olup zamanla statü göstergesi haline gelmiştir.Erkekler tüm yüzlerine dövme yaptırırken,kadınlar çenelerine yaptırmaktadırlar.Dövmeler teknik olarak  her biri birbirinden farklı olup karmaşık desenler içermektedir.Dövmelerde doğal mürekkepler kullanılmaktadır. İğnelerin aksine dövmeler yapılırken doğal gereçler olan köpekbalığı dişleri,keskinleşmiş kemikler veya keskin  taşlardan yapılmış bıçak ve keskiler kullanılmaktadır.


İlginç kültürleri ile bilinen bu topluluğu öne çıkaran özelliklerinden bir tanesi de  Haka dansı yani Maoiri Savaş Dansıdır.Dans,geleneksel olarak düşmanı korkutup demoralize etmek için yapılırken,günümüzde ise  gösteri amaçlı yapılmaktadır.


                                              Maoiri Dini ve Lo Tanrısı.



Yerel kabile dinine mensup olan halk "Maoiri Dini"sahiptir.Yerel özelliğe sahip olup  evrensel olmayan bu dinin kutsal kitabı,yazılı kaynağı ve kurucusu yoktur.İbadetler toplu şekilde rahiplerin öğrettiği ilahi tarzdaki dualar şeklinde yapılmaktadır. Maoiri dininde tanrılarına "Lo" denilmektedir.Lo doğada hüküm sürmektedir.Her şeyin yaratıcısı odur.Onun adın ancak rahipler zikredile bilmektedir.Lo tanrıların tanrısıdır.



                                           Akrabalarını Yiyen Kabile.



 Aç kaldıklarında insan eti yediği bilinen  Maoiriler,akraba toplulukları olan Moriorileri 1835 yılında kıyıma uğratmışlar ve onları pişirip yemişlerdir.

Maoiriler,burunlarını birbirine sürterek selamlaşırlar. tarihte çok iyi balina avlayabildikleri söylenmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder